Dziwny napis na odwrocie starej fotografii
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Dziwny napis na odwrocie starej fotografii
był 29 letnim kawalerem przy rodzicach
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Bardzo dziękuję Wam za pomoc.
Teraz już nawet nie wiadomo, czy osobą na zdjęciu jest prababcia mojej żony, a wydawała mi się do niej łudząco podobna. 
I do tego okazuje się, że fotografia jest prawdopodobnie znacznie starsza, niż przypuszczano i tym samym byłaby najstarszą, jaką posiadamy. W mojej rodzinie najstarsza pochodzi z 1925 roku, a tu początek XX wieku.
Myślę, że nigdy już nie dojdę prawdy, ale może w gruncie rzeczy ta aura tajemniczości dodaje uroku tej fotografii.Andrzej75 pisze:Na moje niewprawne oko to zdjęcie jest raczej z okresu wcześniejszego niż lata 20. XX w. Stroje są raczej przedwojenne i jakość zdjęcia też raczej przedwojenna.
Zapis na odwrocie jest na tyle lakoniczny, że nie wywnioskuje się z niego, czy podane tam imiona i nazwiska odnoszą się do osób uwiecznionych na fotografii, czy do jakichś innych osób.
I do tego okazuje się, że fotografia jest prawdopodobnie znacznie starsza, niż przypuszczano i tym samym byłaby najstarszą, jaką posiadamy. W mojej rodzinie najstarsza pochodzi z 1925 roku, a tu początek XX wieku.
-
Janiszewska_Janka

Tak, chyba to pozostanie tajemnicą, bo równie dobrze mógł ktoś próbować adresować to zdjęcie by wysłać do Michała Grabi przebywającego w Niemczech, a na zdjęciu mogła być faktycznie jego młodsza o 13 lat siostra Marianna jeszcze jako panna w roli druhny. Urodziła się w 1892 r więc ok 1910 r miała lat 18 i mogła wyglądać jak na tym zdjęciu.Tedesco pisze:Bardzo dziękuję Wam za pomoc.Myślę, że nigdy już nie dojdę prawdy, ale może w gruncie rzeczy ta aura tajemniczości dodaje uroku tej fotografii.Andrzej75 pisze:Na moje niewprawne oko to zdjęcie jest raczej z okresu wcześniejszego niż lata 20. XX w. Stroje są raczej przedwojenne i jakość zdjęcia też raczej przedwojenna.
Zapis na odwrocie jest na tyle lakoniczny, że nie wywnioskuje się z niego, czy podane tam imiona i nazwiska odnoszą się do osób uwiecznionych na fotografii, czy do jakichś innych osób.Teraz już nawet nie wiadomo, czy osobą na zdjęciu jest prababcia mojej żony, a wydawała mi się do niej łudząco podobna.
Był wówczas zwyczaj robienia zdjęć jako pocztówek i wysyłania do rodziny i znajomych. To tłumaczyłoby ten podwójny zapis, bo nie bardzo wiedzieli po której stronie należy adresować. Jeśli do wysyłki nie doszło z powodu ewidentnych błędów w adresie to zdjęcie pozostało w rodzinie i tak je zapamiętano. Zapewne rodzeństwo się kochało i brat ją pochował w 1923 roku.
Jeśli chodzi o rodzinę Porada z tej linii mieszkającej we wsi Sobiepany w parafii Grabno to już sprawdziłam iż są ze związku Baltazara (Balcera) Porada i Katarzyny Grobelak ślub 1830 akt 12. Balcer był wtedy wdowcem, ale przy akcie jego pierwszego ślubu w 1822 r akt 14 są alegaty i mamy odpis jego aktu chrztu, a tam informację, że urodził się 12.01.1801 r jako syn legalnego małżeństwa laborosus Jakub Porada i Helena Kartacz (Kartaczówna). Wydaje się iż jest to ostatni dostępny akt na temat najstarszych przodków Władysława, męża Marianny Grabia.
Rodzina mojego męża - Porada mieszkała we wsi Kalinowa w parafii Strońsko i ta Marianna Porada była potomkiem Józefa Porada i Marianny Ładziak, a Józef Porada zmarł w 1823 r
Faktycznie nie widać powiązań rodzinnych wprost, ale w poprzednich wiekach rodziny tak blisko osiadłe wychodziły często z jednego współnego pnia.
Pozdrawiam i życzę powodzenia i radości z genealogii rodzinnej
Janka
Myślę, że tak właśnie było, bo wygląda to jak nieudolna próba zaadresowania. Niestety nikt z żyjących nie wie już, jak było, syn Marianny, a dziadek mojej żony nie żyje od wielu lat, ale i on mógł wiedzieć niewiele, stracił bowiem matkę w wieku 4 lat, a ojca kilka lat później.Janiszewska_Janka pisze:To tłumaczyłoby ten podwójny zapis, bo nie bardzo wiedzieli po której stronie należy adresować. Jeśli do wysyłki nie doszło z powodu ewidentnych błędów w adresie to zdjęcie pozostało w rodzinie i tak je zapamiętano.
Z dużym prawdopodobieństwem tak było. Rzeczywiście Baltazar Porada to najstarszy znany nam przodek, ale do tych alegat jeszcze nie dotarłem, wielkie dzięki za tę informację.Janiszewska_Janka pisze:Faktycznie nie widać powiązań rodzinnych wprost, ale w poprzednich wiekach rodziny tak blisko osiadłe wychodziły często z jednego współnego pnia.
Dziękuję i również pozdrawiam.