Witam,
Mam pytanie - czy są jakieś sposoby aby dowiedzieć się jak najwięcej o historii swojego starego domu wybudowanego w czasie wojny i zburzonego w latach 70 tych ?
Może jakieś dokumenty w Starostwie ? Gminie ? Czy takie dokumenty są przechowywane lub niszczone ? Dom był budowanie w czasie wojny - czy w tym czasie zgłaszano takie rzeczy czy były na drugim planie?
Nawet najmniejsza rada będzie pomocna.
Pozdrawiam Paweł
Stary dom widmo
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Stary dom widmo
Co do budowy, to spróbuj we właściwym miejscowo Archiwum Państwowym. Ja w aktach "mojej" gminy znalazłam teczkę ze zgłoszeniami budowy domów od roku 1944 (zaraz po przejściu frontu).
Wyburzenie w latach7-tych to chyba Urząd Rejonowy?? Zapytaj w wydziale architektury/budownictwa właściwego starostwa kto wtedy przyjmował zgłoszenia/wydawał decyzje(?) o wyburzeniu, UR, czy gmina? uR próbuj też w AP.
Chyba, żę wyburzenie w ramach jakiejś inwestycji?
Wyburzenie w latach7-tych to chyba Urząd Rejonowy?? Zapytaj w wydziale architektury/budownictwa właściwego starostwa kto wtedy przyjmował zgłoszenia/wydawał decyzje(?) o wyburzeniu, UR, czy gmina? uR próbuj też w AP.
Chyba, żę wyburzenie w ramach jakiejś inwestycji?
Anna
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
Stary dom widmo
Czy dokumenty o których wspominasz wydawane są z "urzędu" czy może trzeba składać jakieś pisma itp ?
Wyburzenie miało miejsce dlatego że dom wybudowany w czasie wojny został " na szybko " dlatego że pierwszy spłonął we wrześniu 1939 spalony przez niemców.
Na to miejsce powstał po prostu nowy który stoi do dzisiaj.
Pozdrawiam
Wyburzenie miało miejsce dlatego że dom wybudowany w czasie wojny został " na szybko " dlatego że pierwszy spłonął we wrześniu 1939 spalony przez niemców.
Na to miejsce powstał po prostu nowy który stoi do dzisiaj.
Pozdrawiam