Prośba o radę do osób z większym doświadczeniem

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Post autor: nowicki_z_nowickich »

Dzień dobry,

z góry uprzedzam, że nie proszę o wykonanie za mnie pracy, ale o radę. Badam drzewo genealogiczne po mieczu. Dotarłem do mężczyzny, który urodził się około 1750 roku. Niestety wiele ksiąg metrykalnych z okresu życia tego mężczyzny oraz jego dzieci nie ma dostępnych.

Co udało mi się dotyczczas ustalić:
* Imię i nazwisko panieńskie żony badanego (Nie pojawia się w metrykach z okolicznych parafii)
* Informację o 5 dzieci badanego (z czego więcej informacji o 4 z nich znalazłem w księgach metrykalnych)
* Informacje o miejscu zamieszkania ze spiu powszechnego
* Zapowiedzi ślubów jego dzieci (które niestety nie dostarczają więcej informacji niż imiona i nazwiska rodziców)
* Istnieje prawdopodobieństwo, że osoba badana była neofitą, ale we wszystkich księgach chrztu z jego parafii (które są dostępne) nie udało mi się znaleźć informacji z nim związanych

I teraz pojawia się pytanie, co zazwyczaj w takim przypadku można zrobić? Chciałbym zidentyfikować rodziców badanego. Czy powinienem zacząć badać rodowody osób o tym samym nazwisku z okolicznych miejscowości? Czy może istnieją inne rodzaje akt które powinienem przestudiować? Ostatnio dowiedziałem się o tym, że można szukać ksiąg związanych z podatkiem pogłównym, ale nie mam w tej materii doświadczenia.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie rady
Nowicki
Kosciuk_Joanna

Sympatyk

Post autor: Kosciuk_Joanna »

Z braku ksiąg metrykalnych ja poradziłam sobie za pomocą ksiąg grodzkich i ziemskich, zapisów notarialnych. Pomocne były też Teki Dworzaczka (ale nie wiem o jakim obszarze geograficznym mówisz). Badanie osób o tym samym nazwisku w analogicznym czasie i w tej samej okolicy to oczywiście zawsze też dobry pomysł.

pzdr
Joanna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"... z jego parafii.." tzn? aktu chrztu nie masz, więc "jego parafia" to płynna rzecz, jeszcze nieustalona

ur. c. 1750...jeśli faktycznie neofita, to chrzest raczej po 1763/4

poszukaj wątków o neofitach
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Re: Prośba o radę do osób z większym doświadczeniem

Kosciuk_Joanna pisze:Z braku ksiąg metrykalnych ja poradziłam sobie za pomocą ksiąg grodzkich i ziemskich, zapisów notarialnych. Pomocne były też Teki Dworzaczka (ale nie wiem o jakim obszarze geograficznym mówisz). Badanie osób o tym samym nazwisku w analogicznym czasie i w tej samej okolicy to oczywiście zawsze też dobry pomysł.

pzdr
Joanna
Ślicznie dziękuję za sugestie!
Sroczyński_Włodzimierz pisze:"... z jego parafii.." tzn? aktu chrztu nie masz, więc "jego parafia" to płynna rzecz, jeszcze nieustalona

ur. c. 1750...jeśli faktycznie neofita, to chrzest raczej po 1763/4

poszukaj wątków o neofitach
W tej materii, jedyna informacja jaką dysponuję to parafia, w której według innych metryk wziął on ślub.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Piszesz, że księgi nie są dostępne - to znaczy nie ma indeksów, skanów w internecie, czy nie ma ksiąg w archiwach państwowych i kościelnych, parafialnych, czy też w ogóle nie zachowały się ?
Nie podajesz żadnych bliższych informacji ani o osobach ani nawet parafiach, w których dotyczą poszukiwania trudno więc konkretnie coś podpowiedzieć.

Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Rebell_Cieniewska_Grażyna pisze:Piszesz, że księgi nie są dostępne - to znaczy nie ma indeksów, skanów w internecie, czy nie ma ksiąg w archiwach państwowych i kościelnych, parafialnych, czy też w ogóle nie zachowały się ?
Nie podajesz żadnych bliższych informacji ani o osobach ani nawet parafiach, w których dotyczą poszukiwania trudno więc konkretnie coś podpowiedzieć.

