Jurzec Laurentii ( Wawrzyniec )

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

pawel94

Sympatyk

Re: Laurentii ( Wawrzyniec ) Jurzec

Post autor: pawel94 »

Paulus pisze:Bardzo ciekawe informacje dzięki Paweł !

A czy Twój dalszy wujek kojarzy może cokolwiek o Stanisławie Jurzec ? Może wie kiedy umarł?

PS:masz może jakieś dawne zdjęcia babci i jej męża ? Tj Teresy i Józefa ? Możliwe iż posiadam zdj Teresy w rodzinnym albumie :)

Pozdrawiam
Niestety nie posiadam dostępu do zdjęć z tej strony rodziny , ale się popytam może któryś z wujków będzie miał u siebie .

Z tego co mówił dalszy wujek to pamięta jak babkę Teresę Jurzec (Zając) woził samochodem

Pozdrawiam Paweł
Paulus

Sympatyk

Laurentii ( Wawrzyniec ) Jurzec

Post autor: Paulus »

Witam,

Zatem możemy założyć że ślub Stanisława i Anny Żółtek miał miejsce przed 1895 r ( ich pierwsze dziecko Karolina)

Prawdopodobnie ślub w Rdzawce i tam też mieszkali ponieważ ich dzieci rodzą się w Rdzawce nr domu 46/63

Czy jest szansa odnaleźć ślub Anny i Stanisława ? czy mogłaby mi ktoś doradzić gdzie można znaleźć taki akt?

Pozdrawiam
Paulus

Sympatyk

pawel94 pisze:
Paulus pisze:Bardzo ciekawe informacje dzięki Paweł !

A czy Twój dalszy wujek kojarzy może cokolwiek o Stanisławie Jurzec ? Może wie kiedy umarł?

PS:masz może jakieś dawne zdjęcia babci i jej męża ? Tj Teresy i Józefa ? Możliwe iż posiadam zdj Teresy w rodzinnym albumie :)

Pozdrawiam
Niestety nie posiadam dostępu do zdjęć z tej strony rodziny , ale się popytam może któryś z wujków będzie miał u siebie .

Z tego co mówił dalszy wujek to pamięta jak babkę Teresę Jurzec (Zając) woził samochodem

Pozdrawiam Paweł
Dzięki za odpowiedź Paweł,jakbyś coś miał ciekawego to napisz.

Mam kilka nowych faktów odnośnie Stanisława Jurca :
a/ Urodził się dokładnie 10.11.1862 r
b/ Ślub wziął w z Anna Żółtek 27.09.1894 r.

Niestety wciąż brak daty śmierci Anny Żółtek i Stanisława Jurca

Pozdrawiam
pawel94

Sympatyk

Dzięki za informacje również .

Masz może skan urodzenia i zawarcia małżeństwa i gdzie zawarli ślub , oraz czy jest napisane skąd pochodziła Anna Żółtek ?

Podejrzewam , że nie ma jeszcze skanów zgonu gdyż ustawa rodo obowiązuje 100 lat wstecz , tak mi ksiądz powiedział jak przeglądałem niektóre akta .

Jak będę przejazdem koło cmentarza w Rabce to podejdę na grób Józefa i Teresy zobaczyć czy na nagrobku z tyłu nie ma blaszki z informacją kto był tam wcześniej pochowany .
Paulus

Sympatyk

Witam,

Niestety nie mam skanu urodzenia i ślubu Stanisława daty które podałem mam od księdza telefonicznie.
Natomiast mam skan urodzenia Anny Żółtek.

Odnośnie jeszcze Anny Żółtek to mam nie tylko skan ale trochę historii zasłyszanej od starszych.
Mianowicie Anna Żółtek urodziła się 08.07.1873 w Rdzawce nr domu 46 ( czyli tu gdzie później Józef Jurzec etc..)

https://drive.google.com/file/d/14NuCGZ ... drive_link

Anna była córką Jakuba i Barbary z domu Sroka.
Natomiast ojciec Anny tj. Jakub Żółtek pochodził z Klikuszowej.

Są to zasłyszane informacje, ale wydają mi się pewne ponieważ Żółtek to bardzo powszechne nazwisko w Klikuszowej.

Czyli zatem wniosek możemy założyć taki,iż Anna Zółtek mieszkała jako pierwsza w domu nr 46 a jej mąż tj, Stanisław Jurzec wprowadził się do niej i potem nastała ciągłość nazwiska Jurzec w tym miejscu :)

Odnośnie cmentarza - super pomysł daj znać jak będziesz coś wiedział.

Mam pytanie jeszcze odnośnie Twojego wujka syna Wojciecha Jurca, czy może zdradził Ci jakieś szczegóły odnośnie swojego ojca czyli Stanisława ? Każdy najmniejszy fakt będzie dla mnie cenny :)

Pozdrawiam
pawel94

Sympatyk

Dzięki za skan , odnośnie Stanisława Jurca dużo nie mówił gdyż jego ojciec nie wspominał o nim za bardzo, ale te informacje co wujek wspomniał o nazwisku Żółtek że mogą pochodzić z Klikuszowej po Twojej wiadomości tyko się potwierdziły , bo nie był do końca pewny . Poprosiłem go wtedy , bo na Wszystkich Świętych jeżdżą tam zapalić znicze na groby z rodziny Żółtek i postara mi się spisać osoby tam pochowane .

