Maleszewski Antoni i Antonina Skibska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

czarek_74

Sympatyk

Maleszewski Antoni i Antonina Skibska

Post autor: czarek_74 »

Poszukuje informacji o Antonim Maleszewskim, który wziął ślub z Antoniną ze Skibskich. Głównie chodzi mi o imiona rodziców Antoniego i przodków po linii męskiej. ślub powinien byc ok. 1872 r., więc urodził się ok. 1850 lub wcześniej.
Z posiadanych danych mam:
mieli dzieci Jana Maleszewskiego, który w 1900 r. wziął ślub z Justyną z domu Frydrych (Fydrych) z pierwszego małżeństwa Soszyńską;
Mariannę (Maryannę) która wzięła ślub w 1898 r. z Józefem Bujalskim.
Dane pochodzą z parafii w Kosowie Lackim, a rodzina zamieszkiwała chyba w Maleszewie Starej (a może Nowej), a jego syn i wnuki w Chruszczewce Szlacheckiej (dawne woj. siedleckie).
Dzieci Jana Maleszewskiego i Justyny to: Waleria (ur. 1906)), Helena (ur.1909), Bronisława (ur.1911-zm. 15), Teodor (ur. 1913- zm.15), Edward (ur. 1915), Stanisława (ur. 1918 r.).
Utknąłem i proszę o pomoc.
Z pozdrowieniami Czarek
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Antoni Maleszewski i Antonina Skibska

Post autor: Jaro_Chudzik »

Indeks ślubu jest dostępny na stronie internetowej: Projekt Podlasie (wyszukiwarka indeksów jest dostępna po rejestracji i zalogowaniu). Powodzenia.
P.S. Nazwisko żony nieco przekręciłeś, ślub wydatowałeś błędnie.
czarek_74

Sympatyk

Antoni Maleszewski i Antonina Skibska

Bardzo dziękuję za pomoc. To moje pierwsze kroki, więc odkrywam źródła. Przy ślubie Jana informacja o jego matce to Antonina Skibska i wiem, że taka rodzinę dalszą mamy. Ta Skiwska to może być literówka, tym bardziej że w tamtych okolicach jest wieś Skibniew. Musze to jednak potwierdzić. Ale wyszło, że chyba w ogóle Jan jest z pierwszego małżeństwa Antoniego z Józefą ;). To nowe źródło daje wiele do myślenia. Jeszcze raz dzięki.
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Skiwski to nazwisko szlacheckie obecne w tej parafii w XVIII wieku, a Skibska to co najwyżej jego zdeformowana oboczność. Ze Skibniewskimi ze Skibniewa nie mają nic wspólnego.
Jeszcze jedna rada dla początkującego. Aby efektywnie poszukiwać przodków w parafii w Kosowie Lackim najlepiej zakupić monografię tej parafii autorstwa Lecha Niepiekło. Drugi tom monografii zawiera pełne indeksy aktów metrykalnych (1815 rok i wcześniejsze). Wydawcą i dystrybutorem jest miejscowa parafia.
czarek_74

Sympatyk

Bardzo dziękuję za sprostowanie i naprowadzenie mnie na właściwe podejście. Rzeczywiście w treści aktu ślubu Jana (syna) jest wymieniona Antonina Skiwska.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”