Gajowiakowie, Brzozowscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

dede43

Sympatyk

Gajowiakowie, Brzozowscy

Post autor: dede43 »

O rodzinie ojca wiem już co nie co i poszukiwania "moich" Kwiatkowskich posuwają się jakoś naprzód. Niestety nic nie wiem o rodzinie mojej mamy - Anny Ireny z Gajowiaków Kwiatkowskiej. Była córka Jana Gajowiaka (ur. ok. 1873 r.)- maszynisty kolejowego i jego żony Feliksy z Brzozowskich Gajowiak. Z kolei Feliksa była córka Józefa Brzozowskiego i Karoliny z Kaczorowskich Brzozowskiej. Dane te odczytałam z aktu urodzenia mamy (1911 Dąbrowa Górnicza) oraz aktu zgonu babci Feliksy (1943 Warszawa).
Mama miała starsze rodzeństwo - brata Bolka oraz siostry Helenę (po mężu Balcerowska) i Marię/Marychnę po mężu Tarkowska.
Jako kolejarz - dziadek Jan Gajowiak przemieszczał się po Polsce - mieszkał w Dąbrowie Górniczej, zdaje się w Woźnikach, Tarnowskich Górach i na Kujawach, gdzie podobno był zawiadowca stacji w Czerniewicach, dziś Włocławek. Skąd się mama i babcia i pewnie pozostałe dzieci wzięły w Warszawie - nie mam pojęcia. A na pewno tam mieszkały pomiędzy 1941 (data ślubu w Warszawie mamy z moim ojcem), a 1943 r. (zgon babci w listopadzie). Po wojnie rodzeństwo rozjechało się na wszystkie strony i tylko brat Bolek wrócił po kilku latach do Warszawy.
O ile wiem, żadne z rodzeństwa mamy już nie żyje, z ich dziećmi, a swoimi kuzynami nie mam żadnego kontaktu, choć staram się odnaleźć ich na różne sposoby. Korespondencja pomiędzy członkami rodziny jakoś urwała się na początku lat 50-tych XX wieku.

Proszę o pomoc
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”