Dzień dobry,
Co oznacza słowo "kolonista" w aktach narodzin, itp? Czy jest to rolnik/właściciel rolny który wykupił i uprawia ziemię w innej okolicy niż ta z której pochodzi? Znalazłem takie określenie względem 4xpradziadka w pierwszej połowie 19tego wieku.
Dziękuję,
Maciej
Kolonista
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Re: Kolonista
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... ista.phtmllechia44 pisze: ...
Co oznacza słowo "kolonista" w aktach narodzin, itp? Czy jest to rolnik/właściciel rolny który wykupił i uprawia ziemię w innej okolicy niż ta z której pochodzi? Znalazłem takie określenie względem 4xpradziadka w pierwszej połowie 19tego wieku.
...
Pozdrawiam,
Paweł
Re: Kolonista
W Małopolsce koloniści to byli ludzie osadzeni dużo później od czasu założenia wsi, na innych zasadach tzn. nie podlegali prawu magdeburskiemu ani nie odrabiali pańszczyzny, nie mieli dostępu do wygonów, lasów gromadzkich i serwitutów. Osadzenia takie następowały często po jakichś lokalnych pomorach. Czasami byli to nawet regularni kolonizatorzy, np. osadnicy z kolonizacji Józefińskiej też tak byli nazywani. Tytuł ten był dziedziczony, w niektórych przypadkach które widziałem przetrwał jakieś 250 lat od oryginalnej imigracji.lechia44 pisze:Dzień dobry,
Dziękuję,
Maciej
Tomek