Ratyńscy (moi przodkowie)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Adrian_1606

Mam taką sprawę. Aktualnie szukam danych na temat mojego pra-pra-pra-pra-pradziadka Kazimierza Ratyńskiego i pra-pra-pra-pra-prababci Antoniny Ratyńskiej (z domu Dybowska), którzy byli rodzicami mojej pra-pra-pra-prababci Marianny Lipki Chudzik (z domu Ratyńska) (ur. 1810 r. w Maliszewa Nowe [szukam dokładnej daty jej narodzin], zm. 5.2.1852 r. Nowe Lipki). Nie wiem, kiedy jej rodzice się urodzili, wzięli ślub i zmarli, nie znam też ich przodków. Może ktoś z was coś wie?
-
Lech_Niepiekło

Kazimierz Ratyński ur.1780 z Wojciecha "Mróz" i Ewy Maleszewskiej "Płaszczykówny". Powiązania rodzinne obojga rodziców w książce: "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy".
Antonina może być tożsama z Antoniną ur. 1789, z Józefa Dyboskiego i Leonory z Pogorzelskich. Powiązania rodzinne rodziców w książce: "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy".
Powodzenia
Antonina może być tożsama z Antoniną ur. 1789, z Józefa Dyboskiego i Leonory z Pogorzelskich. Powiązania rodzinne rodziców w książce: "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy".
Powodzenia
-
Adrian_1606

Re: Ratyńscy (moi przodkowie)
Ciekawa informacja. Chętnie sprawdzę, choć muszę zastrzec, że Antonina Ratyńska była z domu Dybowska, a nie Dyboska. Ciekawe, czy w tych książkach są też daty i miejsca ślubów, bardziej szczegółowe daty narodzin (oraz śmierci) oraz dane ich dalszych przodków.Lech_Niepiekło pisze:Kazimierz Ratyński ur.1780 z Wojciecha "Mróz" i Ewy Maleszewskiej "Płaszczykówny". Powiązania rodzinne obojga rodziców w książce: "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy".
Powodzenia
-
Adrian_1606

Re: Ratyńscy (moi przodkowie)
Nie znalazłem na razie tej książki, ale w Skanotece znalazłem przypadkiem parę informacji potwierdzających te osoby (nie licząc ich rodzeństwa).
Kazimierz Ratyński zmarł 21 stycznia 1827 r. (dane z aktu małżeństwa wdowy po nim z Franciszkiem Maliszewskim z 20 maja 1829 r. we wsi Kosów Lacki. Nie znalazłem na razie w Skanotece danych jego rodziców (Wojciecha Ratyńskiego i Ewy Ratyńskiej (z domu Maleszewska).
Prawdziwa była informacja o Antoninie Ratyńskiej (z domu Dybowska). Urodziła się 11 maja 1789 r. we wsi Dybów i jej rodzicami byli Józef Dybowski (ur. prawdopodobnie w 1731 r., zmarł 13 lipca 1800 r. we wsi Dybów) i Eleonora Dybowska (z domu Pogorzelska) (urodzona około 1757 r., zmarła po 1819 r.).
Kazimierz Ratyński zmarł 21 stycznia 1827 r. (dane z aktu małżeństwa wdowy po nim z Franciszkiem Maliszewskim z 20 maja 1829 r. we wsi Kosów Lacki. Nie znalazłem na razie w Skanotece danych jego rodziców (Wojciecha Ratyńskiego i Ewy Ratyńskiej (z domu Maleszewska).
Prawdziwa była informacja o Antoninie Ratyńskiej (z domu Dybowska). Urodziła się 11 maja 1789 r. we wsi Dybów i jej rodzicami byli Józef Dybowski (ur. prawdopodobnie w 1731 r., zmarł 13 lipca 1800 r. we wsi Dybów) i Eleonora Dybowska (z domu Pogorzelska) (urodzona około 1757 r., zmarła po 1819 r.).