Powodzenia Grażyna
W zasobach archiwum narodowego jak i parafii ksiąg z interesującego mnie okresu nie ma. Domniemuję więc, że zaginęły. Celowo nie podaję informacji, bo szukam ogólnych porad.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Ogólne w już istniejących, tematycznych wątkach znajdziesz. I tam ew. do rozwinięcia. Ogólności trudno znaleźć (np kwestia wspomnianego spisu), pod koniec XVIII się rozjechało", a i wcześniej nie było unifikacji.

Czy w dokumencie ślubnym "jego parafia" była jako miejsce urodzenia podana?
To byłoby nietypowe, ale możliwe.
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Ogólne w już istniejących, tematycznych wątkach znajdziesz. I tam ew. do rozwinięcia. Ogólności trudno znaleźć (np kwestia wspomnianego spisu), pod koniec XVIII się rozjechało", a i wcześniej nie było unifikacji.

Czy w dokumencie ślubnym "jego parafia" była jako miejsce urodzenia podana?
To byłoby nietypowe, ale możliwe.
Oto fragment informacji o ślubie dziecka badanej przeze mnie osoby:

[...] Dnia piętnastego, miesiąca kwietnia, przy rodzicach Łukaszu Nowickim i Salomei ze (Spirylów?/Spirytów?) małżonkach ślubnych we wsi Węgrzce, farze Raciborowice [...]

To na jego podstawie staram się zawężać obszar poszukiwań.

Dodatkowo informacja dot. zgonu dziecka osoby badanej:

Obit in Domino Venceslaus quatour annos filius laboriosi Luca Nowicki Neofita [...]
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Raciborowice jak najbardziej mogły być miejscem przygotowania neofitów do chrztu. Tj trzymając się tylko spraw wiary, nie wchodząc w kulturowe, gospodarcze czy wręcz personalne zależności chrzty Łukaszów z Raciborowic, a szczególnie wtedy, gdy chrzestnymi znaczne osoby były - do przeanalizowania
Węgrzce to chyba dobra kościelne?
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Raciborowice jak najbardziej mogły być miejscem przygotowania neofitów do chrztu. Tj trzymając się tylko spraw wiary, nie wchodząc w kulturowe, gospodarcze czy wręcz personalne zależności chrzty Łukaszów z Raciborowic, a szczególnie wtedy, gdy chrzestnymi znaczne osoby były - do przeanalizowania
Węgrzce to chyba dobra kościelne?
Tak, według źródeł internetowych:
Pod względem historycznym Węgrzce były wsią dóbr prestymonialnych kapituły katedralnej krakowskiej położoną w powiecie proszowickim województwa krakowskiego w końcu XVI wieku.
Opierając się o informacje z innych wątków o neofitach zgaduje że metryki chrztów takowych będą raczej dłuższe niż metryki noworodków?

Badając metryki z Raciborowic wpadłem na nietypowe nazwisko, ale zakładam że to tylko podobieństwo:

Obrazek

Łukasz Nowicjał?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Jak w innych wątkach o neofitach - nie szukałbym chrztu dziecka, młodzieniec/dorosły. Tj z zasady, bo wyjątki (sierota po opieką kościelną?) na pewno się zdarzały.
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

[quote="Sroczyński_Włodzimierz"]Jak w innych wątkach o neofitach - nie szukałbym chrztu dziecka, młodzieniec/dorosły. Tj z zasady, bo wyjątki (sierota po opieką kościelną?) na pewno się zdarzały.[/quote]

Tak też staram się zrobić, aczkolwiek ciekawi mnie przypadek:
[img]https://i.ibb.co/8Pv7sHs/IMG-0316.jpg[/img]

Link: [url]https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... &parents=1[/url]

Rok urodzenia by się zgadzał ze spisem ludności wykonanym w 1791. W komentarzach od indeksującego:

[quote]czlowiek przychodni[/quote]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”