Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Myśl została rzucona , a my dyskutujemy między sobą . Osoba zainteresowana milczy. Tak nieraz bywa. Ale może się odezwie i poda coś więcej o Genowefie . Może jakie nazwisko nosiła po ślubie.

Pozdrawiam
Janusz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Prawda, że to może być oderwane od tej szukanej Genowefy:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
olka_polka

Post autor: olka_polka »

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowidzi :) Nie spodziewałam sie aż takiego zainteresowania. Jesteście super! :)

@diabolito, opowieść wymaga poprawy :) Moj blad. To corka Genowefy (Janina Dołęgowska) wyszla za maz w 1918r. Co nie zmienia faktu, ze sama Genowefa musiala sie urodzic przed 1900 rokiem ;)

Odpowiadajac na pytanie - to, ze Genowefa urodzila sie w Niemczech wiem od babci, ale bedac wowczas małą dziewczynką, nie interesowałam się zbytnio tematem. Pamietam, ze moja babcia mowila o niej "Babcia Apfel" - ale to chyba niewiele wnosi do poszukiwan :) W kazdym razie moja babcia juz nie zyje, a reszta rodziny niewiele pamieta.

Nie poddaje sie i szukam dalej. Na pewno Wasze wskazowki sa cenne - dziekuje za nie :)

Aha, dane, ktore udalo mi sie znalezc pochodzą z tylko Geneteki.
Ostatnio zmieniony śr 06 mar 2024, 14:15 przez olka_polka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie, nie urodziła się w Niemczech. Jej AU jest zindeksowany w genetece, a kopia (chyba nawet obydwie) tego aktu jest w metryki.genealodzy.pl
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
olka_polka

@Sroczyński_Włodzimierz - jak Pan sie tego doszukał? :) Dziekuje bardzo za wskazówke.

Hmmm... w takim razie moze wspomniana przez moja babcie "babcia Apfel", to nie byla Genowefa, tylko przodkini Genowefy???

Wciagajace to szukanie informacji. Przydalaby mi sie jeszcze umiejetnosc rozszyfrowywania tych skanow :) Charakter pisma ładny, ale cieżko sie to czyta.

Zmienilam równiez tresc 1 posta, zeby nie wprowadzac nowych odwiedzajacych w blad. Dodalam informacje, ktore dzieki Wam udalo sie zebrac :) Bardzo dziekuje
janusz59

Sympatyk

Można było być Niemką urodzoną w Warszawie.
Niemcy wg spisu z 1897 roku stanowili 1,66% ludności Warszawy i było ich 11317 osób.

Trochę przetłumaczę akt ślubu Genowefy

Warszawa par. św. Trójcy 7 maja 1891

..ślub pomiędzy Feliksem Dołęgowskim, ślusarzem, kawalerem , lat 24 , urodzonym w Warszawie w par. św. Krzyża , zamieszkałym w tutejszej parafii przy ulicy Dobrej pod numerem 2804 , synem Teofila i Joanny z d. Lewandowskiej a Genowefą Franciszką Appel , panną , przy ojczymie, 21 lat , urodzoną w Warszawie w par. Narodzenia NMP , mieszkającą w tut. parafii przy ul. Solec pod numerem 2909 literą a , córką już zmarłych Friedricha i Zofii z d. Botwinowskiej....

Pozdrawiam
Janusz

PS. Są jeszcze : akt chrztu Genowefy (659/1871 par. Narodzenia NMP) oraz akt ślubu Krystiana Stokowskiego z Józefą Appel z d. Botwinowską wdową po zmarłym w 1874 roku Fryderyku (210/1876 par. Wszystkich Świętych)
Ostatnio zmieniony śr 06 mar 2024, 15:15 przez janusz59, łącznie zmieniany 1 raz.
olka_polka

Z duzym prawdopodobieństwem moze miec Pan racje :) Imię ojca Genowefy, Friedricha, nie brzmi jakby bylo polskie ;)

Pięknie dziekuje Panie Januszu za odpowiedz i za poświecony czas
janusz59

Sympatyk

No i nazwisko Appel (po polsku jabłko).
Słowo to jest ważne w klasyfikacji dialektów niemieckich . Istnieje Speyerer Linie (polecam artykuł w Wikipedii) . Na północ od tej linii mówi się appel , na południe apfel .

