Dzisiejsze lokalizacje nieruchomości - woj. Świętokrzyskie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
haniakowalczyk52

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
czy wiecie Państwo gdzie mogę odnaleźć informacje odnoście lokalizacji nieruchomości w województwie Świętokrzyskim? Dla przykładu, posiadam akt ślubu z 1811 roku, widnieje w nim informacja, iż mój przodek urodził się we wsi Cieklińsko pod numerem 6. Mam wiele jeszcze innych takich sytuacji z posiadanymi numerami.
Czy jest jakaś szansa na umiejscowienie starych nieruchomości na dzisiejszych mapach?
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Hania
czy wiecie Państwo gdzie mogę odnaleźć informacje odnoście lokalizacji nieruchomości w województwie Świętokrzyskim? Dla przykładu, posiadam akt ślubu z 1811 roku, widnieje w nim informacja, iż mój przodek urodził się we wsi Cieklińsko pod numerem 6. Mam wiele jeszcze innych takich sytuacji z posiadanymi numerami.
Czy jest jakaś szansa na umiejscowienie starych nieruchomości na dzisiejszych mapach?
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Hania
Jest szansa, jednak wymagać może sporego zaangażowania, poszukania starych map, planów miejscowości i nałożenia ich na współczesne mapy. Powodzenia
Maciej
Maciej
-
haniakowalczyk52

Czy mogę prosić o odrobinę wskazówek? Do kogo się odezwać, jakie dokumenty zamówić?
Pozdrawiam serdecznie
Hania
Pozdrawiam serdecznie
Hania
-
haniakowalczyk52

Ktoś może pomóc? Wiadomo gdzie napisać aby dowiedzieć się więcej o numerach nieruchomości?
Hania
Hania
-
haniakowalczyk52

Witajcie,
czy myślicie, że Urząd Miasta Kielce Wydział Geodezji może posiadać dokumentacje?
Pozdrawiam
Hania
czy myślicie, że Urząd Miasta Kielce Wydział Geodezji może posiadać dokumentacje?
Pozdrawiam
Hania
Szukałabym w :
- tabele prestacyjne z 1846 r.
- tabele nadawcze/ likwidacyjne związane z „O uwłaszczeniu włościan w Królestwie Polskim” z 1864 r.
Są to lata późniejsze ,ale być może dostali tę działkę i są na liście…
Tabele z niektórych miejscowości pow. staszowskiego (świętokrzyskie) są w AP Kielce. Odnalazłam działkę swojego pra… we wsi Przyjmy.
Powodzenia Elżbieta
- tabele prestacyjne z 1846 r.
- tabele nadawcze/ likwidacyjne związane z „O uwłaszczeniu włościan w Królestwie Polskim” z 1864 r.
Są to lata późniejsze ,ale być może dostali tę działkę i są na liście…
Tabele z niektórych miejscowości pow. staszowskiego (świętokrzyskie) są w AP Kielce. Odnalazłam działkę swojego pra… we wsi Przyjmy.
Powodzenia Elżbieta
Podchodzę z przymrużeniem oka do tej numeracji domów z czasów Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego. Moi przodkowie( z różnych parafii) mieli po kilkoro dzieci i w każdym następnym akcie mieli inny numer domu. A byli to gospodarze przypisani do łanu kmiecego i miejsca zamieszkania nie zmieniali. Co innego komornicy. Co roku mogli mieszkać u innego gospodarza ,który właśnie potrzebował parobka do odrabiania pańszczyzny.
Ustawodawca kazał wpisywać numer to wpisywano z sufitu.
Pozdrawiam
Janusz
Ustawodawca kazał wpisywać numer to wpisywano z sufitu.
Pozdrawiam
Janusz