Zwierzyńscy mazowieckie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Aneta_zw

Sympatyk

Zwierzyńscy mazowieckie

Post autor: Aneta_zw »

Mam tylko zdjęcie grobu pradziadków, nigdzie nie ma ich danych. Z aktu slubu ich corki Krystyny Peplowskiej dowiedzialam sie ze wzieli slub w 1922 w Wwa.
Chodzi o Bronislawa Zwierzyńskiego 1902-1983 i Julianne Zwierzyńska 1908-1983. Nie wiem czy jej data jest poprawna bo wynika, ze urodzila dziadka w wieku 12 lat (ale wszystko jest mozliwe). Wszyscy sa pochowani w parafi Czersk. Mieszkali na Podgóra wieś. Poprostu stanełam już na poczatku tego rodu i nic nie moge znalezć. W taktych reginach mieszkaja wszedzie Zwierzyńscy i jest ich pełno w bazach ale to inny ród nie powiązany jeszcze tak wcześnie. Czy możecie proszę mi coś poradzić, gdzie szukać?

Podejewam, tez korzenie Zydowskie ale nie mam tego potwierdzonego w zadnych dokumentacj tylko na podstawie wygladu niektorych czlonkow rodziny. Tymbardziej, ze Gora Kalwaria byla kiedys zydowskim miasteczkiem. Jednak to tylko przypuszczenia.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Poszukują Zwierzyńskich mazowieckie

Post autor: puszek »

W akcie ślubu Krystyny nie widzę informacji, że jej rodzice zawarli ślub w W-wie. Skąd masz taką informację?
Z aktu ślubu Krystyny wynika, że ur się we wsi Podgórze par. Czersk. Wystąp do USC w Czersku o akta zgonów Bronisława i Julianny (tam będą ich rodzice). Może w administracji cmentarza w Czersku będą mieli jakieś informacje o nich.
Może w USC Czersk zapytaj o akt ślubu Bronisława i Julianny przed 1922r.
Bożena
Aneta_zw

Sympatyk

To zle odczytalam w takim razie ten akt. Liczylam na jakies zrodla online, gdyz nie mieszkam w Polsce. To jest mala parafia, brak kontaktu mailowego itd.
puszek

Sympatyk

Zadzwoń do USC w Czersku
https://bip.czersk.pl/227.html
Bożena
Aneta_zw

Sympatyk

To chyba nie ten Czersk bo to nie jest gmina tylko wieś. Kiedyś miał prawa miejskie ale teraz jest wioską i nie ma tam USC. Pewnie chodzi o gminę Góra Kalwaria. Napisalam maila do nich i czekam.
puszek

Sympatyk

Gmina Czersk i kontakt do USC
https://czersk.pl/strona/551-kontakt
Bożena
Aneta_zw

Sympatyk

To jest inny Czersk w woj mazowieckim.
Edward_Wasilewski

Post autor: Edward_Wasilewski »

Pochodzę z tej wsi i prawdopodobniej pomogę. Proszę o zdjęcie pomnika, zidentyfikuję gałąź Zwierzyńskich na podstawie innych tam pochowanych. Potem będzie z górki.
Na pomniku może być błędna data urodzenia. W aktach jest Bronisław urodzony w 1893r.
Pomocne będzie też imię Zwierzyńskiego , którego żoną była Pepłowska Krystyna. I gdzie mieszkali. Mamy również rodzinę Pepłowskich.
Aneta_zw

Sympatyk

Poszukują Zwierzyńskich mazowieckie

Wyśle wiadomosc prywatna i sądze ze sie znamy z mojego dziecinstwa :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”