Urzędnicy woj. stanisławowskiego II RP

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Urzędnicy woj. stanisławowskiego II RP

Post autor: ewa_marciniak »

szukam spisu urzędników dla Turki n/Stryjem, raczej chodzi o powiat niż miasto i raczej przed 1931. Opowieść rodzinna mówi o vice-staroście???

Czy ktoś wie gdzie znajdę?

Pozdrawiam, Ewa
mbeelas

Sympatyk

Re: urzędnicy woj. stanisławowskiego II RP

Post autor: mbeelas »

ewa_marciniak pisze:szukam spisu urzędników dla Turki n/Stryjem, raczej chodzi o powiat niż miasto i raczej przed 1931. Opowieść rodzinna mówi o vice-staroście???

Czy ktoś wie gdzie znajdę?

Pozdrawiam, Ewa
Nie wiem czy coś takiego istnieje. Próbuj szukać imienia i nazwiska w bibliotekach cyfrowych. W ten sposób znajdziesz dużo więcej.
Marcin
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

no właśnie nic nie odnajduję, a to może dlatego, że nie było żadnego vice-starosty w rodzinie?

ewa
Andreas_Withold

Sympatyk

Post autor: Andreas_Withold »

Nie ma co się tak szybko poddawać. Z doświadczenia wiem, że w takich przekazach jest często jakaś prawda. Przekręcona miejscowość, data, urząd, ale coś jest. Trzeba szukać po różnych źródłach a na początek faktycznie dobrze zacząć od bibliotek cyfrowych wpisując na różne sposoby nazwisko, również z błędami albo tylko początkowe/końcowe litery. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Starostowie II RP już mają swój słownik. Nie wiem jak informatory i wydawnictwa lokalne w tym województwie, Ala prasa urzędowa przecież była i lokalna. Można przejrzeć bibliografię w tym miejscu rzucając hasło Stanisławów i szukając odpowiedniego tytułu, a potem odpowiednich bibliotek, co tymi tytułami dysponują mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=07&IM=04&TX=Stanis%B3aw%F3w&OT=szukaj&WI=ABERFELDY
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Dla województwa lwowskiego był taki spis urzędników:
https://sanockabibliotekacyfrowa.pl/dli ... dition/625

Ale nie widzę analogicznego spisu dla województwa stanisławowskiego (chociaż ukazały się podobne wykazy dla kilku innych województw).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”