Testy dna myheritage pochodzenie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
joannis.90

Testy dna myheritage pochodzenie
T: testy dna myheritage pochodzenie
Witam
Ile generacji, przodków wstecz dla wyniku z myheritage 17,9 % Europa Płn i Zach.?
Pozdrawiam
Jan
Witam
Ile generacji, przodków wstecz dla wyniku z myheritage 17,9 % Europa Płn i Zach.?
Pozdrawiam
Jan
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Re: Testy dna myheritage pochodzenie
Najlepiej poczytać wcześniejsze posty na temat etniczności.joannis.90 pisze:T: testy dna myheritage pochodzenie
Witam
Pozdrawiam
Jan
Według mnie na poważnie wyniki pochodzenia można brać z przybliżeniem do kontynentu.
Natomiast ze względu na naturę autosomów, to XVIII wiek jest absolutną granicą jeśli chodzi o matche.
- Łucja

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
[quote="joannis.90"]T: testy dna myheritage pochodzenie
Witam
Pozdrawiam
Jan[/quote
Ok. 18% to wygląda na to, że któryś dziadek/babcia mieli taką kompozycję genetyczną, że MH określiło to jak Europa Płn. i Zach. Trzeba szukać w swoim wywodzie przodków, na poziomie dziadków, ewentualnie pradziadków, jeśli rozumiem o co pytasz. Chyba ludzie z Wielkopolski miewają takie % na MH, daleko nie trzeba szukać.
Witam
Pozdrawiam
Jan[/quote
Ok. 18% to wygląda na to, że któryś dziadek/babcia mieli taką kompozycję genetyczną, że MH określiło to jak Europa Płn. i Zach. Trzeba szukać w swoim wywodzie przodków, na poziomie dziadków, ewentualnie pradziadków, jeśli rozumiem o co pytasz. Chyba ludzie z Wielkopolski miewają takie % na MH, daleko nie trzeba szukać.
Generalnie te oszacowania, zwłaszcza na MH są mało wiarygodne. Chociaż tutaj -log2 (0.179) = 2.48 : podejrzanie równy wynik (2 i pół pokolenia wstecz) czyli pra(dziadek/babka) (12.5%) i prapra(dziadek/babka) (6.25%) lub trzech prapra... ale to tylko takie naiwne obliczenia. Sprawdza się, jeśli rzeczywiście był taki scenariusz ale go nie dowodzi.
Tomek
Tomek
Test myheritage nie dotyczy żadnej etniczności. Dotyczy zbadania zgodności y dna w liniach bocznych po stronie ojca jak i matki jej ojca dziadków i pra dziadków i x pra. Jeśli program np. FT DNA wykaże zgodność oznacza iż któryś z x pradziadków jest naszym wspólnym pradziadkiem.
kpw ?
Każde laboratorium ma swoje kryteria / widełki zgodności/ odcinków. Jeśli te widełki są "za małe" nie obejmują naszych odcinków bo nasz odcinek y dna x przodka jest za mały - nie będziemy widzieli tej zgodności - nie oznacza to że jej nie ma. Zależy też od wielkości bazy danych.
Trzeba zatem wiedzieć kogo prosić o zrobienie testu.
Mój test autosomalny wykazał zgodność 12 pokoleń wstecz
.
Mariusz
kpw ?
Każde laboratorium ma swoje kryteria / widełki zgodności/ odcinków. Jeśli te widełki są "za małe" nie obejmują naszych odcinków bo nasz odcinek y dna x przodka jest za mały - nie będziemy widzieli tej zgodności - nie oznacza to że jej nie ma. Zależy też od wielkości bazy danych.
Trzeba zatem wiedzieć kogo prosić o zrobienie testu.
Mój test autosomalny wykazał zgodność 12 pokoleń wstecz
Mariusz
- dzika_jagoda

- Podziękował: 19 times
- Otrzymał podziękowania: 4 times
Czy jest możliwe ,aby test genetyczny autosomalny pokazał geny charakterystyczne dla żydów ,jeśli jakiś przodek nim rzeczywiście był i jeśli jest odległy od badanej osoby w ten sposób, że jest jej 4x pradziadkiem/prababką ?
Czy w ogóle te testy autosomalne są na tyle "czułe" ,aby to wychwycić ?
czy raczej nikła szansa, że wskaże taką mieszankę genów przy tak odległym pokrewieństwie ?
Bo jeśli mamy pół na pół genów po naszych rodzicach to ile ich w nas jest po osobach ,które są naszymi 4x pradziadkami ?
Czy w ogóle te testy autosomalne są na tyle "czułe" ,aby to wychwycić ?
czy raczej nikła szansa, że wskaże taką mieszankę genów przy tak odległym pokrewieństwie ?
Bo jeśli mamy pół na pół genów po naszych rodzicach to ile ich w nas jest po osobach ,które są naszymi 4x pradziadkami ?
Pozdrawiam,
Jagoda
*** Korzeniowski, Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński, Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych

