Jak to jest z imieniem Zinka w dokumentach?

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bagins

Sympatyk

Post autor: Bagins »

Ostatnio czytałem wywód szlachectwa cyrylicą i podane imię odczytałem jako Zinka. Trochę się zdziwiłem bo pierwszy raz na nie natrafiłem. W słownikach imion podają, że to zdrobnienie od Zina, Zinowia czyli Zenobia. Jednak ciekawe jest coś innego:

Jeśli faktycznie imię Zinka jest formą zdrobniałą to czemu podawane jest w dokumentach urzędowych? Nie spotkałem dotychczas aby zdrobnienia użyto w jakimkolwiek akcie metrykalnym. Imiona dzieci w spisie ludności też podawane są w formie podstawowej.

Czy może to imię nie było w XIXw traktowane jako zdrobnienie? Może tak przeszło do formy podstawowej jak Jakub na Kubę, Lech na Leszek?

Słownik XIXw podaje też Zińka (przez ń) jako ptaka gatunku sikora większa. Czyżby imię to miałoby nie być Zenobia tylko Sikorka, tak jak inne przyrodnicze imiona np: Jagoda, Malwina? Wtedy faktycznie byłoby w formie podstawowej.

pozdrawiam
Artur
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Może tak , a może siak.

Może zobaczymy tę Zinkę i jako fachowcy od odczytywania grażdanki ocenimy

Pozdrawiam
Janusz
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 9 times

Re: Jak to jest z imieniem Zinka w dokumentach?

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Bagins pisze:Nie spotkałem dotychczas aby zdrobnienia użyto w jakimkolwiek akcie metrykalnym.
Często spotykane w metrykach unickich, np. wpisz w pole "Nazwisko" znak: %, a w pole "Imię": Zinka, Chwenka, Hryć, Wasyl, etc.:
https://regestry.lubgens.eu/news.php
Pozdrawiam.
Elża
Bagins

Sympatyk

janusz59 pisze:]Może zobaczymy tę Zinkę i jako fachowcy od odczytywania grażdanki ocenimy
W tym konkretnym dokumencie mam większy kłopot z tłumaczeniem pewnych idiomów niż z odczytaniem samego teksu literowego.Jeśli też (jak ja) jeszcze nie spotkałeś się z tym imieniem to proszę wpisz je w wyszukiwarkę metryk: http://wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.php bo tam (w odróżnieniu od Geneteki) można wyszukiwać po samym imieniu i trochę ich będzie w wynikach.
Officinalis_Paeonia pisze:]Często spotykane w metrykach unickich
Ten dokument jest w cyrylicy i często (choć nie zawsze) w dokumentach urzędowych tłumaczono imiona polskie ma rosyjskle. Dlatego szukam odpowiednika i zrozumienia co to za imię. Choć oczywiście możliwe jest małżeństwo mieszane. Na razie jednak nie mam nazwiska i danych małżonki, więc ciężko stwierdzić jak było.

Pozdrawiam
Artur
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

"bo tam (w odróżnieniu od Geneteki) można wyszukiwać po samym imieniu" to nie jest prawda, w genetece można wyszukiwać po imieniu
pozdrawiam
BasiaS
Bagins

Sympatyk

sbasiacz pisze:to nie jest prawda, w genetece można wyszukiwać po imieniu
W takim razie poproszę o wyszukanie w Genetece wpisów z podaniem imienia Zinka jako jedynego parametru. Ostatecznie dla ograniczenia ilości danych może być zakres lat np: 1800-1850. Poproszę o podanie liczby znalezionych wpisów. Jeśli wynik będzie większy niż zero to poproszę o instrukcję, bo jak ja wpisuję tylko imię to dostaję polecenie o wypełnienie rubryczki z nazwiskiem. A to nie jest wymagane jak korzysta się z wolyn-metryki.pl.

Pozdrawiam
Artur
Bartosz1516

Sympatyk

Post autor: Bartosz1516 »

Bagins pisze:
sbasiacz pisze:to nie jest prawda, w genetece można wyszukiwać po imieniu
W takim razie poproszę o wyszukanie w Genetece wpisów z podaniem imienia Zinka jako jedynego parametru. Ostatecznie dla ograniczenia ilości danych może być zakres lat np: 1800-1850. Poproszę o podanie liczby znalezionych wpisów. Jeśli wynik będzie większy niż zero to poproszę o instrukcję, bo jak ja wpisuję tylko imię to dostaję polecenie o wypełnienie rubryczki z nazwiskiem. A to nie jest wymagane jak korzysta się z wolyn-metryki.pl.

Pozdrawiam
Artur
Można jak najbardziej wyszukiwać po imieniu, ale tylko, jeśli wybierze sie miejscowość lub obszar 15km
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Andrzej75 »

Można wyszukać dla całego województwa (albo Warszawy, albo Białorusi, Litwy, Ukrainy).

