Nazwisko: Kulesza

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

mellonann8205

Sympatyk

Re: Nazwisko: Kulesza

Post autor: mellonann8205 »

Zajmuje sie genealogia rodu Kuleszów ze wsi Ochudno par.Wyszków dawniej ,obecnie Porzadzie.Kuleszy w tejze wsi pojawili sie około 1739 roku z okolic Ostrowi Mazowieckiej i prawdopodobnie wywodza sie ze wsi Kulesze Koscielne. Slyszałem o pochodzeniu rodu Kuleszów od Krola Wegierskiego Corvisusa bo w Ochudnie pewna Pani co nauczała Jezyka polskiego wspominała o tym.
Rod Kuleszów to genealogia rodu mojej zony.

Pozdrawiam.Leszek Szczesny.
Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Gałczyński »

Arek_Bereza pisze:Radzanów mławski oczywiście
Wiem który. Przeszukałem genetekę i jeden rok ręcznie w genbazie. Tylko to jak szukanie igły w stogu siana, a dodatkowo jest Radzanów i Radzanów gmina. Dodatkowo nie wiem po co mam szukać aktu urodzenia, skoro wiem gdzie i kiedy się urodziła i kim byli rodzice.
Pozdrawiam
Andrzej
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

A po co ręcznie ? Do każdego typu aktów są skorowidze, po aktach urodzenia są urodzenia, po aktach małżeństw skorowidz etc.
Zwykle ludzie chcą mieć akt urodzenia. Jak nie chce Ci się spędzić 15 minut na odszukanie to Twoja sprawa.
Radzanów gmina to usc -1825, na razie chyba Ci niepotrzebne.
Jak bez aktu urodzenia będziesz umiał ustalić za jaki zakres lat by szukać jej ślubu ?
Znalezienie aktu urodzenia i ślubu to praca na 30 minut. Jak znajdziesz au dodaj 17 zacznij sprawdzać małżeństwa.
Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Gałczyński »

Arku, napisałem PW, aby dalej nie bałaganić w tematcie poboczną dyskusją.
Pozdrawiam
Andrzej
Ewelina_Sul

Sympatyk

Post autor: Ewelina_Sul »

mellonann8205 pisze:Zajmuje sie genealogia rodu Kuleszów ze wsi Ochudno par.Wyszków dawniej ,obecnie Porzadzie.Kuleszy w tejze wsi pojawili sie około 1739 roku z okolic Ostrowi Mazowieckiej i prawdopodobnie wywodza sie ze wsi Kulesze Koscielne. Slyszałem o pochodzeniu rodu Kuleszów od Krola Wegierskiego Corvisusa bo w Ochudnie pewna Pani co nauczała Jezyka polskiego wspominała o tym.
Rod Kuleszów to genealogia rodu mojej zony.

Pozdrawiam.Leszek Szczesny.
Dzień dobry,
moja praprababcia Anna Kulesza pochodziła ze wsi Ochudno. Wyszła za mąż za Stanisława Piątka i wyjechała za nim do Stanów Zjednoczonych :)
Pozdrawiam,
Ewelina
mellonann8205

Sympatyk

Post autor: mellonann8205 »

DZIEŃ DOBRY. ZATEM WIEM Z KTÓREJ CZESCI OCHUDNA POCHODZILI STANISŁAW PIATEK I ANNA KULESZA . TESC POCHODZI Z RODU KULESZÓW, CI SA BARDZIEJ ODLEGŁYMI KUZYNAMI. ANNA KULESZA TO CÓRKA TOMASZA KULESZY I MARII SKLADANEK. ICH SLUB W 1896R, Musieli we dwoje zapewne do USA wyjechac po 1911r bo od 1897do1911 urodzili im sie 6-cioro dzieci. Wczesniej Anny brat Antoni bierze słub- 1892m56 Antoni Kulesza s.Tomasz, i Marianna Składanek i Franciszka Kulesza c. Franciszek, Magdaleny Kmoch
Ewelina_Sul

Sympatyk

Post autor: Ewelina_Sul »

Zgadzałoby się :) Z opowieści babci, wiem, że Stanisław Piątek wyjechał pierwszy do Stanów. Jego żona po otrzymanych wiadomościach zza oceanu, iż owy małżonek dobrze sobie radzi wsiada na statek z jakąś częścią dzieci i wyjeżdża za nim. Obydwoje mieszkają pozostałą cześć życia w Stanach i tam też umierają. Widziałam,że na obczyźnie rodzą im się kolejne dzieci. W Polsce pozostaje 2 lub 3 dzieci, których praprababcia nie zabrała i nie ściągneła. Chyba pod opieką jakiejś ciotki. Tutaj mam dziurę, bo nie wiem kogo poza moją prababcią Wiktorią Piątek zostawiła i dlaczego nie ściągneła do Stanów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”