Jagoda
*** Korzeniowski, Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński, Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych
-
michalmilewski

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
W opisanej sytuacji jest pewna szansa, że test autosomalny wykaże obecność DNA pochodzenia żydowskiego (podejrzewam, że pewnie aszkenazyjskiego), ale zależeć to trochę będzie od tego, w jakiej firmie się przetestujesz (lub może raczej gdzie będziesz analizować swoje wyniki), no i musisz brać pod uwagę to, że wynik negatywny nie będzie oznaczał, że rzeczywiście nie było w danym przypadku żadnego żydowskiego 4xpradziadka czy 4xprababci.dzika_jagoda pisze:Czy jest możliwe ,aby test genetyczny autosomalny pokazał geny charakterystyczne dla żydów ,jeśli jakiś przodek nim rzeczywiście był i jeśli jest odległy od badanej osoby w ten sposób, że jest jej 4x pradziadkiem/prababką ?
Zakładając, że taki 4xpradziadek/prababcia miał "czysto żydowskie/aszkenazyjskie" pochodzenie, osoba badana powinna odziedziczyć po nim ok. 1,5% "żydowskiego" DNA (ale równie dobrze może to być wyraźnie więcej, jak i znacznie mniej DNA, w tym nawet 0%). Z mojego doświadczenia wiem, że tak niewielka domieszka żydowska (1,5%) nie jest widoczna u osób zamawiających autosomalny test FamilyFinder w firmie FTDNA i oceniających swoje pochodzenie etniczne na podstawie dostępnej tam funkcji myOrigins, choć zwykle obserwuje się w takiej sytuacji zwiększoną liczbę odległych dopasowań (tzw. "matchów") z grupy osób o pochodzeniu żydowskim - trudno jest jednak dokonać jakiejkolwiek oceny ilościowej na tej podstawie.
Z drugiej strony, u testowanych przeze mnie w FTDNA osób z odległymi przodkami żydowskimi po przeniesieniu ich wyników (tzn. po transferze surowych danych autsomalnych) do firmy MyHeritage, byłem w stanie potwierdzić nawet niewielką domieszkę żydowską/aszkenazyjską (rzędu 3%, a nawet właśnie 1,5%, co odpowiadałoby żydowskiemu 3x lub 4x pradziadkowi/prababci) wszędzie tam, gdzie taka domieszka była oczekiwana na podstawie rodowodu (lub czasami na podstawie innych przesłanek). Tak więc w przypadku odległych przodków żydowskich polecam właśnie ostatnią wersję funkcji "Przybliżone Pochodzenie Etniczne" w MyHeritage (wcześniejsza wersja nie była tak dobra w tym względzie), choć zastrzegam jednocześnie, że dotyczy to tylko pochodzenia żydowskiego, bo analiza pochodzenia z poszczególnych regionów Europy jest tam znacznie mniej wiarygodna (czy może raczej znacznie trudniejsza do zintepretowania).
Nie mam żadnych doświadczeń z testami autosomalnymi w firmie Ancestry, więc może ktoś inny wypowie się na temat skuteczności testów Ancestry w wykrywaniu odległych przodków żydowskich.
Pozdrawiam,
Michał
Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
https://www.familytreedna.com/groups/milewski/about
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 218753&z=6
-
Dobrogoszcz
Dzień dobry
Chciałbym zapytać się:
Ile pokoleń wstecz sięga podstawowy test Myheritage ?
Co poniższe wyniki procentowe przedstawiają:
3,0 % = 3? x pradziadek
3,3 % = 3? x pradziadek
4,1 % = ?
Z poważaniem,
Jakub
Chciałbym zapytać się:
3,0 % = 3? x pradziadek
3,3 % = 3? x pradziadek
4,1 % = ?
Z poważaniem,
Jakub
-
julia_jarmola

