W drugiej połowie lutego jedziemy większą grupą (ok. 5 osób) na 3 dni, aby możliwie najwięcej zrobić za jednym rzutem. Potem będą kolejne wyjazdy. W pierwszej kolejności będziemy skanowali metrykalia, których niezmikrofilmowali/niezeskanowali Mormoni, bo skany od Mormonów powinniśmy uzyskać.
Z takim projektem wiążą się zwiększone koszty: przygotowana umowa przewiduje, że gdy księgi będą wymagały konserwacji, to sfinansujemy koszty podstawowej konserwacji (fumigację). Ponadto będą koszty dojazdów wolontariuszy do archiwum i noclegów oraz, w mniejszym zakresie, bo skanery mamy, koszty „dosprzętowienia się”.
Stąd bardzo proszę o wnoszenie darowizn na digitalizację, co pozwoli nam spokojnie projekt przeprowadzić: https://genealodzy.pl/donate-pol
Wiem, że duża część osób może powiedzieć „to nie są tereny, które mnie interesują, jak będzie coś z mojej diecezji, to wtedy coś dorzucę”. Tylko pamiętajcie proszę, że takie projekty są wyjątkowe i ich udane przeprowadzenie może być przepustką do kolejnych. Na palcach jednej ręki można policzyć kompleksowe projekty skanowania archiwów diecezjalnych przez środowisko genealogów. Rzetelne, sprawne przeprowadzenie takiej digitalizacji uwiarygodni nas w oczach drugiej strony i może być bardzo ważnym argumentem w przyszłości podczas rozmów z innymi diecezjami.
Tak więc prosimy o wsparcie i trzymajcie za nas kciuki!:D
Serdeczne podziękowania dla Grzegorza Biłosa, który całe przedsięwzięcie zaaranżował.