Dzień Dobry,
Czy ktoś może ma pod ręką "Tygodnik Powszechny" nr 26 z 29 czerwca 1986r.?
Jak mi się wydaje na pierwszych stronach jest tam artykuł "Kazimierza Przerwy-Tetmajera powrót na skalne Podhale".
Szukam możliwości pozyskania dobrego skanu jednego zdjęcia z tej publikacji.
Jest ono chyba podpisane - "Ludźmierz 14 czerwca 1986 r., Dom Podhalański im. Kazimierza Przerwy-Tetmajera i Władysława Orkana. Akademia ku czci Tetmajera. W pierwszym rzędzie od strony prawej siedzą: Jan Krobicki, ..."
Pozdrawiam
Hubert
Szukam - Tygodnik Powszechny 1986 nr 26
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Mam przed sobą egzemplarz „Tygodnika Powszechnego” z 29 czerwca 1986 r. (zgromadziłem prawie wszystkie numery od 1981 r. do dziś) i potwierdzam, iż na jego pierwszej i drugiej stronie zamieszczono artykuł Włodzimierza Wnuka pt. „Kazimierza - Przerwy Tetmajera powrót na skalne Podhale”. Natomiast nie widzę zdjęcia, które by się zgadzało z Pana opisem. Jest tylko jedna fotografia przedstawiająca ogólny widok konduktu pogrzebowego, nawiasem mówiąc, bardzo kiepskiej jakości.
Pozdrawiam
Piotr Boczarski
Pozdrawiam
Piotr Boczarski
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
może TP miał więcej niż jedno wydanie i się różniły?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Raczej nie.
Przedruk artykułu ukazał się w Podhalance, piśmie Związku Podhalan i najwyraźniej wzbogacono go o liczne zdjęcia nie zamieszczone w oryginale.
Pozdrawiam
Hubert
Przedruk artykułu ukazał się w Podhalance, piśmie Związku Podhalan i najwyraźniej wzbogacono go o liczne zdjęcia nie zamieszczone w oryginale.
Pozdrawiam
Hubert
Re: Szukam - Tygodnik Powszechny 1986 nr 26
Warto było tę informację podać od razu w pierwszym wpisie. Jak i podać iż chodzi o nr 2(14) z 1986, a interesujące Pana zdjęcie jest tam na s. 21.hniew pisze:Raczej nie.
Pozdrawiam
Hubert
A jak chodzi o to szukanie "możliwości pozyskania dobrego skanu jednego zdjęcia z tej publikacji", to niemal pewnym jest iż interesujące Pana zdjęcie jest autorstwa Pawła Grawicza, niestety już nieżyjącego, który - jak głosi Wiki - m.in. "Od 1985 roku – gdy kustoszem Sanktuarium Matki Boskiej Ludźmierskiej został ks. prałat Tadeusz Juchas (1949-2014) – fotografował uroczystości odbywające się w Ludźmierzu.". Fotografował też dla Związku Podhalan (siedziba ich centrali jest też w Ludźmierzu).
Myślę więc że w sprawie skanów z tego zdjęcia należałoby się skierować do Ludźmierza - albo do Sanktuarium albo do ZG ZP. Może je mieć też Muzeum Historii Fotografii w Krakowie.
Wojciech