- Podziękował: 9 times
U mnie 3, 9% dopasowania , to dziadkowie dla jednej strony i pradziadkowie dla drugiej strony ( dla mnie)Co poniższe wyniki procentowe przedstawiają:
3,0 % = 3? x pradziadek
A 1,6% dla kuzyna genetycznego to prapradziadkowie ,dla mnie pradziadkowie.
Pozdrawiam,
Julia.
- Łucja

Dobrogoszcz pisze: pt 08 maja 2026, 14:14 Dzień dobry
Chciałbym zapytać się:
3,0 % = 3? x pradziadek
3,3 % = 3? x pradziadek
4,1 % = ?
Z poważaniem,
Jakub
MH proponuje tylko testy autosomalne, połączenia na 22x2 chromosomach niepłciowych. Po 50% od ojca i od matki. Dalej wstecz już nie będzie tak równo (czyli nie 25% x4, tylko różnie po dziadkach). Im dalej wstecz tym może być "mniej równo". Wszystko co masz na tych 22x2 masz po przodkach, ale do kilku pokoleń możesz być pewnym, że coś złapiesz i jak nie ma połączenia to jest to sygnał, że coś nie tak z dokumentową genealogią. Potem, czyli głębiej, też masz fragmenty DNA wspólne z matchami, ale już nie po wszystkich przodkach, niektóre linie znikają z pola widzenia, inne przechodzą, ale wspólne fragmenty są coraz mniejsze. Coraz trudniej też ustalić pewnego wspólnego przodka.
Kto może być tym wspólnym przodkiem stwierdzasz na podstawie analizy połączenia, MH podpowiada w postaci diagramu, który określa możliwe stopnie pokrewieństwa (bardzo pomocne). Poza tym już z zewnętrznych źródeł są różne tabele, możliwości zawsze jest wiele, im głębiej tym więcej możliwości. MH pyta o wiek i tę informację wykorzystuje do diagramu. Czasami jak wiek i pokolenie nie idzie równo podpowiedź MH się rozmywa (u mnie w przypadku osób z tego samego pokolenia urodzonych w 1926 r. i 1966 r. diagram MH poległ).
Z tego wynika, że % mogą oznaczać różne połączenia (=wspólnego przodka).
Np. u nas 4% MH daje 3 możliwości, prawdziwe jest, że wspólni pradziadkowie dla obu osób.
Ale możliwe również, że dla jednej osoby wspólny jest pradziadek, a dla drugiej to tylko dziadek będzie. Albo dla jednej pradziadek, a dla drugiej 2xpradziadek.
Np. u nas 3,1% MH daje w diagramie 4 możliwości - wnuk 1 kuzyna (ta trafnie) ale także dziecko 2 kuzyna, dziecko pierwszego kuzyna (te 3 najpewniejsze).
W diagramie można włączyć również opcję połówkowego pokrewieństwa, wtedy liczba kombinacji rośnie.
Łucja
- dzika_jagoda

