Bigamia ? Warwasiński _ Gorzeńska

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Do jakiej parafii mogła należeć ul. Skorupki 12 w Warszawie około roku 1932.
Mam podejrzenie, że brat prababki Ludwik Warwasiński , którego adres znam tylko ten wyżej wymieniony poślubił Eugenię Gorzeńską. Brakuje mi pomysłu gdzie szukać ewentualnego ślubu.
Ale od początku :
LUDWIK WARWASIŃSKI ur. 01.05.1879 w Wancerzowie p. Mstów syn Antoniego (1837 Lelów – 1922 Żóraw) i Marianny z Gołębiewskich (zmarła w 06.04. 1931 roku w Radomsku w wieku 83 lat ) poślubił w Łodzi 04.03.1905 roku Helenę Czech córkę Pawła i Ewy z Żeromskich zmarłą w tym samym roku 08.12.1905 a pół roku później zawarł drugi ślub 10.07.1906 roku również w Łodzi z Kazimierą Antoniną Pałaszewską córką Antoniego i Marianny z d. Kielanowicz. Ludwik jest wówczas maszynistą i pracuje na kolei. Wkrótce po ślubie małżonkowie przyprowadzają się do Radomska. Z opowiadań rodziny wiem, że małżeństwo to nie miało dzieci. Z dokumentów i z nagrobka na cmentarzu w Radomsku wynika, że mieli syna Zdzisława (ok.1909 zm. 1933) i córkę Halinę Kazimierę (ok.1908 – 1977). Syn zmarł w wieku 25 lat 18.02.1933 roku akt 129 Radomsko. Tyle tylko, że według aktu zgonu winien urodzić się około 1909 roku w Radomsku a takiego aktu w Radomsku brak. Córka natomiast urodzona według jej aktu ślubu w Piotrkowie Trybunalskim w parafii Św. Jakuba w wieku 20 lat (czyli urodzona około 1908 roku) wyszła za mąż w Radomsku 29.12. 1928 roku akt 350 za Czesława Burgel . W akcie jest napisane, że panna młoda jest zamieszkała przy matce kapitalistce w Radomsku. Świadkiem ślubu jest Alfred Kryzel – przemysłowiec niegdyś wspólnik Ludwika Warwasińskiego – ojca panny młodej. Aktu urodzenia Haliny Kazimiery Warwasińskiej w Piotrkowie również nie udało mi się odszukać. Jakież było moje zdziwienie gdy odszukałam grób Ludwika Warwasińskiego na Starych Powązkach w Warszawie (zmarł 05.06.1964) a później nekrolog w Kurierze Warszawskim a w nekrologu żegna go żona. Faktycznie wszystko by się zgadzało bowiem żona Kazimiera z Pałaszewskich Warwasińska zmarła 6 dni później w Radomsku 11.06.1964 . Nic nie jest wspomniane w nekrologu o córce Halinie Kazimierze Burgel. Jak ustaliłam w kancelarii cmentarza powązkowskiego żoną tą nie była Kazimiera z Pałaszewskich Warwasińska a Eugenia Warwasińska z Gorzeńskich (1912-1988) córka Zygmunta i Marii z Przybojewskich, która to pochowała męża Ludwika Warwasińskiego w grobie swojej mamy Marii z Przybojewskich Gorzeńskiej. Eugenia po śmierci Ludwika poślubiła Kraszewskiego i zmarła z nazwiskiem Kraszewska ale zapewne jej życzeniem było aby ją pochować razem z Ludwikiem. Ludwik Warwasiński mieszkał w Warszawie na Mokotowie przy ul. Skorupki 12.
Przypuszczam, że dopuścił się bigamii i poślubiając Eugenię Gorzeńską przedstawił akt zgonu pierwszej żony. Być może nawet Eugenia nie wiedziała, że Ludwik ma żonę w Radomsku. Natomiast skąd się wzięły dzieci Ludwika Warwasińskiego i Kazimiery z Pałaszewskich chyba już nigdy nie uda mi się ustalić.
Pozdrawiam Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Ludwik Warwasiński mieszkał w Warszawie na Mokotowie przy ul. Skorupki 12."

Kiedy to było?
Potrafisz określić gdzie na Mokotowie była ulica Skorupki?

Jest wątek takim zagadnieniom poświęcony:(

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 005&zoom=1
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”