Wasilewski Marek, Antonina, Agafia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Andriy.M

Wasilewski Marek, Antonina, Agafia

Post autor: Andriy.M »

> Poszukuję osób, rodzin T:"Szukam informacji o Wasilewski (Marek, Antonina, Agafia)"

Dzień dobry,
poszukuję szczegółów - rodziców mojej babci Ekateriny Wasilewski.

Urodzona około 1932 roku. Jej matka to Wasilewska Antonina, zmarła w Rosji w latach 60., ale miała siostrę Agafię Wasilewską, która została pochowana w Warszawie (https://cmentarz.prawoslawie.pl/pl/wysz ... osoba/5728).
Na grobie Agafii napisano - "Agafia Wasilewska córka Mareka".

Agafia Wasilewska miała córkę o imieniu Nina, która również zmarła i została pochowana na tym samym cmentarzu, ale pod nazwiskiem Amieljanowicz. Prawdopodobnie jej mężem był Teodor Amieljanowicz. Wszyscy są pochowani na Wolskim Cmentarzu Prawosławnym Parafii Prawosławnej św. Jana Klimaka na Woli.

Niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji dotyczących Marka Wasilewskiego, jego żony ani żadnych informacji dotyczących urodzenia Antoniny i Agafii, ani innych informacji związanych z rodziną.
Wiem, że muszą istnieć księgi metrykalne kościoła św. Jana, ale nie wiem, gdzie mogę je znaleźć.

Antonina Wasilewska wyszła za mąż za Sassa Ivana z wsi Szarnewo, Województwo Mohylewskie, Białoruś. Ale jak się dostała na Białoruś, a potem do Rosji - to jest kolejna zagadka, którą również próbuję rozwiązać.

Obecnie byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi pomóc znaleźć jakiekolwiek informacje dotyczące rodziny mojego pradziadka Marka Wasilewskiego, np. jego żony (mojej pradziadkowej) i dalszych krewnych.

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony wt 06 lut 2024, 11:47 przez Andriy.M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

W księgach cmentarnych nie ma miejscowości urodzenia?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Andriy.M

Post autor: Andriy.M »

Krystyna.waw pisze:W księgach cmentarnych nie ma miejscowości urodzenia?
Dzień dobry, nie znalazłem metryk książek Św. Jana Klimaka na Woli, jednakże znalazłem "Akta stanu cywilnego wolskiej cerkwi prawosławnej pod wezwaniem Matki Boskiej Włodzimierskiej na cmentarzu prawosławnym na Woli w Warszawie". Sprawdziłem wszystkie te księgi i nie znalazłem żadnej osoby o imieniu Agafia ani żadnej osoby o imieniu Antonina, która potencjalnie mogłaby być związana z Wasilewskimi. Jedynym zapisem dotyczącym osoby o imieniu Antonina, nie był związany z moją rodziną (myślę). Czy te księgi metrykalne są poprawne i jeśli tak, dlaczego mają inne nazewnictwo?

Mam wrażenie, że te księgi zostały przekazane przez inną cerkiew i nie są to księgi ze świątyni Św. Jana Klimaka?

https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... =1903&kt=1
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zgodnie z prawdą, chociaż to uproszczenie:
Jana Klimaka to kontynuacja
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”