Wiele żon czy pomyłka?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

akinom_84

Wiele żon czy pomyłka?

Post autor: akinom_84 »

T: wiele żon czy pomyłka?

Dzień dobry,

mam taki przypadek, który na logikę ciężko mi zinterpretować i wyjaśnić. Gdy w woj śląskim wpisuję "Zyzak Wawrzyniec", wówczas w Urodzeniach w Ujsołach pojawia się 4 dzieci osoby o takim imieniu. Każde dziecko ma mamę Ewę, ale każda Ewa ma inne nazwisko... Czy możliwa jest tutaj pomyłka? Na przestrzeni kilkunastu lat w jednej miejscowości mieszkałoby 4 Wawrzyńców?

Pozdrawiam :roll:
kminek

Sympatyk

wiele żon czy pomyłka?

Post autor: kminek »

Oczywiście, to jest możliwe. Mogły być też różne Ewy, jeżeli to imię było tam w tym momencie bardzo popularne. Mogła to być też ta sama osoba. Trzeba prześledzić dokumenty.
Katarzyna W.
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 7 times

wiele żon czy pomyłka?

Post autor: GZZuk »

Nazwisko matki Anny Zyzak i Reginy Zyzak jest takie samo (Paździorko), błednie odczytano "zd Zurek" zamiast Paździorko. W roku 1783 ślub bierze Wojciech Maślonka z Ewą Pażdziorkówną, prawdopodobnie to ta sama para, co powyżej. Ewa Pażdziorko biorąc ślub z Zyzakiem, mogła być wdową, stąd potem rozbieżności nazwisk.
Zofia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

wiele żon czy pomyłka?

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pomyłka i to gruba

nie interpretujemy dokumentów poprzez "wpisanie w województwie"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
akinom_84

Dziękuję za odpowiedzi.

Pani Zofia odkryła coś bardzo interesującego- ślub z 1783 gdzie nazwiska są inaczej zapisane. Zastanawia mnie ten syn Wojciech- jakby pochodził od innego Wawrzyńca Zyzaka, bo urodził się pomiędzy Anną a Reginą....

Pozdrawiam,
Monika
GZZuk

Sympatyk

Z małżeństwa Wawrzyńca Maślonki i Ewy Pażdziorko urodziło się dwóch synów, Michał (1789) i Jan (1794). Numer domu 79, ten sam, co w przypadku Mateusza Zyzaka i Anny Zyzak, dzieci Wawrzyńca Zyzaka i Ewy Paździorko. W tym samym domu nr 79 mieszkał też Maciej Paździorko z żoną Ewą Katarzyną zd Pomietło / Omyła i Jan Pażdziorko z rodziną, Być może chodzi o braci albo szwagrów Ewy Paździorko. Niezły galimatias. Czy wiadomo, co stało się z księgami metrykalnymi z Rajczy z lat 1820- 1890?
Dla wsi Ujsoły dostępny jest kataster z lat 1795- 1841, może być bardzo pomocny.
Zofia
akinom_84

Rozrysowałam sobie ten galimatias i wyszły mi takie wnioski:

- Anna i Mateusz pochodzą z tego samego domu. Anny mama to Paździorko, Mateusza Pomietło. Sprawdzając ewolucję nazwiska Ewy wydedukowałam taką logikę: panieńskie Pomietło, potem po ślubie z Mateuszem Omyłą Omyła, , potem Paździorko (po Macieju).
- Regina jest zapisana z Paździorko, a powinna z Pomietło (pomyłka uzasadniona skoro miała kilku mężów)
- zagadką jest Wojciech- urodził się po Reginie a przed Mateuszem, czyżby ...skok w bok? Numer domu też unikatowy, gdzie mieszkała rodzina Kiełbasów.

moderacja (elgra)
Witamy na forum!
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
GZZuk

Sympatyk

Są dwie Ewy, jedna żona Macieja Paździorki, druga Wawrzyńca Zyzaka/ Maślonki, obie mieszkały w domu 79.
Za tym, że Wawrzyniec używał dwu nazwik świadczy to, że Mateusz Zyzak urodzony w 1800 oku umiera rok później jak Mateusz Maślonka.
Ślub Macieja Paździorki i Ewy Omyłowej ma miejsce w 1782 roku, a ich dzieci rodzą się w 1782 i 1791 roku.
Dzieci Wawrzyńca Zyzaka/ Maślonki i Ewy w 1784 (Anna), 1787 (Wojciech), 1791 (Michał), 1794 (Jan), 1795 (Regina), 1800 (Mateusz). Ewa Paździorko żona Macieja i Ewa żona Wawrzyńca to różne osoby.
W metryce chrztu Wojciecha nie ma wzmianki, by był nieślubnym dzieckiem, zresztą wtedy nosiłby nazwisko matki.
Zofia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”