Dziadek panny młodej oderwany od rzeczywistości.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piotrekk

Sympatyk

Post autor: Piotrekk »

Dzień dobry,
w ostatnich dniach zacząłem badać przodków, którymi nie zajmowałem się już dawno. Doszedłem do nowych nazwisk... i tu pojawił się problem.

Zacznę od tego, że sprawa dotyczy mojej (kilka)pra-babci, Rozalii Rasały (Rassały) z d. Spyrzewskiej, urodzonej we wsi Wierzbie (Drugnia) około 1824 roku, zm. ?, córki Kacpra Spyrzewskiego (Spyżyńskiego) i Tekli z d. Berek.

Ślub wzięła w 1844 roku z Kacprem Rassałą – wdowcem (pan młody pochodzący z parafii Janina, tam aktów sprzed 1875 nie ma), w akcie ślubu była stosowna informacja że pierwsza żona zmarła w 1844, nie podano rodziców Pana Młodego. Nie posiadam wiedzy na ich temat. Co ważne, ślub miał miejsce w Drugni (panna młoda ze wsi Wierzbie); Pan młody ze wsi Zaborze parafii Janina. Świadkami przy ślubie byli: Bernard Zborowski, strycharz cegielni w Kołaczkowicach (par. Janina) oraz Józef Szymczyk, dziad nowozaślubionej, dzierżawca sołtystwa we wsi Kargów, tam też zamieszkały, lat trzydzieści dziewięć. Panna młoda miała lat dwadzieścia w dniu ślubu!

Same odległości: od Zaborze do Wierzbi jest 27km (według map Google), od Zaborza do Kołaczkowic 3km, od Wierzbi do Kargowa 23 km, od Zaborza do Kargowa - jedynie 4km.

Rodzice rodziców panny młodej to: Nieznany Spyrzewski oraz Salomea (Kacper Spyrzewski bierze ślub w 1813 roku w Drugni, przybył na służbę z Baranowa - przy ślubie asystuje mu brat Franciszek oraz inny włościan z Baranowa. Wzmiankiwa jest również matka Salomea, wdowa, wobec której składa ten uroczysty akt uszanowania. Nie ma informacji o ojcu. Najpewniej chodzi o Baranów Sandomierski (w akcie zgonu Kacpra 1863, jest informaxja że urodził się w Galicji, co by się wtedy zgadzało). W Baranowie Sandomierskim nie pojawia się nazwisko Spyrzewski ani Spyżynski (które to jest bardzo rzadkie i występuje tylko w Drugni, jako potomkowie Kacpra), jest natomiast nazwisko Spyrz, Spysz, które było najpewniej pierwotnym.

Rodzice Tekli Berek to natomiast Mateusz Berek oraz Katarzyna Berek z d. Drozdowska. Miałem przez chwilę myśl, że może dziad Szymczyk to pradziad i jest to ojciec Salomei Spyrzewskiej, jednakże potencjalny rekord z Baranowa wskazywałby że Salomea prędzej byłaby z domu Kłos lub Wójcik.

Odległość od Kargowa do Baranowa Sandomierskiego to 62 km.

Druga myśl, to że jest błąd i Szymczyk był dziadem Kacpra Rasały. Kacper w dniu ślubu ma lat trzydzieści.

Ktoś z was ma pomysłu jak rozwiązać tę sprawę?
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

a link do tego "dziada" ?

Piotr
Piotrekk

Sympatyk

Post autor: Piotrekk »

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Oprócz rodziców nupturientów z
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,395228,9
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,395223,26
szukałbym też ich (rodziców) rodzeństwa

aneksów nie ma?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Mariusz_Kmieciak

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mariusz_Kmieciak »

Cześć
Ponieważ część mojej rodziny pochodzi dokładnie z tych samych okolic to mam tu pewną uwagę.
Otóż do określenia "dziad" podszedłby w trochę innym znaczeniu.
Jak dla mnie może to być równie dobrze młodszy brat dziadka panny młodej. Taki dziadek wuj/stryj lub wuj/stryj dziadek. A określenie dziad w tym wypadku może być skrótem myślowym.
KatSuch

Wspólni przodkowie

Post autor: KatSuch »

Cześć!
Również prowadzę to drzewo i natknęłam się na tę samą zagwozdkę co do Baranowa. Kacper Spyrzewski i Tekla Berek to pradziadkowie mojej praprababci Feliksy z d. Spyrzewskiej, która później przeniosła się do Jędrzejowa, a dokładniej Skroniowa, mój tata ją jeszcze pamięta. :)

Strzelałam w Baranów Sandomierski ze względu na rekord wspominający Spyrzewskich lub Spyrz w tym Salomeę. Wydaje mi się jednak, że to przypadek, a w rzeczywistości może chodzić o Baranów 28-100 w pow.Buskim tak jak ów Kargów, również pow.Buski. :)

Może wspólnie rozwiążemy tę sprawę? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”