> Poszukuję osób, rodzin T:"Pochodzenie Labochów"
Czy ma ktokolwiek jakieś informacje na temat rodu Labochów? Ja urodziłem się na Pomorzu, ale z tego co wyczytałem najwięcej przedstawicieli nazwiska Labocha mieszka w obecnym województwie Śląskim, dlatego jestem ciekaw skąd na prawdę wywodzi się rodzina, z Małopolski czy Górnego Śląska?
Labocha - Pochodzenie Labochów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Janiszewska_Janka

Re: Pochodzenie Labochów
Zgodnie z regulaminem należy podpisywać swoje posty choćby imieniem.genorata pisze:Czy ma ktokolwiek jakieś informacje na temat rodu Labochów? Ja urodziłem się na Pomorzu, ale z tego co wyczytałem najwięcej przedstawicieli nazwiska Labocha mieszka w obecnym województwie Śląskim, dlatego jestem ciekaw skąd na prawdę wywodzi się rodzina, z Małopolski czy Górnego Śląska?
Do poszukiwania rozmieszczenia jakiegoś nazwiska służy geneszukacz i w przypadku nazwiska Labocha tak to wygląda:
https://geneszukacz.genealodzy.pl/index ... =pol&op=se
Jeśli chcesz zaspokoić swoją ciekawość masz pole do poszukiwań na terenie całej Polski.
Janka
Re: Pochodzenie Labochów
Nazwisko Labocha znajduje się głównie w Włodowicach.
Dorota
Re: Labocha - Pochodzenie Labochów
A czy to że urodziłeś się na Pomorzu znaczy, że jesteś rodowitym Pomorzaninem, Kaszubem? Czy może rodzice twoi lub dziadkowie, pradziadkowie przybyli na Pomorze z innej części kraju? To chyba bardzo istotne dla rozstrzygnięcia skąd wasz ród. Piszesz o rodzie Labochów, ale czy rzeczywiście wszyscy Labochowie są że sobą spokrewnieni czy to raczej wiele różnych rodzin noszących takie samo nazwisko? Próbowałeś zgłębić etymologię nazwiska? Wydaje się zbieżne źródłowo z nazwiskiem Laboga. Być może od zawołania " o la Boga "? Wymiana g na ch mogłaby sugerować wschodnie pochodzenie nazwiska choć niekoniecznie.genorata pisze:> Poszukuję osób, rodzin T:"Pochodzenie Labochów"
Czy ma ktokolwiek jakieś informacje na temat rodu Labochów? Ja urodziłem się na Pomorzu, ale z tego co wyczytałem najwięcej przedstawicieli nazwiska Labocha mieszka w obecnym województwie Śląskim, dlatego jestem ciekaw skąd na prawdę wywodzi się rodzina, z Małopolski czy Górnego Śląska?