Podpowiedzcie mi proszę, bo kompletnie utknąłem. W genealogię bawię się od niedawna, więc darujcie jeżeli przeoczyłem coś oczywistego.
Poszukuję swojego pra-pra-dziadka Leopolda Leszczyńskiego.
Wiadomo o nim tyle: urodził się w miejscowości Biała w Galicji w 1844 roku. Jego rodzicami byli Teofan i Elżbieta Kalz. W 1863 ruszył do Powstania Styczniowego, a po jego klęsce uciekł do Besarabii i mieszkał w Bielcach (obecnie Balti, Mołdawia). Ożenił się tam z Niemką z Westfalii (podobno), Krystyną Hoedlinger. Jego syn Samuel wrócił do Polski... i stąd jestem.
Data i miejsce urodzenia są w miarę pewne, bo tak zapisano na akcie małżeństwa. Reszta wiedzy na temat Leopolda to przekaz ustny, spisany po latach przez mieszkającego w Rumunii kuzyna, uzupełniony pamiętnikiem Dziadka. Wiedzy zresztą dużo nie ma, podobno był szlachcicem, utrzymywał się z polowań i miał w Bielcach wielki dom z ogrodem.
Bardzo chciałbym umiejscowić Leopolda na mapie Galicji, ale niestety nie potrafię sobie z tym poradzić. Przeszukałem wszystkie znane mi indeksy (genetekę, MyHeritage, Ancestry, FamilySearch, kilka polskich, JewishGen...) Przeszukałem https://www.agad.gov.pl/inwentarze/KLwo301new.xml i tamtejsze miejscowości o nazwie "Biała". Przejrzałem też metryki.genbaza.pl i to co dostępne na szukajwarchiwach.pl.
Jedyne, co znalazłem, to wyjątkowo karkołomna teoria taka: w "Szematyzmie Galicji i Lodomerii" znalazłem nauczyciela Teofana Leszczyńskiego, który uczył w okolicach Tarnopola na początku XIX wieku. Teofan to dosyć rzadkie imię - mogło być nadane np. po dziadku? W Tarnopolu są ślady (groby) Leszczyńskich h. Sas. Pod Tarnopolem jest taka wieś "Biała" - ale według spisu ludności żadni Leszczyńscy tam nie mieszkali. W każdym razie, teoria karkołomna i trudna do potwierdzenia, bo aktów metrykalnych z Tarnopola z 1844 nie znalazłem
Gdzie jeszcze mógłbym szukać jakichkolwiek śladów?