Najdalej odnalezieni przodkowie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam Państwa,
Chciałbym poruszyć pytanie, które z pewnością towarzyszy każdemu poszukiwaczowi przodków, który zaczyna swoją przygodę z genealogią. Mianowicie ,,Do jakich lat uda się najdalej dojść''? Nie wiadomo czego się nie spodziewam ale liczę w swoich poszukiwaniach na cały XIX wiek. Z tego co czytałem rekordowo udało się komuś dotrzeć do 1340 roku. Jak u Państwa to wygląda, do jakich lat udało wam się dojść? Pozdrawiam
Chciałbym poruszyć pytanie, które z pewnością towarzyszy każdemu poszukiwaczowi przodków, który zaczyna swoją przygodę z genealogią. Mianowicie ,,Do jakich lat uda się najdalej dojść''? Nie wiadomo czego się nie spodziewam ale liczę w swoich poszukiwaniach na cały XIX wiek. Z tego co czytałem rekordowo udało się komuś dotrzeć do 1340 roku. Jak u Państwa to wygląda, do jakich lat udało wam się dojść? Pozdrawiam
Dzien dobry,
Caly XIX wiek jest latwo osiagalny, pod warunkiem, ze metryki sie zachowaly.
Druga polowa XVIII wieku tez jest osiagalna, a potem to schodki pod gore.
Chociaz pewne parafie moja akty nawet do XVI wieku. Nie jest ich wiele.
Moja najstarsza metryka jest z 1695 roku.
Wedlug akt notarialnych siegam poczatku XVII wieku, a jedna galez cudem doszla do 1420 roku.
Duzo zalezy jednak od statutu rodziny.
Rody szlacheckie zostawily wiecej sladow niz rody chlopskie.
Serdecznosci,
Bozenna
Caly XIX wiek jest latwo osiagalny, pod warunkiem, ze metryki sie zachowaly.
Druga polowa XVIII wieku tez jest osiagalna, a potem to schodki pod gore.
Chociaz pewne parafie moja akty nawet do XVI wieku. Nie jest ich wiele.
Moja najstarsza metryka jest z 1695 roku.
Wedlug akt notarialnych siegam poczatku XVII wieku, a jedna galez cudem doszla do 1420 roku.
Duzo zalezy jednak od statutu rodziny.
Rody szlacheckie zostawily wiecej sladow niz rody chlopskie.
Serdecznosci,
Bozenna
Ostatnio zmieniony sob 02 mar 2024, 20:00 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jabłoński_Jacek

Mi dzięki księgom miejskim udało się dojść do przełomu XV i XVI wieku. Niedawno odkryłem, że jestem potomkiem szlachty z Pułtuska, więc może dzięki księgom grodzkim i ziemskim uda mi się dojść jeszcze dalej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Genealogia chłopska kończy się przeważnie na urodzeniach w drugiej połowie XVIII wieku . Wcześniejszych ksiąg nie ma , a jak są to księża wpisywali tylko imiona nowożeńców i imiona rodziców dziecka . A w tych samych aktach chrzestni oraz świadkowie ślubu mają i imiona i nazwiska.
Mam większość gałązek doprowadzone do lat 1760-1780.
Są rody szlacheckie posiadające wywody ze średniowiecza ale czy są podparte dokumentami , czy tylko domniemaniami to tylko przypuszczenia .
Są rody magnackie , o których dokumenty mówią od wieków i wtedy rok 1340 jest realny.
Pozdrawiam
Janusz
Mam większość gałązek doprowadzone do lat 1760-1780.
Są rody szlacheckie posiadające wywody ze średniowiecza ale czy są podparte dokumentami , czy tylko domniemaniami to tylko przypuszczenia .
Są rody magnackie , o których dokumenty mówią od wieków i wtedy rok 1340 jest realny.
Pozdrawiam
Janusz
-
Gos_Paweł_P

Znam 268 własnych Przodków i 153 mojej Żony . Czworo moich Przodków żyło w XIV w. ( przed 1386 rokiem).
- Krystyna.waw

