Nur

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

vonglass

Sympatyk

Nur

Post autor: vonglass »

Czy ktoś może fotografował znajdujące się w Pułtusku księgi z parafii Nur? Jak dotąd nie znalazłem nigdzie takiego projektu, a szkoda!
Pozdrawiam!
Marcin W.
--
Szukam krewnych Leopolda Wągla (lub też Wągiela) ur. w 1896 r. w Suchej Beskidzkiej, syna Franciszka i Apolonii, wnuka Błażeja.
winnicka

Sympatyk

Nur

Post autor: winnicka »

Witam.
Poszukuję aktów zgonu z parafii Nur lata 1782-1804. Może ktoś z Państwa ma wiedzę, czy i gdzie zachowały się księgi z tego okresu?
Winnicka Ania
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Re: Nur

Post autor: WaldemarChorążewicz »

[quote="vonglass"]Czy ktoś może fotografował znajdujące się w Pułtusku księgi z parafii Nur? Jak dotąd nie znalazłem nigdzie takiego projektu, a szkoda
Witam.
Sezamie otwórz się :)
http://metryki.genealodzy.pl/pow-242
Pozdrawiam
Waldemar
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Kiedyś przeglądałem jakieś księgi z parafii Nur w AAW, ale nie pamiętam z jakich lat
winnicka

Sympatyk

Serdecznie dziękuję, ale to są sumariusze a ja potrzebuję uzyskać informację czy zachowały się gdzieś księgi z aktami?
Ania
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

To co jest w metrykach to przeciez nie sumariusz ale jedna ksiega ślubów. Sumariusz tez jest, choć to nie moja parafia mam jego skany. Wiem też że jest więcej ksiag sprzed 1808 niż ta jedna w metrykach . Czy kompletne i czy są potrzebne zgony? Niestety nie wiem, ale to można się dowiedzieć prosciej niż poprzez forum Po raz kolejny na tym forum powtarzam jak mantrę – korzystać z telefonu Z informacji o ksiedze umieszczonej u metrykach wynika, że jest ona w archiwum Diecezji Warszawsko Praskiej . Czemu akurat tam jeśli parafia nurska przynalezy do diecezji łomzyńskiej? Historia poszczególnych diecezji to temat ciekawy ale nie tu pora na teorię ale na praktykę. Nalezy zadzwonic do achiwum DWP, alternatywa to telefon do parafii.
winnicka

Sympatyk

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Sprawdziłam w parafii i AAW, niestety tych roczników nie ma. Szkoda, prawdopodobnie się nie zachowały.
Ania W
Awatar użytkownika
lechia44

Sympatyk
Kontakt:

Pelne wpisy ksiag koscielnych z 17tego wieku

Post autor: lechia44 »

Dzień dobry,

Gdzie czy też lepiej jak mogę znaleźć pełne wpisy do tych indeksów?

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 3&zoom=1.5

W tym indeksie zauważyłem ciekawą rzecz, mianowicie, wiele osób widnieje jedynie pod pierwszym imieniem. Rozumiem, że to dzieci chłopów i jedynie szlachta podpisana jest takze nazwiskiem?

Pozdrawiam,
Maciej
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Pelne wpisy ksiag koscielnych z 17tego wieku

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Obawiam się, że to w ogóle nie istnieje. To tylko zachowany skorowidz. Jedna księga małżeństw dla XVIII w. jest zeskanowana. To diecezja łomżyńska, a tam jest Archiwum Diecezjalne.
Ostatnio zmieniony sob 09 mar 2024, 12:30 przez Tomasz_Lenczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Ja bym zmienił tytuł wątku np. na „Nur — czy zachowały się księgi chrztów z XVII w.?”.

Przy obecnym tytule „Pelne wpisy ksiag koscielnych z 17tego wieku” osoby, które mogłyby mieć wiedzę o losach ksiąg metrykalnych z Nura, nie mają w ogóle powodu do zaglądania do tego wątku.

Bo teraz najpierw trzeba wejść do wątku, a potem kliknąć w link, żeby się dowiedzieć, o co konkretnie chodzi.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
lechia44

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: lechia44 »

Andrzej75 pisze:Ja bym zmienił tytuł wątku np. na „Nur — czy zachowały się księgi chrztów z XVII w.?”.

Przy obecnym tytule „Pelne wpisy ksiag koscielnych z 17tego wieku” osoby, które mogłyby mieć wiedzę o losach ksiąg metrykalnych z Nura, nie mają w ogóle powodu do zaglądania do tego wątku.

Bo teraz najpierw trzeba wejść do wątku, a potem kliknąć w link, żeby się dowiedzieć, o co konkretnie chodzi.
Dziekuje za odpowiedzi. Chodzilo mi o zasade (myslalem, ze istniejace indeksy oznaczaja, ze gdzies sa pelne ksiegi), niekoniecznie tylko w zwiazku z parafia Nur.

Pozdrawiam,
Maciej
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

lechia44 pisze:Chodzilo mi o zasade (myslalem, ze istniejace indeksy oznaczaja, ze gdzies sa pelne ksiegi), niekoniecznie tylko w zwiazku z parafia Nur.
Nie ma takiej zasady, że jak zachował się indeks, to i zachowały się księgi.
Z faktu istnienia indeksu wynika tylko tyle, że w chwili jego sporządzania księgi istniały. Ale od tamtej pory minęło tyle czasu, że księgi mogły ulec zniszczeniu albo zostać skradzione, a jedynym śladem po nich jest tylko sumariusz. Wszystko zależy od losów konkretnej parafii albo konkretnego terenu (wojny, pożary).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”