Pozdrawiam
Janusz
olka_polka

janusz59 pisze:No i nazwisko Appel (po polsku jabłko).
Słowo to jest ważne w klasyfikacji dialektów niemieckich . Istnieje Speyerer Linie (polecam artykuł w Wikipedii) . Na północ od tej linii mówi się appel , na południe apfel .

Pozdrawiam
Janusz
No to moze sugerowac odpowiedz, czemu moja babcia mowiła Apfel w konteksie tych niemieckich przodków, a nie Appel :) I jedna zagadka rozwiazana. Bardzo dziekuje
w_mulier

Sympatyk

Post autor: w_mulier »

Witam Poszukuje informacji o Joseph Niewiadomski ur. Ludmiłówka 1894. Syn Jana i Magdaleny. Zamieszkiwał przed wojną w Hamburgu Schenkendorfstraße 19 hs 5.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

w_mulier pisze:Witam Poszukuje informacji o Joseph Niewiadomski ur. Ludmiłówka 1894. Syn Jana i Magdaleny. Zamieszkiwał przed wojną w Hamburgu Schenkendorfstraße 19 hs 5.
Pozdrawiam
Wojtek
Brytyjska strefa okupacyjna w II wojnę swiatową -rejestracja ludnosci
Hansestadt Hamburg-miasto i powiat Hamburg
Joseph Niewiadomski ur. Ludmiłówka 21.01.1894.
Syn Jana i Magdaleny Kwiatek
https://collections.arolsen-archives.or ... -001-2-POL
brat w/w
Władysław Niewiadomski ur.17.05.1913r.Ludmiłówka-zm.1997r.
rodz.Jan Niewiadomski ,Magdalena Kwiatek
https://straty.pl/szukaj-osoby.php

Proszę sprawdzic:

https://www.ancestry.de/search/?name=Jo ... land_30333

https://www.ancestry.de/search/?name=Jo ... ity=german
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Dzień dobry,
Od dłuższego czasu mam zamiar złożyć wniosek do Deutsche Rentenversicherung Bund, 10704 Berlin – odpowiednik Polskiego ZUS-u, w sprawie mojej babci zmarłej w 2010 roku w Berlinie, do końca życia dostawała emeryturę w Berlinie i w związku z tym mam pytanie, czy Urząd udostępni mi skany lub ksera całą dokumentację mojej babci od strony mego ojca ? Czy są jeszcze zachowane w urzędzie, czy w archiwów w Berlinie lub zniszczone ? Oczywiście mam zamiar wysłać podanie z potwierdzeniem mojego bezpośredniego pokrewieństwo z babcią. Czy są szanse dostać dokumentację emerytalną ?

Pozdrawiam, Piotr
biala35

Sympatyk

Dortmund

Post autor: biala35 »

Witam, zwracam się z prośbą do wszystkich forumowiczów. Otóż poszukując dalszych losów rodziny mojego dziadka brata , która wyjechała do Niemiec -Dortmundu ,Scharnhorststrse 23,Maksymiliana Ludwika Bielickiego ur. 23.08.1881r Bartniczka , w 1906 roku żeni się z Józefiną Martina Napierska , Maksymilian umiera 1943r w Dortmundzie to tylko tyle co udało mi się ustalić z aktu urodzenia i notatki w akcie kiedy i gdzie nastąpił zgon co ułatwiło mi uzyskanie z USC w Dortmundzie aktu zgonu.Bardzo proszę o podpowiedź jak szukać potomków rodziny( ich dzieci...etc.)
Z góry dziękuje za pomoc Bożena.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Dortmund

Post autor: Krystyna.waw »

biala35 pisze:jak szukać potomków rodziny( ich dzieci...etc.).
gggle, facebook: Bielicki Dortmund

https://forebears.io/germany/north-rhin ... t/dortmund

http://genealogyindexer.org/frame/d1435/375
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Adam_Gett

Sympatyk

Niemcy

Post autor: Adam_Gett »

Witam, czy ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać metryk z terenów Niemiec? Na przykład akt ślubu z Nadrenii Północnej Westfalii z 1913 roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”