-
Mariusz_Kmieciak

-
Czupryna01

Warto wpisywać swoich przodków do Family Search
Dziś FS wysłał mi zaskakującą wiadomość o moim pokrewieństwie z królową Elżbietą II i FS sam dodał kilka pokoleń, których nie znałem.
HMQueen jest „my 10th cousin four times removed.” FS wymienia wszystkie łączące nas pokolenia i jako wspólnego przodka podaje: Gräfin Anna Amalia von Solms-Laubach 1557–1586 LZKH-3R6
Jest także Maria Antonina i królowa Wiktoria, oczywiście inni ich przodkowie także.
Wszystko od jednej pary moich 3xpra przodków, kolonistów niemieckich, jako pierwsze pokolenie urodzone już na terenie dzisiejszej Polski. On Mateusz (Maciej) Georg Hauser (kowal i sołtys) z pokrewieństwem, jak wyżej
Ona Anna Barbara Wölfle – od niej 9 pokoleń wstecz dzielę wspólnych praprzodków z matką prez. Baracka Obamy, co już wcześniej wspominałem. Tu on to: Johann Conrad Wölfle/Wölflin, KLYK-Y6Q 1646-1712.
Ona: Veronica Christine Irion, MKNH-JZL (Wölfle/Wölflin) 1648-?
Oczywiście, w Europie cofając się 1000 lat to wszyscy mamy jakiś wspólnych przodków tylko w większości przypadków ich, niestety, nie znamy.
Pozdrowienia, Romuald.
Dziś FS wysłał mi zaskakującą wiadomość o moim pokrewieństwie z królową Elżbietą II i FS sam dodał kilka pokoleń, których nie znałem.
HMQueen jest „my 10th cousin four times removed.” FS wymienia wszystkie łączące nas pokolenia i jako wspólnego przodka podaje: Gräfin Anna Amalia von Solms-Laubach 1557–1586 LZKH-3R6
Jest także Maria Antonina i królowa Wiktoria, oczywiście inni ich przodkowie także.
Wszystko od jednej pary moich 3xpra przodków, kolonistów niemieckich, jako pierwsze pokolenie urodzone już na terenie dzisiejszej Polski. On Mateusz (Maciej) Georg Hauser (kowal i sołtys) z pokrewieństwem, jak wyżej
Ona Anna Barbara Wölfle – od niej 9 pokoleń wstecz dzielę wspólnych praprzodków z matką prez. Baracka Obamy, co już wcześniej wspominałem. Tu on to: Johann Conrad Wölfle/Wölflin, KLYK-Y6Q 1646-1712.
Ona: Veronica Christine Irion, MKNH-JZL (Wölfle/Wölflin) 1648-?
Oczywiście, w Europie cofając się 1000 lat to wszyscy mamy jakiś wspólnych przodków tylko w większości przypadków ich, niestety, nie znamy.
Pozdrowienia, Romuald.
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
To bardzo ciekawy wątek. Genealogia - sięgać w głąb czasu jak najdalej, poznać i zobaczyć tego pierwszego przodka, czy był tak samo ciekawy życia jak my żyjący w XXI wieku? No jaki on właściwie był - czy te same spojrzenie, sylwetka, charakter, lubił ruch, konie (teraz rowery), co jadał od rana, co w ciągu dnia robił, czy lubił wiosnę? 
A z tym FS to cały bajer, właściwie rekord bajerostwa, podobnie jak inne tego typu cwane światowe portale, za parę groszy dodają splendoru, że ho ho - jedno kliknięcie, i mamy "podkładki", że jesteśmy spokrewnieni z królową angielską, królem Diunem, ba, niektórzy nasi przywódcy z Łokietkiem, a jeden to nawet z cesarzem,,, rzymskim! No już prawie niedaleko do Adama i Ewy - tylko co wcześniej??
To z tą zagadką, ktoś ma odpowiedź?, miłego dnia, Tadeusz
A z tym FS to cały bajer, właściwie rekord bajerostwa, podobnie jak inne tego typu cwane światowe portale, za parę groszy dodają splendoru, że ho ho - jedno kliknięcie, i mamy "podkładki", że jesteśmy spokrewnieni z królową angielską, królem Diunem, ba, niektórzy nasi przywódcy z Łokietkiem, a jeden to nawet z cesarzem,,, rzymskim! No już prawie niedaleko do Adama i Ewy - tylko co wcześniej??
To z tą zagadką, ktoś ma odpowiedź?, miłego dnia, Tadeusz
-
Sroczyński_Włodzimierz

"To bardzo ciekawy wątek. "
Aż dziwne, że nigdy wcześniej się nie pojawił
to tyle jeśli chodzi o szukanie (naukę, zdolności, chęć w ogóle)
Aż dziwne, że nigdy wcześniej się nie pojawił
to tyle jeśli chodzi o szukanie (naukę, zdolności, chęć w ogóle)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- kwroblewska

Ależ był całkiem niedawno 31.12.2023 nawet tego samego autora TomaszekK "Wasi najdalsi przodkowie" wtedy Genealogia kresowa
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... af521717d6
Krystyna
-
Sroczyński_Włodzimierz

ano
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... af33.phtml
i nie tylko
choć nie tak spektakularny jak "ten sam założyciel wątku":)
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... af33.phtml
i nie tylko
choć nie tak spektakularny jak "ten sam założyciel wątku":)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: