Nazwisko: Prażmowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

moja rodzina na dzień dzisiejszy pochodzi z okolic pułtuska.ale ale.proszę powiedzieć coś więcej.pozdrawiam tadeusz
karanisa

Post autor: karanisa »

Na chwilę obecną znam tylko imiona pradziadków. Pamiętam,że dziadek ( Bonifacy Prażmowski ) opowiadał, że "dziadek" (piszę w cudzysłowu ponieważ nie pamiętam czy to jego ojciec czy dziadek) dostał za służbę w carskim wojsku pół ( bądź 1/3) wsi Iwanowice
W najbliższym czasie wybieram się na cmentarz w Iwanowicach, jeśli się uda przejrzę księgi parafialne...
Pozdrawiam Kasia
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Prażmowski

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj Tadeuszu!

Znalazłam w skorowidzach aktów ślubów z Przewodowa:

1832/2 "Jakób Prażnowski z Marjanną Swiderską"

podałam oryginalny zapis. Czy to ktoś z Twoich przodków?

Pozdrawiam.

Elżbieta
taadek61

Sympatyk

Prażmowski

witam.tak to mój prprpradziadek.to ciekawe bo to by była jego trzecia żona mam jego poprzedni ślub.może za dwa tygodnie jak będzie pogoda pojadę do płocka.dobrze by było jak by pani miała te parę lat zgonów to by mi trochę ułatwiło czasowo.bo w archiwum leci czas
bardzo szybko a ta pani co je przynosi to robi łaskę.ja już jadę z czekoladą a to i tak wiele nie pomaga.może pani jakieś zdjęci zrobić.
zgony szukam dlatego bo ojciec tego jakuba to mikołaj urodzony 1764 a matka to anna i nic więcej o nich nie wiem.
mam jeszcze wiadomości iż mikołaj chyba miał braci marka też w przewodowie i marcina bo jego wnuczek był na ślubie u
mojego prpradziadka.
pozdrawiam i proszę o więcej a i ja na pewno się od...proszę podać szukane nazwisko bo mam sporo akt z powiatu pułtusk.
tadeusz
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Tadeuszu!

Nazwiska "Prażmowski" lub podobnego w zapisie nie spotkałam, oprócz tego aktu, który wymieniłam, w posiadanych przeze mnie skorowidzach aktów małżeństw z Przewodowa.

Dziś otrzymałam od Michaliny zdjęcia skorowidzy aktów urodzenia z Przewodowa, które zrobiła w Archiwum Diecezjalnym w Płocku, za lata 1861-1873. Bardzo dziękuję! Właśnie skończyłam je przeglądać. Nie zauważyłam nazwiska Prażmowski, ale może przeoczyłam.

Zindeksuję je do geneteki, ale najpierw skończę parafię Sulerzyż. Nie zostało już wiele.

Pozdrawiam.

Elżbieta
taadek61

Sympatyk

czy może ktoś znalazł odnośnie tego nazwiska coś więcej szukam zgonu franciszka kasztela zakroczymskiego prażmowskiego wiem że umarł 1813 ale gdzie/= pozdrawiam tadeusz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Jeżeli zmarł tam gdzie mieszkał (Kośmin), to parafia Gołąb powinna mieć akt zgonu, chyba że pochowano go w godniejszym miejscu.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Tadeuszu!

Zajrzyj na swoją pocztę. Przesłałam ci zdjęcie aktu ślubu znalezione w Archiwum Diecezjalnym w Płocku:

Przewodowo 1832/2 Jakub Prażmowski (wdowiec) i Marianna Świderska z d. Makowiecka (wdowa).

Mam nadzieję, że się przyda.

Pozdrawiam serdecznie.

Elżbieta
taadek61

Sympatyk

Re: Nazwisko: Prażmowski

witam wszystkich .czy ktoś może ma nowe wiadomości o prażmowskich z powiatu pułtuskiego pozdrawiam
tadeusz
Eufrozyn

Sympatyk

Post autor: Eufrozyn »

taadek61 pisze:witam.w ak.śl.z1842 warszawa NMP nr.102 fel.balt. przytulicki i franciszki prażmowskiej podane jest że to wdowa po felicjanie
prażmowskim.mam.też pytanie czy ktoś słyszał o paschalisie prażmowskim urodzonym w dęblinie synem józefa i katarzyny z grabowskich ur.około1815 .wzioł ślub mam ak.ślubu w parafi gzy pow.pułtusk z sabiną łebkowską.pozdrawiam tadeusz
Panie Tadeuszu, czy nadal jest Pan w posiadaniu aktu ślubu Paschalisa Prusinowskiego? Byłbym zainteresowany zawartymi w nim danymi.
Pozdrawiam Andrzej
taadek61

Sympatyk

Nie mam Ale myślę że łatwo ten akt ślubu można zdobyć. To jest parafia Gzy.
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

taadek61 pisze:czy może ktoś znalazł odnośnie tego nazwiska coś więcej szukam zgonu franciszka kasztela zakroczymskiego prażmowskiego wiem że umarł 1813 ale gdzie/= pozdrawiam tadeusz
1813 60 Franciszek Prażmowski Worów Kośmin [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Grodzisku Mazowieckim 05-825 Grodzisk Mazowiecki, ul. Poniatowskiego 14] [Indeks dodał: mteresa]

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75
Ryszard Drąg
taadek61

Sympatyk

Witam wszystkich. Moi Prażmowscy albo moje dokonania w poszukiwaniach to Wojciech Prażmowski. Ślub jego odbył się w parafii Przewodowo 1751 z Marianną Królewiczówną. Zamieszkał we wsi Szysice prawie do końca swoich dni. Gdzie wczesniej mieszkał i kim byli jego rodzice nie wiem. Obok Przewodowa w parafii szyszki odbył się ślub w 1700 roku Jana Prażmowskiego i urodziło się troje dzieci. Potem zmarła mu żona i był drugi jego ślub też w tym samym miejscu.
Ale około 1709 wyprowadził się. Nie wiem czy to był Wojciecha ojciec. Jak myślicie czy jest sznsa na znalezienie aktu urodzenia Wojciecha. Pozdrawiam Tadeusz Prażmowski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”