Prośba o pomoc w znalezieniu przodka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wika28

Post autor: wika28 »

Hipolit Nagórski został urodzony w Okurtowie parafii Lachowo ok. 1850r. Został wdowcem po Elżbiecie Resków. Znalazłam akt zgonu z 1918r i niestety pisze na nim że syn matki świadom niewiadomej.
1. Czy ktoś się orientuje z jakich przyczyn księża pisali tak o rodzicu
2. Niestety jestem w kropce, ponieważ znam imię tylko ojca- Józef i nie jestem w stanie dalej ruszyć z drzewem genealogicznym przez to, że nieznane jest imię i nazwisko matki. Czy ktoś doradzi co, jak i gdzie mam dalej szukać informacji?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc w znalezieniu przodka

Post autor: Slawinski_Jerzy »

wika28 pisze:1. Czy ktoś się orientuje z jakich przyczyn księża pisali tak o rodzicu
Osoby zgłaszające zgon w 1918 zwyczajnie nie znały personaliów rodziców zmarłego. W aktach zgonu to często spotykane.

serdecznie pozdrawiam
Jerzy
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

popełniłaś "literówkę" - świadom to zapewne świadkom, jeśli świadkowie nie pamiętali, nie znali danych o matce, to ten fakt zapisywano, musisz znaleźć ten akt ślubu z Elżbietą, a jeśli o coś pytasz prosisz to pokazuj dokumenty (link do tego aktu zgonu) i podpisuj posty chociaż imieniem
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Bury_Anna

Sympatyk

Post autor: Bury_Anna »

wika28 pisze:Hipolit Nagórski został urodzony w Okurtowie parafii Lachowo ok. 1850r. Został wdowcem po Elżbiecie Resków. Znalazłam akt zgonu z 1918r i niestety pisze na nim że syn matki świadom niewiadomej.
1. Czy ktoś się orientuje z jakich przyczyn księża pisali tak o rodzicu
2. Niestety jestem w kropce, ponieważ znam imię tylko ojca- Józef i nie jestem w stanie dalej ruszyć z drzewem genealogicznym przez to, że nieznane jest imię i nazwisko matki. Czy ktoś doradzi co, jak i gdzie mam dalej szukać informacji?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Witaj :)
Świadkowie znali imię ojca Hipolita, ale nie znali imienia matki (może zmarła po porodzie?)
Hipolit gdy zmarł miał 68 lat, czyli urodził się około 1850 r.
Niestety nie ma ani aktu ślubu Józefa, ani aktu urodzenia Hipolita, ale we wsi Czernice oddalonej od Lachowa o 9 km mieszkał Jan Nagórski z żoną Agnieszką Marchel (ślub 1811 Kolno). Być może są to dziadkowie Hipolita. Ojcem Jana jest ...Hipolit. Można zakładać że "nasz" Hipolit dostał imię po pradziadku :))

Ania
Viktor_kalinowski

Post autor: Viktor_kalinowski »

Moje poszukiwanie ugrzęzło prosze o porade
Moim celem w poszukiwaniu moich przodków jest stworzenie drzewa rodziny w prostej linii. do tej pory udalo mi sie ustalic nastepujaca informacje
Leon 1890 1964
Wincenty 1864
Andrzej 1828 ?
Teodor 1805
Jan ?1834 zmarł w szadku prawdopodobnie urodzony w 1781 roku
Franciszek ? ? zona Anna
Niestety nie moge znalezc aktu urodzenia I małżeństwa Jana oraz aktu zgonu I urodzenia Franciszka
Prosze o porade gdzie I jak szukać oraz instrukcje jak używać waszych zasobów w celu ustalenia następnych przodków
Pozdrawiam
Wiktor Kalinowski
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
jeżeli urodzona w Szadku to ślub był przed 1809, a w takim czasie w akcie nie będzie podanych rodziców
pozdrawiam
BasiaS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”