Polacy w Wehrmachcie..

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

haniakowalczyk52

Sympatyk

Serdeczna prośba o pomoc - Wehrmacht IIWŚ i Syberia

Post autor: haniakowalczyk52 »

Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Czy ktoś z Was kontaktował się w ostatnim czasie z archiwami w Rosji?

Niestety od września nie udało mi się otrzymać odpowiedzi :(

Pozdrowienia, Hania
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Serdeczna prośba o pomoc - Wehrmacht IIWŚ i Syberia

Post autor: Irena_Powiśle »

Mogę się mylić, ale z mojego doświadczenia (rok temu) te archiwa teraz potrzebują od cudzoziemców oficjalnego przedstawiciela obywatela FR.
Lub szukać osoby prywatnej która się zgadza zajmować tą sprawą od swojego imienia.
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

Piszesz o karcie Pur. A masz ankietę związana z Pur?
Piotr
haniakowalczyk52

Sympatyk

Jedyny dokument jaki posiadam z Pur to taki: https://zapodaj.net/plik-WpmjyzNiN9

Kontaktowałam się z archiwum w Poznaniu, Wrocławiu i Przemyślu. Niestety nikt nie mógł odnaleźć oryginalnej karty lub wpisu w rejestrze zbiorczym :(

Nie jestem też w stanie rozszyfrować skąd przybył zgodnie z ankietą Pur.

Hania
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

To jest karta repatrianta wydawana repatriantowi. Do tego jest jeszcze ankieta, ktora zostawala w Urzedzie repatriacji.

Prosze skontaktowac sie z Archiwum Akt Nowych - podac wszystkie dane z karty lacznie z numerem karty.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/49270
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/51330

Zycze powowdzenia...
Ja ankiety swoich dziadkow nie znalazlem...

Piotr
WegierskiPiotr

Sympatyk

Post autor: WegierskiPiotr »

haniakowalczyk52 pisze:Jedyny dokument jaki posiadam z Pur to taki: https://zapodaj.net/plik-WpmjyzNiN9

Kontaktowałam się z archiwum w Poznaniu, Wrocławiu i Przemyślu. Niestety nikt nie mógł odnaleźć oryginalnej karty lub wpisu w rejestrze zbiorczym :(

Nie jestem też w stanie rozszyfrować skąd przybył zgodnie z ankietą Pur.

Hania
Szanowna Pani, Pozwolę dodać ogólnej informacji na przykładzie mojego Ojca.
Prawie całą II w.ś. był więziony w obozie niemieckim w Heidekrug w Prusach Wsch. (obecnie okolice Szawle - Litwa) pod nieprawdziwym nazwiskiem. Po t.z.w. "wyzwoleniu" został uwięziony przez Sowietów w t.z.w. obozie filtracyjnym w w/w miejscowości - w Szawle. Następnie przetransportowany do
łagru nr 216 w miejscowości Wyżnyj Wołoczok k/Kalinina. W 1945 r. NKWD przetransportowano do obozu NKWD k/lotniska w Poznaniu. W niewoli u Sowietów przebywał pod prawdziwymi danymi. Nie udał mnie się ustalić, Ojciec nie chciał powiedzieć, skąd było jemu wiadomo, iż wyprowadzają z obozyu w niewielkich grupach ok. 3 osób - w gruzy Poznania i ich likwitowania. Historię tę potwierdziły jeszcze dwie osoby z którymi Ojciec szczęśliwie uciekł. Ukrywaał się u rodziny do 1956 to jest do czasu weryfikacji dowodów. Ojcie nie posiadał dokumentu przekroczenia granicy - PUR-u. Wiadomo czym to się zakończyło ciężkim przesłuchaniem na szczęście przeżył, zmarł w 2000 roku. Właściwie, jedynym dokumentem jest Wycią z archwum w Moskwie z pobytu w Łagrze 216 NKWD CCCP Kalińska obł. z dnia 05.02.1996 r.
Przepraszam za błędy - nie jestem rusycystą. Pisałem do Poznania, nie zachowły się żadne informacje dotyczące pobytu w mego ojca w obozie w Poznaniu. Jego współtowarzysze z łagru i szczęliwej ucieczki Wacław i Czesław K z Dąbrowy Białostockiej nie chcieli powiedzieć w jaki sposób uwolnili się .
Za posirednictwem ambasady polskiej R.P. zwrócić się do archwum w Moskwie.
Z poważaniem Piotr.
haniakowalczyk52

Sympatyk

Panie Piotrze,

dziękuję serdecznie za podzielenie się tą historią.
Czy zwykła wiadomość e-mail do ambasady RP w Moskwie powinna być wystarczająca?
Ciekawa jestem jak teraz wygląda taka współpraca ambasady i archiwów w Rosji biorąc pod uwagę aktualne stosunki dyplomatyczne :(

Pozdrawiam serdecznie
Hania
WegierskiPiotr

Sympatyk

Post autor: WegierskiPiotr »

haniakowalczyk52 pisze:Panie Piotrze,

dziękuję serdecznie za podzielenie się tą historią.
Czy zwykła wiadomość e-mail do ambasady RP w Moskwie powinna być wystarczająca?
Ciekawa jestem jak teraz wygląda taka współpraca ambasady i archiwów w Rosji biorąc pod uwagę aktualne stosunki dyplomatyczne :(

Pozdrawiam serdecznie
Hania
Szanowna Pani, proszę pisać do Ambasady R.P. o pomoc prawnę o poszukiwania/kwerędę w archiwum FR w Moskwie . Przy tym należy zaznaczyć gdzie i w jakich okolicznościach ,czas/okres osoba została aresztowana.
Nie potrafię doradzić czy forma elektroniczna czy papierowa byłaby lepsza. Na mój nos raczej papierowa.
Mój ojciec Władysław w latach 80 ub.wieku opisał wspomniane zdarzenia, bardzo szybko dostał odpowiedź - pozytywną w j. rosyjskim.
Pozdrawiam Piotr.
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Zaginieni żołnierze Wehrmachtu

Post autor: jurek.solecki »

Witam.

Czy są jakieś strony gdzie opublikowane są listy z nazwiskami żołnierzy Wehrmachtu , którzy zaginęli na froncie.
Stronę https://www.volksbund.de/ poświęcona grobom znam.

Pozdrawiam
Jerzy Solecki
Rokdar

Sympatyk

Zaginieni żołnierze Wehrmachtu

Post autor: Rokdar »

Dzień dobry!
Pozwolę się doczepić do wątku.

Czy jest ogólna baza z nazwiskami żołnierzy z Wehrmachtu?
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”