Jak ustalić przebieg służby wojskowej podczas II WŚ
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Piotr_Orłowski

Witam,
proszę o podpowiedź, gdzie mogę znaleźć informacje o moim dziadku z czasów II Wojny Światowej. Chciałbym poznać przebieg jego służby wojskowej, gdzie stacjonował. Wojnę przeżył. Słyszałem plotki, że mógł mieć coś wspólnego z bandą UPA. Chcę poznać szczegóły jakim był żołnierzem.
Proszę o pomoc.
proszę o podpowiedź, gdzie mogę znaleźć informacje o moim dziadku z czasów II Wojny Światowej. Chciałbym poznać przebieg jego służby wojskowej, gdzie stacjonował. Wojnę przeżył. Słyszałem plotki, że mógł mieć coś wspólnego z bandą UPA. Chcę poznać szczegóły jakim był żołnierzem.
Proszę o pomoc.
-
Andreas_Withold

Strzelał czy do niego strzelali?
Re: Jak ustalić przebieg służby wojskowej podczas II WŚ
Może być w WBH, albo na straty.plPiotr_Orłowski pisze:Witam,
Proszę o pomoc.
Ja miałem dokumenty krewnego w WBH i tam był cały przebieg służby.
Może Pan jeszcze spróbować w IPNie, ale lepiej szybko, bo czerwoni wycofują finansowanie.
Marcin
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
"Może Pan jeszcze spróbować w IPNie, ale lepiej szybko, bo czerwoni wycofują finansowanie."
mbeelas, ponownie obrzucasz forum swoimi politycznymi obsesjami i kompleksami (wcześniej - "bo oni niszczą archiwa!") - pamiętaj, że genealogia nie znosi polityki, jeśli tak będziesz spoglądał na przodków i narzucał to innym, to nici ze zrozumienia ich życia i tego, co chcieli przekazać swoim potomkom.
Tadeusz
mbeelas, ponownie obrzucasz forum swoimi politycznymi obsesjami i kompleksami (wcześniej - "bo oni niszczą archiwa!") - pamiętaj, że genealogia nie znosi polityki, jeśli tak będziesz spoglądał na przodków i narzucał to innym, to nici ze zrozumienia ich życia i tego, co chcieli przekazać swoim potomkom.
Tadeusz
A jakbys podal chociaz czy byl Polakiem , Ukraincem, ROsjaninem czy Niemcem to byloby latwiej albo chociaz w jakim rejonie mieszkal...Piotr_Orłowski pisze:Witam,
Proszę o pomoc.
Piotr
-
Piotr_Orłowski

Dziadek był Polakiem i mieszkał w województwie mazowieckim, powiat płocki.
-
Sroczyński_Włodzimierz

a był żołnierzem?
mieszkał podczas okupacji w powiecie płockim - tak?
ile miał lat w 1939?
UPA na tym etapie jak husaria prawdopodobne
mieszkał podczas okupacji w powiecie płockim - tak?
ile miał lat w 1939?
UPA na tym etapie jak husaria prawdopodobne
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Wiśniowiecki_Marek

@Piotr_Orłowski
Witam!
W każdej legendzie rodzinnej może być ziarno prawdy. Jeżeli rzeczywiście walczył z UPA (nawet przez niewielki czasokres) to mógł wstąpić do KBW, lub być w jednej z jednostek wysyłanych do walk wspólnie z KBW. Jak poprzednicy- WBH, IPN, szukać w sieci. No i jak pisze Włodzimierz ile miał lat w czasie wojny? Łatwiej będzie pomóc.
Witam!
W każdej legendzie rodzinnej może być ziarno prawdy. Jeżeli rzeczywiście walczył z UPA (nawet przez niewielki czasokres) to mógł wstąpić do KBW, lub być w jednej z jednostek wysyłanych do walk wspólnie z KBW. Jak poprzednicy- WBH, IPN, szukać w sieci. No i jak pisze Włodzimierz ile miał lat w czasie wojny? Łatwiej będzie pomóc.
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
-
Sroczyński_Włodzimierz

W tym scenariuszu wydłużamy klasyczne/popularne ramy czasowe II W
Chyba.
W kwestię czy w KBW żołnierz czy funkcjonariusz na tym etapie nie ma co wnikać, ale dla miejsca przechowywania może mieć znaczenie.
Chyba.
W kwestię czy w KBW żołnierz czy funkcjonariusz na tym etapie nie ma co wnikać, ale dla miejsca przechowywania może mieć znaczenie.
-
Piotr_Orłowski

Dziadek to rocznik 1925, więc pod koniec wojny miał 20 lat. Był rolnikiem najprawdopodobniej wcielonym do armii. Mam zdjęcie z grupą żołnierzy. Jeśli się da to mogę wrzucić wieczorem.
-
Sroczyński_Włodzimierz

No raczej:)
1939 - wykluczony.
Wcielenie do literalnie obcej armii, innej służby...małoprawdopodobne.
Po okupacji niemieckiej - największa szansa, ale czy to II wojna?
1939 - wykluczony.
Wcielenie do literalnie obcej armii, innej służby...małoprawdopodobne.
Po okupacji niemieckiej - największa szansa, ale czy to II wojna?
-
Piotr_Orłowski

Na stronie WBH nic nie znalazłem. Możliwe, że będę musiał napisać do IPN, może będzie coś u nich
Może słowo "czerwoni" zostało tu niepotrzebnie użyte, ale dane w IPN-e to także genealogia przodków. Czy Pan chce aby przepadły te zbiory? Projekt likwidacji IPN-u to fakt. Dla niektórych to jest obsesja, bo chcą lub boją się co odkryje rodzina i znajomi, że kiedyś Polsce dobrze lub źle czynili. Ryszard J.Tadeusz_Wysocki pisze:"Może Pan jeszcze spróbować w IPNie, ale lepiej szybko, bo czerwoni wycofują finansowanie."
Tadeusz
Ale co ma przepaść? Będą palić dokumenty czy o co ci chodzi?Jagielski pisze:Może słowo "czerwoni" zostało tu niepotrzebnie użyte, ale dane w IPN-e to także genealogia przodków. Czy Pan chce aby przepadły te zbiory? Projekt likwidacji IPN-u to fakt. Dla niektórych to jest obsesja, bo chcą lub boją się co odkryje rodzina i znajomi, że kiedyś Polsce dobrze lub źle czynili. Ryszard J.
Do wyborów każdy projekt jest bezskuteczny, gdyż obecny prezydent będzie to wetował.
Łukasz
-
Sroczyński_Włodzimierz

W przypadku CAW by znacznie utrudnić wystarczy przywrócić zakaz samodzielnego fotografowania. A to decyzja Dyrektora. Do cennika ( cały czas skan strony to ze 100zł) Premier wystarczy, a ksero może się popsuć ot tak.
Prezydenta, ustawy na ogół nie trzeba by znacznie utrudnić, ograniczyć.
Prezydenta, ustawy na ogół nie trzeba by znacznie utrudnić, ograniczyć.