Szukam informacji odnośnie mojej babci Bronisławie Autuchiewicz, która dostała wyrok 25 lat za przynależność do AK i została zesłana do łagru w Magadanie. Ostatecznie była tam w latach 1951-1956. Czekam obecnie na dokumenty z IPNu, ale pomyślałem, że poszukam innych źródeł odnośnie tego co robiła w AK lub jej pobytu w łagrze.
miejsca, które sprawdziłem:
- Baza Kresowych Żołnierzy Armii Krajowej
- wyszukiwarka stowarzyszenia Memoriał, www.memo.ru
- Indeks Represjonowanych IPN
Czy ktoś ma pomysł gdzie jeszcze mogę szukać informacji o mojej babci?
Dokumenty odnośnie zołnierzy Armii Krajowej z okolic Grodna
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Jeśli wyrok zapadł w Grodnie, to zapewne tamtejsze struktury NKWD ją rozpracowywały. W Grodnie jest archiwum służb bezpieczeństwa, jednak od kilku lat dostęp jest całkowicie zamknięty. Wcześniej, znając dane personalne można było dostać teczkę konkretnej osoby, teraz nawet lokalni historycy nie mają dostępu. Powód utrudnień dość błahy, ponieważ administracja zauważyła, że ludzie biorą informacje z teczek jako potwierdzenie polskich korzeni, a później wyrabiają Kartę Polaka i emigrują.
Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki
Gruchacz -> Myślenice
Gruchacz -> Myślenice
Bardzo ciekawa informacja. Może napiszę do nich kiedyś gdy się zmieni sytuacja polityczna.
Łukasz
Parafie: Dłutów, Żuromin, Iława
Parafie: Dłutów, Żuromin, Iława