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=

Trzeba wyszukać imię z dowolnym nazwiskiem, a następnie usunąć z linku „&search_lastname=nazwisko”.

https://www.geneablogia.com/post/wyszuk ... e-faq-cz-1
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Zinka to Zenaida/Zinaida.
I jeśli było to na wsi na kresach - nic dziwnego. Mogli zapisać Zinką.
Oraz mogła to być Zenobia, ale nie sądzę.

PS proszę nie pisać że zajmuję się trollingiem.
Pozdrawiam,
Irena
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Irena_Powiśle pisze:Zinka to Zenaida/Zinaida.
I jeśli było to na wsi na kresach - nic dziwnego. Mogli zapisać Zinką.
Oraz mogła to być Zenobia, ale nie sądzę.
A według mnie tu może być podobnie jak np. z Agą, czyli Zinka od (st.-cerk.-słow.) Zinaida tudzież (pol.) Zenaida, albo od (st.-cerk.-słow.) Zinowija tudzież (pol.) Zenobia.

PS A tu w ogóle chodzi o żeńskie imię? Bo po naszemu jest jeszcze imię męskie Zenas, a po ichniemu Zina.
Łukasz
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Tutaj jest, np. AM 34/1812 par. gr.-kat. Peresołowice, Iwan Dudka i Zinka Krotik:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... b92082bc76
a tutaj AU 15/1821 ich córki Marii - matką jest Zenobia:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 148269571f
Pozdrawiam.
Elża
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Moja przodkini miała na imię Fotyna, a w aktach jej potomków była określana również jako Justyna - a to są odmienne imiona.
Łukasz
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Re: Jak to jest z imieniem Zinka w dokumentach?

Post autor: Ewafra »

[quote="Bagins"Czy może to imię nie było w XIXw traktowane jako zdrobnienie? Może tak przeszło do formy podstawowej jak Jakub na Kubę, Lech na Leszek?

pozdrawiam
Artur[/quote]

A gdzie to i kiedy Kuba stało się podstawową formą imienia?
Pozdrawiam
Anna Marianna
Bagins

Sympatyk

Dziękuję za instrukcję wyszukiwania po samym imieniu w Genetece.

Wracając do tematu zdrobnień imion w dokumentach
Officinalis_Paeonia pisze:Często spotykane w metrykach unickich
Rozumiem, że powszechne stosowanie zdrobnień w księgach metrykalnych unickich dotyczy tak dzieci jak i dorosłych. Z jednej strony, jeśli dorośli zwracają się do siebie słowem mówionym używając zdrobnień np:
- Pani Iwonko, miałbym do pani sprawę. - to nie budzi wątpliwości (chyba, że ktoś nie lubi takiej formy).
Ale jeśli używane są zdrobnienia imion w formie pisanej w dokumentach urzędowych, dajmy na to:
Stawił się Grzesiek i okazał nam dziecię płci męskiej zrodzone z Baśki jego małżonki; to wygląda trochę zaskakująco.
Czy był jakiś powód lub cel takiej formy zapisów? Czy to kwestia zażyłości (pisanie tzw. od serca) pomiędzy piszącym dokumenty a zgłaszającymi, czy może nieznajomość formy podstawowej lub nie używanie takiej wcale?

pozdrawiam
Artur
Bagins

Sympatyk

EWAFRA pisze:A gdzie to i kiedy Kuba stało się podstawową formą imienia?
Pozdrawiam
Anna Marianna
Imię Kuba jest formą podstawową od wtedy gdy rodzice zaczęli nadawać to imię dzieciom, a USC przyjęły taką decyzję rodziców. Nie umiem precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie i podać roku, bo nie przeprowadziłem żadnego dochodzenia w sprawie pierwszego takiego przypadku.

Wg obecnych rządowych danych statystycznych:
https://dane.gov.pl/pl/dataset/219,imio ... m-w-polsce

Imiona męskie nadane dzieciom w Polsce / imię pierwsze KUBA:
w 2022 r. nadano 674 razy;
w 2023 r. nadano 576 razy;

natomiast imię pierwsze Jakub:
w 2022 r. nadano 5535 razy;
w 2023 r. nadano 4474 razy;

Inną kwestią jest to czy ktoś uznaje formę Leszek lub Kuba jako podstawową. Tak trochę podobnie jak ja uznaję formę Jakub (przez u) za błędną i uważam, że powinno się pisać Jakób (przez o z kreską) jak w starych metrykach. Ale ktoś w komisji języka polskiego kiedyś odgórnie uznał formę Jakub za jedyną właściwą lub przypadkiem wszyscy urzędnicy na raz zaczęli tak pisać :)

pozdrawiam
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”