Zwracam się z prośbą o poradę. Utknęłam na jednej gałęzi drzewa i nie mogę ruszyć dalej. Problemem jest nazwisko rodowe mojej praprapra babki Marianny.
Mój prapra dziadek Roman Hippolit Malicki urodził się w 1850 we wsi Laskowa, syn Józefa i Marianny, nazwisko rodowe wpisane w metryce to Królikowska. Ojciec jest ekonomem i w dniu rejestracji dziecka ma 31 lat a matka ma lat 26 - link do geneteki
Próbowałam szukać aktu ślubu Józefa i Marianny z Królikowskich, na genetece oraz przeglądając skany, jednak bezowocnie. Koleją metrykę znalazłam w Krakowie, syn Erazm Józef Stanisław Malicki, ur. 1845 w Krakowie, syn Józefa i Marianny, znowu, Królikowskiej. W metryce nie ma podanego zawodu ojca, w dniu rejestracji dziecka ma 25 lat a matka ma lat 23 - link do geneteki Następnie rodzina przeprowadza się do wsi Laskowa, gdzie znalazłam metrykę zgonu Erazma - geneteka
W tej samej wsi, Laskowa, znalazłam metrykę urodzenia Józefa Aleksandra Malickiego, ur. 1847 we wsi Laskowa, syn Józefa i Marianny Krzywań (z Krzywaniów), ojciec jest pisarzem prowentowym, w dniu rejestracji dziecka ma 28 lat a matka ma lat 25.
W świętokrzyskim jest metryka ślubu Józefa Jakuba Malickiego i Marianny Krzywoń. Młody jest pisarzem prowentowym, ur. w Krakowie, lat 24. Młoda ma 25 lat. - link do genbazy.
Na genetece znajduję się metryka zgonu Józefa, podejrzewam, że to ten sam Józef, nie ma niestety imion rodziców ani żony, zgłosiły dzieci - geneteka Myślę, że to ten sam Józef ponieważ jego syn Roman przebywa w tej samej miejscowości, Stopnica, w 1897, kiedy umiera mu syn - geneteka
Zdaje sobie sprawę, że nikt nie powie ze 100% pewnością, że nazwisko rodowe Marianny to Krzywoń/Krzywań, ale czy jest to prawdopodobne?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
Józef Malicki i Marianna Królikowska/Krzywań
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Józef Malicki i Marianna Królikowska/Krzywań
Napisano, Marianna Krzywoniówna.