- Podziękował: 19 times
- Otrzymał podziękowania: 4 times
Witam,
Zrobiłam test na My Heritage siostrze babci i wyszło ,że ma 1% ashkenazi jewish...
Tylko no ja nie widzę nigdzie w genalogii do 7 pokolenia wstecz żadnych Żydów...
zato pokazuje jakąś kuzynkę gentyczną z Izraela i pokazuje ,że są one kuzynkami genetycznymi,chyba 4 stopnia no i też nie wiem co to znaczy...
O dziwo, moja ciocia ,która ma 81 lat ma również według "MyHeritage" 3,5 % genów germańskich i to co mnie zadziwiło domieszkę genów duńskich w wysokości 1.4% ,czyli więcej niż tych aszkenazyjskich...
Co mnie z kolei jeszcze zdziwiło to ,że genów Europy Wschodniej jak na Polkę jest tylko 55,9% a reszta to Bałtka 27% i Bałkanka 11,2%
Czy moja śp. babcia mogła mieć inne proporcje genów odziedziczone po tych samych przodkach?
Babcia miała nordycki typ urody bardzo jasna cera,piegi,jasne zielone oczy i jasne włosy ...nie blond, ale jasne oraz delikatny układ kości policzkowych
Natomiast jej siostra ma wygląd taki czarne oczy,ciemne włosy i śniada cera (po ojcu) ,czyli rzeczywiście coś w typie żydowskim...
Trzecia siostra wyglądała jeszcze inaczej...każda miała inny kolor oczu...wszystkie miały tych samych rodziców.
Czy jest możliwe ,że moja babcia miała więcej genów żydowskich albo stricte nordyckich niż jej siostra ??
Czy przy dziedziczeniu może zajść taka sytuacja ?
Zaznaczę,że te germańsko-duńskie geny mają potwierdzenie w genealogii (niemiecko brzmiące nazwisko Zybicher ,co podobno oznacza łotra xD )
Zrobiłam test na My Heritage siostrze babci i wyszło ,że ma 1% ashkenazi jewish...
Tylko no ja nie widzę nigdzie w genalogii do 7 pokolenia wstecz żadnych Żydów...
zato pokazuje jakąś kuzynkę gentyczną z Izraela i pokazuje ,że są one kuzynkami genetycznymi,chyba 4 stopnia no i też nie wiem co to znaczy...
O dziwo, moja ciocia ,która ma 81 lat ma również według "MyHeritage" 3,5 % genów germańskich i to co mnie zadziwiło domieszkę genów duńskich w wysokości 1.4% ,czyli więcej niż tych aszkenazyjskich...
Co mnie z kolei jeszcze zdziwiło to ,że genów Europy Wschodniej jak na Polkę jest tylko 55,9% a reszta to Bałtka 27% i Bałkanka 11,2%
Czy moja śp. babcia mogła mieć inne proporcje genów odziedziczone po tych samych przodkach?
Babcia miała nordycki typ urody bardzo jasna cera,piegi,jasne zielone oczy i jasne włosy ...nie blond, ale jasne oraz delikatny układ kości policzkowych
Natomiast jej siostra ma wygląd taki czarne oczy,ciemne włosy i śniada cera (po ojcu) ,czyli rzeczywiście coś w typie żydowskim...
Trzecia siostra wyglądała jeszcze inaczej...każda miała inny kolor oczu...wszystkie miały tych samych rodziców.
Czy jest możliwe ,że moja babcia miała więcej genów żydowskich albo stricte nordyckich niż jej siostra ??
Zaznaczę,że te germańsko-duńskie geny mają potwierdzenie w genealogii (niemiecko brzmiące nazwisko Zybicher ,co podobno oznacza łotra xD )
Pozdrawiam,
Jagoda

Jagoda
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 53 times
Ogólnie a nie o twojej rodzinie.dzika_jagoda pisze: sob 30 maja 2026, 14:22 Trzecia siostra wyglądała jeszcze inaczej...każda miała inny kolor oczu...wszystkie miały tych samych rodziców
Nasi przodkowi byli tacy, jak my.
Zdarzały się gwałty, zdarzały się romanse, zdarzał się jednorazowy skok w bok.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
sirdaniel

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Na obecnym etapie nie polecam w ogóle zajmować i brać pod uwagę pochodzenia etnicznego i wyglądu. Może to na coś wskazywać ale nie musi. Faktycznie, ta firma jest wyczulona na żydowskie geny, więc jakies dalekie połączenie może być.
Polecam natomiast żmudne wertowanie drzew u swoich matchy oraz szukanie triangulacji. Trzeba poczytać o tym.
Polecam natomiast żmudne wertowanie drzew u swoich matchy oraz szukanie triangulacji. Trzeba poczytać o tym.
-
michalmilewski

