Ciekawa informacja. DziękujęAdamKrawczyk pisze:Witam.
W 1768 r. W par. Srock urodziła się Martyna Jaskulska , córka Teresy.
Pozdrawia Adam K.
Czarnocin woj. łódzkie, Piotrków Trybunalski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Jaskuła_Andrzej

-
Żegota_Jan

-
Jaskuła_Andrzej

Istnieją inwentarze dóbr biskupów włocławskich z XVI, XVII czy XVIII wieku, z wieku XVII są spisy mieszkańców ale tylko głów rodzin (chyba, że jest wdowa. Jest trochę nazwisk, które nadal funkcjonują w XIX wieku. Inwentarze są dostępne w Internecie. Inwentarz dóbr stołowych, Inwentarz dóbr ziemskich biskupstwa włocławskiego. XVI w. opracowania są po łacinie ale do samych spisów mieszkańców nie ma to znaczenia. Opracowania późniejsze są już po polsku.Żegota_Jan pisze:"W spisach mieszkańców z XVII wieku tez ich nie ma". A gdzie są takie spisy? Utknąłem na poszukiwaniach w większości w połowie XVIII wieku, więc takie spisy byłyby wielce pomocne. Interesują mnie Czarnocin i okolice: Wolbórz, Będków, Ujazd, Chorzęcin.
Pozdrawiam,
Jan Żegota
Pozdrawiam Andrzej Jaskuła
-
AdamKrawczyk

-
Jaskuła_Andrzej

Pytanie, skąd przybyli przodkowie Henryka Jaskuły do Przemyśla? Choć, to nazwisko na ścianie wschodniej jest dość silnie reprezentowane.AdamKrawczyk pisze:Witam , trochę żartobliwie . Może Jaskułowie przypłynęli z Przemyśla , bowiem słynny kpt. Henryk Jaskuła pochodził z Przemyśla. Pozdrawia Adam K.
-
Żegota_Jan

-
Jaskuła_Andrzej

Nie mam do nich dostępu ale w tej publikacji są wymienioneŻegota_Jan pisze:Te inwentarze biskupie z XVIII w gdzie są? Wcześniejsze znalazłem, ale tych nie.
Pozdrawiam,
Jan Żegota
https://bazhum.muzhp.pl/media/files/Stu ... 01-526.pdf
Niestety nie mam czasu aby się do nich dostać. Jeśli Panu się uda, to liczę na kontakt. Nie wiem, też co w nich jest. W poprzednich są spisy mieszkańców. Czy w tych XVIII wiecznych, też takie są. Nie wiem.