Pomoc w odtwarzaniu genealogii r. Jeż, legenda o Tatarach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jeż_Piotr

Pomoc w odtwarzaniu genealogii r. Jeż, legenda o Tatarach

Post autor: Jeż_Piotr »

Szanowni Państwo,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc w pozyskaniu jak największej ilości informacji o mojej rodzinie. Na ten moment interesuje mnie linia męska rodziny Jeż. Dość daleko udało mi się zajść dzięki informacjom z tej strony jednak na ten moment utknąłem.

To co udało mi się ustalić:

Zaczynając od mojego pradziadka:

Stanisław Jeż - ur. 12 kwiecień 1892 r., Dąbrowice Mniejsze, pow. Skierniewicki i zm. 5 sierpień 1944 r., Warszawa. Żona Bronisława Sokólska.

Antoni Jeż - ur. 9 czerwca 1864 r., Janisławice, pow. Skierniewicki i zm. 3 października 1922 r., Mińsk Mazowiecki. Żona Marianna Kaniewska.

Maciej Jeż - ur. 1840 r. Słupia, Skierniewicki i zm. 1882 r., Głuchów, Łowicz. Żona Tekla Krupa.

Jakub/Jakób Jeż - ur. 1811 r. Słupia, pow. Skierniewicki i zm. ? Żona Anastazja Szewczyk

Ignacy Jeż - ur. około 1771 r., pow. Skierniewicki zm. ok. 1830 r., Słupia, Skierniewicki

Oczywiście jest możliwe, że popełniłem, gdzieś błąd.

Zależy mi na dojściu jak najdalej to możliwe, gdyż chciałbym potwierdzić pewną rodzinną legendę jakoby rodzina miała wywodzić się od Tatarów przybyłych do I RP z Krymu. Natrafiłem na książkę Stanisława Dziadulewicza z 1929 pt. „Herbarz rodzin tatarskich w Polsce”, gdzie Tatarzy nazwiska Jeż są wymienieni i mieli żyć na dzisiejszej Białorusi, gdzie w XVII w przeszli na chrześcijaństwo.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek radę, pomoc czy informacje.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Znasz daty i nazwy miejscowości najstarszych przodów.
Następny krok, to odnalezienie ich aktów urodzin, ślubów i zgonów.
W Genetece jest akt ślubu Antoniego i Marianny. Rozszyfrowałes?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Jeż_Piotr

Post autor: Jeż_Piotr »

Krystyna.waw pisze:Znasz daty i nazwy miejscowości najstarszych przodów.
Następny krok, to odnalezienie ich aktów urodzin, ślubów i zgonów.
W Genetece jest akt ślubu Antoniego i Marianny. Rozszyfrowałes?
Dziękuję Pani za odpowiedź. To są wszystkie informacje jakie mam, które poza Stanisławem pozyskałem poprzez Genetekę. Ciężko mi idzie czytanie rosyjskiego kursywą. Udaję mi się zrozumieć co któreś słowo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”