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Czy wszystkie (bez wyjątków) linie jej przodków masz rzeczywiście doprowadzone do siódmego pokolenia wstecz? Nie mówię, ze nie jest to możliwe (bo jak najbardziej jest), ale dla osoby urodzonej około roku 1945 oznaczałoby to mniej więcej, że znasz wszystkich jej przodków urodzonych po ok. 1750 roku, w tym np. wszystkich (czyli 128) jej 5xpradziadków/5xprababć.dzika_jagoda pisze: sob 30 maja 2026, 14:22 Zrobiłam test na My Heritage siostrze babci i wyszło ,że ma 1% ashkenazi jewish...
Trudno powiedzieć. To może być związane z powyższą "domieszką aszkenazyjską" sugerowaną przez MH, ale nie musi.dzika_jagoda pisze: sob 30 maja 2026, 14:22 zato pokazuje jakąś kuzynkę gentyczną z Izraela i pokazuje ,że są one kuzynkami genetycznymi,chyba 4 stopnia no i też nie wiem co to znaczy...
To zupełnie nie dziwi. Tego typu niewielka "domieszka germańska" jest raportowana przez MH dla zdecydowanej większości Polaków. Z kolei domieszka aszkenazyjska dotyczy już tylko znacznie mniejszej części Polaków testujących się w MH.dzika_jagoda pisze: sob 30 maja 2026, 14:22 O dziwo, moja ciocia ,która ma 81 lat ma również według "MyHeritage" 3,5 % genów germańskich i to co mnie zadziwiło domieszkę genów duńskich w wysokości 1.4% ,czyli więcej niż tych aszkenazyjskich...
To też jest wynik dość typowy dla Polaków, tzn. mieści się doskonale w zakresie zmienności tych trzech "komponentów" raportowanych dla praktycznie wszystkich Polaków.dzika_jagoda pisze: sob 30 maja 2026, 14:22 Co mnie z kolei jeszcze zdziwiło to ,że genów Europy Wschodniej jak na Polkę jest tylko 55,9% a reszta to Bałtka 27% i Bałkanka 11,2%
Tak jak poszczególne dzieci tej samej pary rodziców mogą różnić się dość wyraźnie wyglądem (czyli występowaniem niektórych cech fenotypowych), tak samo mogą dziedziczyć po rodzicach nieco odmienne proporcje poszczególnych "komponentów" genetycznych, choć oczywiście zbyt duże różnice między rodzeństwem (sięgające np. kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu procent w odniesieniu do udziału konkretnego komponentu) sugerują raczej niedoskonałość samej analizy niż występowanie rzeczywistych różnic (bo trzeba zawsze pamiętać, że tego typu analizy są jeszcze dalece niedoskonałe i do wyników należy podchodzić z dużą ostrożnością i ograniczonym zaufaniem).dzika_jagoda pisze: sob 30 maja 2026, 14:22 Czy moja śp. babcia mogła mieć inne proporcje genów odziedziczone po tych samych przodkach?
Tutaj zasadnicze pytanie brzmi, czy wyniki siostry Twojej babci potwierdzają oczekiwany stopień pokrewieństwa genetycznego z innymi badanymi członkami rodziny (np. z Tobą lub z Twoim rodzicem będącym siostrzeńcem/siostrzenicą tej cioci), bo jeśli nie (i była ona np. tylko przyrodnią siostrą Twojej babci), to oczywiście komplikuje to całą analizę, zwłaszcza w odniesieniu do dyskutowanej tu domieszki aszkenazyjskiej.
To jak najbardziej jest zgodne z jej wynikami.dzika_jagoda pisze: sob 30 maja 2026, 14:22 Zaznaczę,że te germańsko-duńskie geny mają potwierdzenie w genealogii (niemiecko brzmiące nazwisko Zybicher ,co podobno oznacza łotra xD )
Nie chcę teraz za bardzo rozpisywać się na temat podobnych wyników, więc zacytuję może tylko fragment mojego własnego podsumowania wyników MH dla mojej rodziny (tekst ten pochodzi z mojej korespondencji ze znajomymi zajmującymi się genealogią genetyczną, więc usunąłem imiona owych znajomych). Może tego typu informacje przydadzą się innym osobom analizującym własne wyniki w MH.
Pozdrawiam,Porównując wyniki mojej rodziny (25 osób, głównie ludzie z Mazowsza) z wynikami innych Polaków (w tym Twojej rodziny), można wyciągnąć kilka wniosków dotyczących ogólnego obrazu Polaków w tej zaktualizowanej analizie MH.
1. Wspólna dla chyba wszystkich Polaków jest mieszanka trzech głównych komponentów: wschodnioeuropejskiego (EE), bałtyjskiego (Balt) i bałkańskiego (Bałk). Nie spotkałem dotąd Polaka, u którego brak byłoby któregoś z tych komponentów.
2. Czwartym bardzo częstym komponentem u Polaków jest komponent "germański" (Ger), którego poziom na Mazowszu jest jednak dużo niższy niż w pozostałych częściach kraju, a czasami nie ma go w ogóle (mam takie cztery osoby, w tym jedna z moich córek). Zakres częstości Ger w mojej rodzinie wynosi 0-4,9, ale jeśli odrzucić osobę z udokumentowanymi przodkami niemieckimi, to jest to tylko 0-3,7 (ja mam np. 1,5).
3. Czasami pojawiają się bardzo niskie wyniki dla innych komponentów zbliżonych do Ger (np. holenderski i/lub duński). W moje rodzinie widzę je u trzech osób, w tym u jednej wspomnianej powyżej (tej z przodkami niemieckimi), która ma 4,9 Ger, 1,2 Hol i 1,2 Dun, czyli łącznie 7,3 dla komponentów "germańskopodobnych"). Dwie pozostałe osoby to jedna ze wspomnianych wcześniej czterech osób bez Ger (ale z 1,4 Hol i 1,0 Dun) i jedna osoba z 1,0 Dun i 1,5 Ger. Nie ufałbym chyba za bardzo różnicom między Ger, Hol i Dun, tzn. traktowałbym je łącznie. Nie mam w rodzinie nikogo z komponentem szwedzkim (widocznym w ilości śladowej u XXX).
4. Komponent aszkenazyjski (Aszk), a właściwie trzy różne komponenty aszkenazyjskie, które traktuję łącznie, pojawia się w mojej rodzinie tylko u tych osób, które albo mają potwierdzonych "papierowo" przodków aszkenazyjskich (3% u osoby, która miała aszkenazyjskiego 3xpradziadka) albo były z różnych względów podejrzewane o posiadanie takich odległych żydowskich przodków (i mają od 1,2 do 4% Aszk - łacznie 3 osoby nie licząc dwójki potomków jednej z nich). Co ciekawe, nikt z całego tego grona nie ma domieszki żydowskiej w analizie FTDNA (ani w poprzedniej wersji analizy MH).
5. Proporcje między dwoma głównymi komponentami (EE i Balt) w mojej rodzinie (na Mazowszu?) wydają się być odmienne niż u większości Polaków spoza Mazowsza, tzn. poziom EE jest u nas na ogół niższy, średnio ok. 45%, przy zakresie zmienności od 39,3 do 57,6, ale dwa najwyższe wyniki dotyczą odpowiednio osoby z dużą liczbą przodków spoza Mazowsza (głównie świętokrzyskie, ale także południowe Podlasie, Białoruś/Litwa i Szwajcaria) i osoby z przodkami niemieckimi. U pozostałych poziom EE nie przekracza 51.
6. Z kolei poziom Balt jest na ogół wyższy niż u reszty Polaków (być może z wyjątkiem Kaszubów i Kociewiaków, bo XXX ma aż 32%). W mojej rodzinie zakres zmienności wynosi od 21 do 44,4%, ale znów, jeśli wykluczyć dwie wspomniane w poprzednim punkcie osoby z podwyższonym EE, to wszystkie pozostałe osoby mają wyniki powyżej 30,5 % (ja mam np. 43%, przy zaledwie 41,5% EE).
7. Z pozostałych komponentów (tzn. tych niewymienionych powyżej), u dwóch osób pojawił się tylko komponent "grecko-albański" (na poziomie 1,0 oraz 1,4%), ale to chyba jakiś szum, bo brak go np. u rodzeństwa.
Michał
Ostatnio zmieniony pt 12 cze 2026, 11:57 przez michalmilewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
- Łucja

