Stary dom widmo

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Paulus

Sympatyk

Stary dom widmo

Post autor: Paulus »

Witam,

Mam pytanie - czy są jakieś sposoby aby dowiedzieć się jak najwięcej o historii swojego starego domu wybudowanego w czasie wojny i zburzonego w latach 70 tych ?

Może jakieś dokumenty w Starostwie ? Gminie ? Czy takie dokumenty są przechowywane lub niszczone ? Dom był budowanie w czasie wojny - czy w tym czasie zgłaszano takie rzeczy czy były na drugim planie?

Nawet najmniejsza rada będzie pomocna.

Pozdrawiam Paweł
bezkropki

Sympatyk

Stary dom widmo

Post autor: bezkropki »

Co do budowy, to spróbuj we właściwym miejscowo Archiwum Państwowym. Ja w aktach "mojej" gminy znalazłam teczkę ze zgłoszeniami budowy domów od roku 1944 (zaraz po przejściu frontu).
Wyburzenie w latach7-tych to chyba Urząd Rejonowy?? Zapytaj w wydziale architektury/budownictwa właściwego starostwa kto wtedy przyjmował zgłoszenia/wydawał decyzje(?) o wyburzeniu, UR, czy gmina? uR próbuj też w AP.
Chyba, żę wyburzenie w ramach jakiejś inwestycji?
Anna
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
Paulus

Sympatyk

Stary dom widmo

Post autor: Paulus »

Czy dokumenty o których wspominasz wydawane są z "urzędu" czy może trzeba składać jakieś pisma itp ?

Wyburzenie miało miejsce dlatego że dom wybudowany w czasie wojny został " na szybko " dlatego że pierwszy spłonął we wrześniu 1939 spalony przez niemców.
Na to miejsce powstał po prostu nowy który stoi do dzisiaj.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”