Raplewicz Antoni, informacje o praprapradziadku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

piotrekkkk

Sympatyk

Raplewicz Antoni, informacje o praprapradziadku

Post autor: piotrekkkk »

> Poszukuję osób, rodzin T:"informacje o praprapradziadku"

Witam, potrzebuję pomocy w ustalenie miejsca i daty śmierci Antoniego Repelewicza, albo chociaż rady jak się za to zabrać. Wiem,że urodził się w roku ok 1844 w Leżajsku, był synem garncarza i sam pracował jako garncarz, później brał udział w powstaniu styczniowym służąc w oddziałach Lelewela. Jego nazwisko na wykazach powstańców zapisano jako ''Repilewicz''. W 1873 roku wziął ślub z Marianną Tylutki z rodziny szklarzy tarnobrzeskich. W akcie małżeństwa jego syna Stefana Repelewicza w 1902 r w Warszawie nie występuję on ani jego żona jako osoby zmarłe. Moja babcia znająca Stefana Repelewicza osobiście mówiła że jego ojciec pracował jako organista we Lwowie ale nie mam pojęcia ile w tym jest prawdy.
PawelKoss

Sympatyk

Re: informacje o praprapradziadku

Post autor: PawelKoss »

piotrekkkk pisze:Witam, potrzebuję pomocy w ustalenie miejsca i daty śmierci Antoniego Repelewicza, albo chociaż rady jak się za to zabrać. Wiem,że urodził się w roku ok 1844 w Leżajsku, był synem garncarza i sam pracował jako garncarz, później brał udział w powstaniu styczniowym służąc w oddziałach Lelewela. Jego nazwisko na wykazach powstańców zapisano jako ''Repilewicz''. W 1873 roku wziął ślub z Marianną Tylutki z rodziny szklarzy tarnobrzeskich. W akcie małżeństwa jego syna Stefana Repelewicza w 1902 r w Warszawie nie występuję on ani jego żona jako osoby zmarłe. Moja babcia znająca Stefana Repelewicza osobiście mówiła że jego ojciec pracował jako organista we Lwowie ale nie mam pojęcia ile w tym jest prawdy.
Próbowałeś szukać w parafii w Prawnie, gdzie rodzina mieszkała?

Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”