Epaveldas, EAIS pobieranie całej księgi

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie, czy ktoś wpadł na pomysł jak pobrać całą księgę do siebie na dysk!?
Zwłaszcza z ePaveldas. Bardzo wolno to działa i przeszukiwanie ksiąg w przeglądarce jest, delikatnie mówiąc, mocno frustrujące.
EAIS chodzi zdecydowanie szybciej, ale też łatwiej by było ściągnąć całość na dysk i przeglądać na spokojnie.
Czy ktoś coś wie na ten temat?
Byłabym ogromnie wdzięczna za podpowiedź.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

też usiłowałam pobrać księgę - pobrała mi się okładka i jedna strona
krakers

Sympatyk

Post autor: krakers »

Parę lat temu, chyba na starym e paveldas, albo gdzieś indziej udało mi się pobrać dostępne księgi z Brześcia z lat 1843-1874 (brak kilku roczników. Są zapisane jako pdf. Problem polega na tym, że mogę je przeglądac, przybliżać obracać ale gdy znajdę interesujący mnie akt to nie mogę go pobrać. Wymyśliłam sobie drogę na piechotę: robię print screen , obcinam tak jak mi pasuje i już. Może można inaczej, ale ja jestem cymbal komputerowy to sobie radzę jak umiem. Jesli pytacie o te księgi to służe pomocą
Pozdrawiam

Agnieszka
Wiesław_Doboszyński

Sympatyk

Post autor: Wiesław_Doboszyński »

Po kliknięciu w wybraną pozycję, otwiera się strona z tą pozycją. Jeżeli po prawej stronie pokaże się informacja o ilości stron, to na dole strony klikamy w napis Atsisiust (pobieranie) w dwóch możliwościach: pojedyncze strony lub całość dokumentu.
Jeżeli po kliknięciu w wybraną pozycję otwiera się tylko jedna strona (po prawej stronie ekranu jest 1/1), należy zjechać na dół strony i ją przewinąć. Pokaże się wówczas informacja o obiekcie (+objekto duomenys), po kliknięciu w nią otworzy się strona z bezpośrednim linkiem do szukanej pozycji (dla ułatwienia sobie życia, można skorzystać z tłumaczenia).
Ponieważ te przekierowania są w różne miejsca (biblioteki, archiwa etc.) więc pobieranie całego dokumentu może być inne za każdym razem.
pozdrawiam,
Wiesław
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Wiesławie, dzięki, ale niestety, to u mnie nie działa.
Atsisiusti pobiera wyłącznie stronę akurat widoczną na ekranie, a nie ma tam opcji pobierania całości. Niezależnie czy w ePaveldas, czy w EAIS, czy w Chromie, czy w Firefoxie.
Może jakoś inaczej to otwierasz, jeśli u Ciebie działa.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Wiesław_Doboszyński

Sympatyk

Post autor: Wiesław_Doboszyński »

Przejrzałem kilka różnych pozycji i rzeczywiście, nie we wszystkich przypadkach da się pobrać całości jednym kliknięciem. Pozostaje zabawa w kopiowanie każdej strony osobno ew. proszę napisać do Epaveldas (jest na ich stronie formularz do zadawania pytań) może to ułatwi rozwiązanie problemu.
pozdrawiam,
Wiesław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”