Galizien German Descendants - Galizien Village Family Books

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Andreas_Withold

Sympatyk

Post autor: Andreas_Withold »

Na stronie
https://galiziengermandescendants.org/c ... amily-book

kupiłem dwie książki:
Neu Sandez (Nowy Sącz) 1786-1895
i Sanok 1804-1920

Nie do końca niestety rozumiem zawarte w nich wpisy. Czy ktoś z Państwa korzystał z nich?

Pozdrawiam,
Andi

--
Nazwiska: Albrycht, Bauknecht, Björnberg, Bochnia, Bötter, Breit, Chrzanowska, Chrzanowski, Esseneo, Kaliczyńska, Kaliczyński, Kiesewetter, Kieswetter, Kiesswetter, Kießwetter, Kiędzierska, Kiędzierski, Kowaluk, Kowajuk, Kowieńska, Kowieński, Kowińska, Kowiński, von Kowinski, Krasnosielska, Krasnosielski, von Malsburg, Mesyszyn, Menzinger, Mizerska, Mizerski, Nowak, Orzechowska, Orzechowski, Pichel, Pszona, Pszono, Rath, Rydz-Śmigły, Sanocki, Schneider, Schönbach, Szczepaniak, Uranowicz, Wallner, Wendorf, Wendorff

Miejscowości: Bochnia, Bohorodczany, Breschan, Brzeżan, Brzeżany, Bursztyn, Bromberg, Bydgoszcz, Görlitz, Gorlice, Jessel, Jasło, Kiruna, Krakau, Kraków, Krossen, Crossen, Krosno, Krzeszowice, Limanowa, Lemberg, Lwów, Lodsch, Łódź, München, Monachium, Neu Sandez, Nowy Sącz, Ottynien, Ottynia, Otynia, Otynija, Rohatin, Rohatyn, Saanig, Sanok, Sędziszów, Siersza, Stanislau, Stanisławów, Thorn, Toruń, Zakopane
Ostatnio zmieniony śr 31 lip 2024, 10:18 przez Andreas_Withold, łącznie zmieniany 2 razy.
Bolesław_Wasielewicz

Sympatyk

Post autor: Bolesław_Wasielewicz »

Może umieści Pan próbkę / skan jednej strony. Na pewno wtedy będzie łatwiej coś powiedzieć. Niestety nie ma tam interesującej mnie Sarzyny pod Leżajskiem, którą chętnie bym nabył...

Wydaje mi się, że jest to jakieś opracowanie Status Animarum danej miejscowości, czyli "spisu duszyczek" jakie księża musieli prowadzić w celach ewidencyjnych. Pytanie tylko, czy są tam wszystkie nazwiska czy tylko wybrane o niemieckim brzmieniu?

Pozdrawiam serdecznie.

Boleslaw.
Lakiluk

Sympatyk

Re: Galizien German Descendants - Galizien Village Family Bo

Post autor: Lakiluk »

Bolesław_Wasielewicz pisze:Wydaje mi się, że jest to jakieś opracowanie Status Animarum danej miejscowości, czyli "spisu duszyczek" jakie księża musieli prowadzić w celach ewidencyjnych.
Sama nazwa Galizien Village Family Books wskazuje, że chodzi o popularny w Niemczech Ortsfamilienbuch.
Łukasz
Andreas_Withold

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź. Napisałem do autora. Tym bardziej, że znalezione tam informacje tylko częściowo pokrywają się z posiadanymi przeze mnie danymi z metryk. Zobaczymy co odpowie :-)

Pozdrawiam,
Andi

--
Nazwiska: Albrycht, Bauknecht, Björnberg, Bochnia, Bötter, Breit, Chrzanowska, Chrzanowski, Esseneo, Kaliczyńska, Kaliczyński, Kiesewetter, Kieswetter, Kiesswetter, Kießwetter, Kiędzierska, Kiędzierski, Kowaluk, Kowajuk, Kowieńska, Kowieński, Kowińska, Kowiński, von Kowinski, Krasnosielska, Krasnosielski, von Malsburg, Mesyszyn, Menzinger, Mizerska, Mizerski, Nowak, Orzechowska, Orzechowski, Pichel, Pszona, Pszono, Rath, Rydz-Śmigły, Sanocki, Schneider, Schönbach, Szczepaniak, Uranowicz, Wallner, Wendorf, Wendorff

Miejscowości: Bochnia, Bohorodczany, Breschan, Brzeżan, Brzeżany, Bursztyn, Bromberg, Bydgoszcz, Görlitz, Gorlice, Jessel, Jasło, Kiruna, Krakau, Kraków, Krossen, Crossen, Krosno, Krzeszowice, Limanowa, Lemberg, Lwów, Lodsch, Łódź, München, Monachium, Neu Sandez, Nowy Sącz, Ottynien, Ottynia, Otynia, Otynija, Rohatin, Rohatyn, Saanig, Sanok, Sędziszów, Siersza, Stanislau, Stanisławów, Thorn, Toruń, Zakopane
Ostatnio zmieniony śr 31 lip 2024, 10:18 przez Andreas_Withold, łącznie zmieniany 1 raz.
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Tutaj jest przykład. Jest wytłumaczenie.

https://galiziengermandescendants.org/c ... amily-book
Łukasz
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Andreas_Withold pisze:Dziękuję za odpowiedź. Napisałem do autora. Tym bardziej, że znalezione tam informacje tylko częściowo pokrywają się z posiadanymi przeze mnie danymi z metryk. Zobaczymy co odpowie :-)
Pozdrawiam,
Andi
Nic dziwnego, że dane pokrywają się z metrykami. Powstały na podstawie metryk dostępnych na familySearch. Taka trochę inna forma indeksacji.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Andreas_Withold

Sympatyk

Dziękuję, widziałem. W moim przypadku nie było to jednak zbyt pomocne :-)

Pozdrawiam,
Andi

--

Ostatnio zmieniony śr 31 lip 2024, 10:17 przez Andreas_Withold, łącznie zmieniany 4 razy.
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Hi, Andreas. Please, write a data about your relatives of Rydz-Śmigły surname. It is very interesting connection for me.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”