"
7. Z pozostałych komponentów (tzn. tych niewymienionych powyżej), u dwóch osób pojawił się tylko komponent "grecko-albański" (na poziomie 1,0 oraz 1,4%), ale to chyba jakiś szum, bo brak go np. u rodzeństwa.
[/quote]
Pozdrawiam,
Michał
[/quote]
Niedawno w grupie genetycznej na FB podawano wynik kogoś z grecko-albańskim komponentem wg MH, niewielkim. Z genealogią z Zamościa, gdzie byli Grecy osiedleni. Inne miejsca zwłaszcza kierunek ukraiński pewnie także, to nie musi być szum, na tyle inne geny, że wyłapało. Gorzej z ustaleniem linii "winnego" temu przodka.
Bardzo ciekawa analiza procentów etnicznych na MH!
Łucja
[/quote]
Pozdrawiam,
Michał
[/quote]
Niedawno w grupie genetycznej na FB podawano wynik kogoś z grecko-albańskim komponentem wg MH, niewielkim. Z genealogią z Zamościa, gdzie byli Grecy osiedleni. Inne miejsca zwłaszcza kierunek ukraiński pewnie także, to nie musi być szum, na tyle inne geny, że wyłapało. Gorzej z ustaleniem linii "winnego" temu przodka.
Bardzo ciekawa analiza procentów etnicznych na MH!
Łucja