Dzisiejsze lokalizacje nieruchomości - woj. Świętokrzyskie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

haniakowalczyk52

Sympatyk

Post autor: haniakowalczyk52 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

czy wiecie Państwo gdzie mogę odnaleźć informacje odnoście lokalizacji nieruchomości w województwie Świętokrzyskim? Dla przykładu, posiadam akt ślubu z 1811 roku, widnieje w nim informacja, iż mój przodek urodził się we wsi Cieklińsko pod numerem 6. Mam wiele jeszcze innych takich sytuacji z posiadanymi numerami.

Czy jest jakaś szansa na umiejscowienie starych nieruchomości na dzisiejszych mapach?

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Hania
mientras

Sympatyk

Post autor: mientras »

Jest szansa, jednak wymagać może sporego zaangażowania, poszukania starych map, planów miejscowości i nałożenia ich na współczesne mapy. Powodzenia

Maciej
haniakowalczyk52

Sympatyk

Czy mogę prosić o odrobinę wskazówek? Do kogo się odezwać, jakie dokumenty zamówić?

Pozdrawiam serdecznie
Hania
haniakowalczyk52

Sympatyk

Ktoś może pomóc? Wiadomo gdzie napisać aby dowiedzieć się więcej o numerach nieruchomości?

Hania
haniakowalczyk52

Sympatyk

Witajcie,

czy myślicie, że Urząd Miasta Kielce Wydział Geodezji może posiadać dokumentacje?

Pozdrawiam
Hania
elwiesz

Sympatyk

Post autor: elwiesz »

Szukałabym w :
- tabele prestacyjne z 1846 r.
- tabele nadawcze/ likwidacyjne związane z „O uwłaszczeniu włościan w Królestwie Polskim” z 1864 r.
Są to lata późniejsze ,ale być może dostali tę działkę i są na liście…
Tabele z niektórych miejscowości pow. staszowskiego (świętokrzyskie) są w AP Kielce. Odnalazłam działkę swojego pra… we wsi Przyjmy.
Powodzenia Elżbieta
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Podchodzę z przymrużeniem oka do tej numeracji domów z czasów Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego. Moi przodkowie( z różnych parafii) mieli po kilkoro dzieci i w każdym następnym akcie mieli inny numer domu. A byli to gospodarze przypisani do łanu kmiecego i miejsca zamieszkania nie zmieniali. Co innego komornicy. Co roku mogli mieszkać u innego gospodarza ,który właśnie potrzebował parobka do odrabiania pańszczyzny.
Ustawodawca kazał wpisywać numer to wpisywano z sufitu.

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”