https://narodowa.pl/exhibits/genealogia ... drzyckiej/
Witajcie, w tej sytuacji zabrałem się za próby badań "krzyżowych" rodzin w Starych Wasiliszkach - nie wiem jak to nazwać - przypadek, kiedy w badaniach jest dziura - przodkini lub przodek, który "zniknął" - co uniemożliwia dalsze badania, może to nazwać casus GENEODZIUR lub DZIURGENEO
Wtedy należy krzyżować przynajmniej dwie bazy danych (np Genetekę i MH, lub inne jak Geni, FS, Lubgens, Świetogen i inne), lub też spróbować dane "śladowe" w danej miejscowości np kuzyni, rodzice chrzestni, ślubni świadkowie, osoby zgłaszające, itd. Nawet jedna mała śladowa informacja może być ważna. Tu zanotowałem jedno zdanie ze wspomnień Jerzego Markiewicza:
"Co dotyczy matki Czeslawa, to inna rodzina Markiewiczow, ale moze byc ze wywodzi sie z jednego gniazda, albo pokrewniona w ktorym z pokolen. Niestety tego nie wiemy. Co do rodziny Markiewiczow kowali i rodziny Wydzyckich, to laczyla ich dawna przyjazn i pokrewienstwo. To ja wiem z opowiadan mojej babci Amelji"
Przypominam, jak w genealogicznej opowieści Geneofiction (to chyba po raz pierwszy użył Waldek) - dom rodzinny Jerzego Markiewicza, z dziada pradziada kowali w Starych Wasiliszkach, stał tuż obok rodzinnego domu, jak to określił "sad przy sadzie" domu rodziny Czesława Niemena (z dziada pradziada fachowców od wszelkich napraw, w tym od napraw kościelnych zegarów i muzycznych organów). A więc jestem w trakcie prób łączenia danych przodków mamy Niemena Anny Wydrzyckiej z d. Markiewicz z danymi Jerzego Markiewicza, które są lepiej opracowane:
https://narodowa.pl/exhibits/genealogia ... asiliszki/
Na dziś mam takie pytanie, do Małgorzaty głównie, która tak bardzo pomaga z bazą MH - Małgorzato, czy jeśli w przeszukiwarce MH wpisze się tylko miejscowość (np Stare Wasiliszki), to podane będą osoby tylko z tej miejscowości? Z danymi open ja widzę bardzo dużo Markiewiczów i Wydrzyckich z tych Wasiliszek, czy coś jeszcze można tam wyczytać?
Dziękuję i miłego dnia wszystkim życzę,
Tadeusz