Czyli ten skan o Barbarze Żółtek też daje dużo informacji bo wiemy kiedy szukać jej urodzenia i gdzie
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,486656,70
Więc Jakub Żółtek zmarł przed Barbarą tak jak napisała kiedyś Bożena.

Wracając do Teresy Zając i jej matki Magdaleny Zając z.d. Żur to jest bardzo dużo skanów dostępnych online i to tyczy się tylko miejscowości Słone .
Od Magdaleny Żur udało mi się znaleźć 14 przodku przeglądając dostępne archiwa online .

Mam zapisane tylko wybrane strony , więc mogę wrzucić jej do pliku i wysłać tutaj .

Tylko nie wiem czy nie odbiorę Tobie tej satysfakcji ze znajdowania przodków :D
Paulus

Sympatyk

Dzięki za odpowiedź Paweł.

a/ Szkoda że mamy tak mało "żywych" informacji o Stanisławie, tylko suche fakty. A czy może Twój wujek wspominał coś o Annie Żółtek ? Teoretycznie była 11 lat młodsza od Stanisława i mogło się więcej zachować o niej informacji.

b/ Tak ten skan Barbary Żółtek dużo mówi,min to że umarła w domu nr 46.
Mam jeszcze jeden skan tej od Zółtków tj siostry Anny - Ewy,jakbyś chciał mogę Ci podesłać.

c/ Jak najbardziej podeślij skany jak możesz :)
Odnośnie satysfakcji z odnajdywania kolejnych faktów to prawda,nic tak nie cieszy jak po długich poszukiwaniach odnajduje się coś ciekawego :D

Dodam tylko że Józef Jurzec i Teresa Zając pobrali się 7.10.1924
pawel94

Sympatyk

Wspomniał tylko , że jej nazwisko mogło być związane z Klikuszową ale nie był pewny do końca .

Proszę :)
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Napisz jak będzie dostęp zablokowany .

Możesz podesłać , będę niedługo każdy skan dodawał do osoby wpisanej na stronie myheritage.pl , żeby mieć jakieś dodatkowe zabezpieczenie poświęconego czasu na szukanie gdyby jakimś cudem wszystko wyparowało
Paulus

Sympatyk

Dzięki bardzo za skany,wszystko działa.

Świetny pomysł z myheritage,masz już kogoś tam wpisanego ?

Mam parę zdjęć w domowym albumie min Józefa Jurca,Teresy Zając,Wojciecha Jurca - jeżeli jesteś zainteresowany mogę podesłać Ci na email.

PS mam jeszcze pytanie o nazwisko mamy Teresy Zając tj Magda Żur - wedle zapisków mojej babci rodzicami Teresy byli :

- Maciej Zając ze Rdzawki ( nie Melchior - być może Melchior oficjalnie a Maciej mówiono nacodzień ? )
- Magda Żurek ze Słonego ( jak myślisz która wersja jest prawdziwsza Żur czy Żurek )

Oczywiście pamięć babci mogła zawodzić dlatego nie chce tu nic wskazywać na pewno.
pawel94

Sympatyk

Tak wszystkich dopisuję na bieżąco , tylko skanów jeszcze nie dodałem . Znalazło mi kilka osób co są w moim drzewie i kogoś innego . Tylko przespałem darmowy okres 14dni . Miałem wtedy za mało informacji

Odnośnie Melchiora zapytałem się wujka to pamiętał jak jego tata jeszcze w wypominkach na wszystkich świętych go wpisywał , mama tak samo kojarzy to imię .
Jeżeli uda się znaleźć akt urodzenia Melchiora to dnia szukałbym w okolicach święta Trzech Króli .

Stanisław Jurzec miał syna Wojciecha czyli ojca wujka to zawsze mówili ,że idą do Sylwestra ,a dlaczego to już nie wiem . Jedna ciocia była przekonana do teraz, że miał na imię Sylwester .

Możliwe , że nie dopisałem przy nazywaniu folderu Żurek , moje przeoczenie .

Za każde zdjęcie będę wdzięczny . Możesz podesłać .

W wiadomości prywatnej podam e-mail

Pozdrawiam
Paweł
Paulus

Sympatyk

a/ Tak również słyszałem o tym że na Wojciecha mówiono Sylwester i również nie mam pomysłu dlaczego.

b/ Odnośnie Żur / Żurek to nie tyle Twoje niedopatrzenie ale po prostu w akcie o urodzeniu Teresy Zając jest matka wpisana jako Magdalena Żur natomiast w akcie ślubu z Melchiorem jest zapisana jako Magdalena Żurek.

Zapewne jest to błąd księdza, ale z racji wspomnień mojej babci skłaniał bym się ku wersji Żurek.

c/ Jutro podeślę Ci zdjęcia które posiadam,czy masz może również dostęp do takich zdjęć ?

Dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”