Kaszczuk_Stanislaw pisze:Dziękuję wszystkim za pomoc . Jednak chce szukać dalej . Pozdrawiam
Stanislawie, może moja hipoteza pochodzenia i powstania nazwiska Kaszczuk oraz wielu pochodnych nazwisk pomoże w Twoich poszukiwaniach.
Mamy w Polsce i nie tylko w Polsce niezbyt liczne nazwania/nazwiska pochodzące od słowa "kask"; Kask, Kask-a, Kask-i, Kask-iewicz, Kask-o ,
Kask-osz.
W zachodniej Europie, można znaleźć nazwiska z rdzeniem "casc", np.
hiszpańskie nazwiska Casco [w 2014 r. nosiło je 1729 osób] lub Cascon
[1388 osob].
Hiszpanie uważają, ze powstały one od słowa "casc" = po polsku "hełm".
W Polsce mamy bardzo stara mazowiecka wioskę o nazwie Kaski leżącą
w pobliżu starożytnego Mazowieckiego Centrum Metalurgicznego z muzeum
w Pruszkowie. Pierwsze zapisy o wiosce Kaski wg Internetu są starsze od
roku 1400. W rejonie Warszawy występują także nazwiska Kask, Kaski, Kaskiewicz,Kasko i być może przodkowie właścicieli tych nazwisk byli powiązani z produkcja kaskow=hełmów w tym Centrum na przełomie nowej i starej ery.
Nazwisko Kask najlczniej w Europie występuje w Estonii [3205 osób], Szwecji
261, Rosji [195], Polsce [113], Finlandii [95], Ukrainie [22], przy czym
w j. estońskim znaczy "brzoza".
Nazwisko Kaski najliczniej występuje w Finlandii [975], Polsce [586], Indiach
[78], Turcja [44], Szwecja[44], przy czym w Finlandii słowo "kask" znaczy
kask, a na Ukrainie słowo "kaski" znaczy "ciężkie kapelusze".
Byc moze kiedys , zanim odkryto znaczenie żelaza, stosowano kapelusze z brzozowej kory , aby woda i śnieg nie wpływały za kołnierz odzienia.
Po bitwie pod Grunwaldem, w Polsce nastąpił rozwój języka polskiego w myśl
slynnego "Polacy nie gęsi", także w Niemczech, gdzie Luter pierwszy przetłumaczył Biblie. Po powstaniu Unii Polsko - Litewskiej mogły powstać
nazwiska pochodne od Kask, takie jak Kaszczak, Kaszczewski, Kaszczuk, Kaszczyc, występujące także na Mazowszu.
Wg mnie nazwisko o zapisie Kaszczuk jest nazwiskiem polskim, bo obecnie nie występuje na Ukrainie.
Nie wiem dlaczego Ukraińcy używają zapisu łacińskiego na podobne nazwiska -
Kashchuk [2884] i Khaschchuk [248] , chociaż maja nazwisko Kaskun [102 osób]. Być może są jakieś różnice w obecnej wymowie nazwisk.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław