Polacy w Armii Pruskiej, Niemieckiej

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Dobra rada
Aby posunac poszukiwania dalej i ustalic jednostke w ktorej sluzyl dziadek, nalezy zwrocic sie do DEUTSCHE DIENSTSTELLE BERLIN
http://www.dd-wast.de/frame.htm
sa w posiadaniu niepelnych archiwow z I WS. Kartoteka tego archiwum uporzadkowana jest alfabetycznie a nie wedlug przynaleznosci do jednostek wojskowych. Jesli w wykazach znajduje sie nazwisko dziadka zapewne bedzie wykazana jednostka do ktorej przynalezal.

Grazyna
Pless

Sympatyk

Post autor: Pless »

Leichte Munitionskolonne 1082 w roku 1918 była w składzie 76 dywizji rezerwowej i podlegała dowódcy artylerii tej dywizji.
Informacja pochodzi z książki Histories of two hundred and fifty-one divisions of the German army which participated in the war (1914-1918)
Adres majlowy na pw. i wysyłam kopię strony.
Gdzie 76 rezerwowa dywizja walczyła
http://www.militaerpass.net/76rd.htm

http://www.1914-18.info/erster-weltkrie ... e-Division
Wehrmann to szeregowy wiekowo należący do Landwery, czyli w wieku 27-39 lat.
Oznacza to też, że miał za sobą zasadniczą służbę wojskową, którą odbył gdy miał 20-24 lata.
Deutsche Dienststelle nie posiada akt żołnierzy niemieckich wojsk lądowych z I Wojny, te spłonęły
w 1945 r. Ocalały tylko akta marynarki
Slavomirus

Post autor: Slavomirus »

Jestem pod wrażeniem waszej wiedzy i już w tej chwili wiem dużo więcej. Jeśli chodzi o miejscowość Rosieres to chodzi o te miasto w północno wschodniej Francji gdzie była wiosenna ofensywa w 1918 r. Szczątkowe dane o moim pradziadku dostałem pocztą od organizacji VOLKSBUND do której wysłałem odpowiedni formularz.
Mam pytanie czy w tamtych czasach rodzina dostawała pisemne zawiadomienie o śmierci i czy sporządzano akt zgonu w urzędzie stanu cywilnego w miejscu zamieszkania?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Powyżej w miniaturze część dokumentu jaki dostałem z VOLKSBUNDU jest nawet cmentarz i numer grobu. Tylko niestety nie mam tam daty urodzenia oraz miejscowości... szukam tych danych usilnie...
Awatar użytkownika
marco1967

Sympatyk

Post autor: marco1967 »

Witam
Może i mi pomożecie rozszyfrować jednostkę: 7./Gren.R.6 Jest to jednostka w której służył brat pradziadka, który zginął 17.12.1914 i pochowany jest w Morhange. Na pewno jest to jednostka grenadierów, ale co oznaczają cyfry i R

Marek
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

7. Kompanie Grenadier-Regiment 6

t.
Awatar użytkownika
marco1967

Sympatyk

Post autor: marco1967 »

dziękuję Tomek1973
Marek
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Slavomirus pisze:Jestem pod wrażeniem waszej wiedzy i już w tej chwili wiem dużo więcej. Jeśli chodzi o miejscowość Rosieres to chodzi o te miasto w północno wschodniej Francji gdzie była wiosenna ofensywa w 1918 r. Szczątkowe dane o moim pradziadku dostałem pocztą od organizacji VOLKSBUND do której wysłałem odpowiedni formularz.
Mam pytanie czy w tamtych czasach rodzina dostawała pisemne zawiadomienie o śmierci i czy sporządzano akt zgonu w urzędzie stanu cywilnego w miejscu zamieszkania?

Powyżej w miniaturze część dokumentu jaki dostałem z VOLKSBUNDU jest nawet cmentarz i numer grobu. Tylko niestety nie mam tam daty urodzenia oraz miejscowości... szukam tych danych usilnie...
Tez jestem pod wrazeniem znajomosci tematu przez Pless'a.

Potwierdza sie, chodzi o Rosières-en-Santerre, departament Somme region Picardie. W 1911 roku mieszkalo tam 2334 osob.
Pocztowka z 1914 roku dworca kolejowego w Rosières (tak wtedy nazywala sie ta miejscowosc).
http://fr.wikipedia.org/wiki/Rosi%C3%A8res-en-Santerre

http://maps.google.com/maps?q=Vermandov ... =fr&tab=wl
9 km na poludnie jest Rosières-en-Santerre.

Cmentarz w Vermandovillers, kliknij na zdjecie:
http://translate.google.com/translate?u ... =&ie=UTF-8

Przez internet zamowilam akt zgonu w Rosières-en-Santerre, odpowiedza to dam znac. Nie wiem czy bedzie miejsce urodzenia.
Poczytaj jeszcze http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... cji#p15942
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Podobno można sprowadzić prochy przodka poległego we Francji i pochować je w Polsce.Koszty pokrywa panstwo niemieckie. Kiedyś czytałem o tym na forum, ale już nie pamiętam gdzie...

pozdrawiam - tomek
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

elgra pisze: Przez internet zamowilam akt zgonu w Rosières-en-Santerre, odpowiedza to dam znac. Nie wiem czy bedzie miejsce urodzenia.
Poczytaj jeszcze http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... cji#p15942
Rosières-en-Santerre odpowiedzialo ze nie ma aktu zgonu ani innych informacji o Joseph Duschinski.
Radza zwrocic sie do

Sépultures Militaires de la Somme (cmentarze niemieckie w departamencie Somme)
Zone artisanale
80340 Bray-sous-Somme
tel. 03.22.76.17.72

SESMA (tylko dla departamentu Somme)
Cimetière militaire allemand
48bis rue de Nesle
80320 Chaulnes
tel 03.22.85.47.57

SESMA - Service pour l'Entretien des Sépultures Militaires Allemandes en France.
organizacja ktora opiekuje sie niemieckimi cmentarzami wojennymi z okresu wojen 1870-1871, IWS i IIWS
znajdujacymi sie na terenie Francji, Beneluksu, Wielkiej Brytanii i Irlandi.
Wspolpracuje z VDK (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge)

"Dyrekcja" we Francji:

VDK - SESMA
9, rue du Pré-Chaudron
B.P. 75123
57074 METZ CEDEX 03
Tél. 03 87 74 75 76
Slavomirus

Post autor: Slavomirus »

elgra pisze:
Rosières-en-Santerre odpowiedzialo ze nie ma aktu zgonu ani innych informacji o Joseph Duschinski.
Szkoda... bardzo liczyłem że coś w Rosieres jednak będzie. W USC w miejscu zamieszkania pradziadka też nie mają aktu zgonu, ale pani z USC poradziła mi żebym dał zapytanie do USC Łódź-Centrum bo tam ponoć przychodziły akty zgonu z zagranicy... czekam teraz na odpowiedź.

Za to z USC Tczew dostanę kserokopię aktu zgonu mojej prababci, pani z USC była bardzo pomocna i nie ma problemu z kserokopiami które są zdecydowanie tańsze.

Pozostanie mi jeszcze do przejrzenia akty z AP w Gdańsku i z archiwum w Pelplinie... mam nadzieje że coś znajdę...
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Slavomirus pisze: Szczątkowe dane o moim pradziadku dostałem pocztą od organizacji VOLKSBUND do której wysłałem odpowiedni formularz.
Obrazek
Powyżej w miniaturze część dokumentu jaki dostałem z VOLKSBUNDU jest nawet cmentarz i numer grobu.
Z moich doswiadczen....
Poszukiwalam kuzyna-Francuza ktory przed II WS mieszkal w Polsce.
Z VOLKSBUNDU dostalam wiadomosc z data urodzenia, zgonu i informacja ze jest pochowany na cmentarzu w Berlinie.
Dzieki uprzejmosci jednej z kolezanek mam nawet zdjecie jego grobu.
Jakiez bylo moje zdziwienie gdy odnalazlam jego drugi grob, tym razem we Francji.
Okazalo sie ze jego szczatki zostaly przeniesione w latach 60tych do Francji.

Wniosek: dane VOLKSBUNDU nie zawsze sa aktualizowane.
archi74

Sympatyk

Heinsch - wojsko niemieckie

Post autor: archi74 »

Witam,

Chciałbym zweryfikować poprawność przekazów ustnych w rodzinie, które mówią iż mój pradziad Maksymilian Heinsch (związany z Lesznem Wielkopolskim i Gostyniem) był w drugiej połowie XIX w. "gwardzistą u cesarza niemieckiego" (do połowy lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku zachowała się szabla, hełm ze stroju galowego, podniszczony mundur)
Czy są jakieś wykazy imienne wojskowych służących w jednostkach podległych niemieckiemu cesarzowi?

Kłaniam się,
Szymon Tofil
Szukam informacji o Rodzinach: Tofil, Szczuka, Heinsch
d_tomaszewski

Sympatyk

Post autor: d_tomaszewski »

Witam,
Czy jest mozliwosc dotarcia do jakichkolwiek informacji o kantonistach z kantonu przasnyskiego w prusach nowowschodnich sluzacych w pierwszej dekadzie XIX wieku?? Do jakiego wcielano ich pulku? W jakich bitwach brali udzial? Czy gdziekolwiek zachowaly sie informacje osobowe o tych zolnierzach?
Bede niezwykle zobowiazany za kazda pomoc,
Pozdrawiam
Dominik
kulas_mila

Sympatyk

Proszę o pomoc w odczytaniu pocztówek i co to za wojsko??

Post autor: kulas_mila »

Witam
dzis znalazłam się w posiadaniu bardzo cennych dla mnie zdjęć, niestety od razu pojawiły sie problemy. Zdjęcia przedstawiaja braci mojegeo pradziadka: Jakuba, Maksymiliana i Wiktora z czasów I wojny światowej, przy czym sa to jedyne jak do tej pory informacje o Wiktorze, który zaginął na wojnie ( a księgi metrykalne i USC z mojej miejscowości: Pawłowice k. Żorów zostały zniszczone podczas działań wojnenych).
Pocztówki pisane sa do mojego pradziadka najpierw na jego Świętochłowicki adres, potem juz na adres stały w Czerwionce...
Najbardziej cenna jest ta od Wiktora, wysłana z Canth (jak wyszukałam to dawna nazwa Kątów Wrocławskich)... mam wrazenie, że podaje na niej swój adres w Canth (adres jednostki wojskowej?)
Czy mógłby ktos pomóc mi w odszyfrowaniu tego?
czy - jesli to rzeczywiście adres jednostki- jrest szansa na znalezienie jakichs dokumentów dotyczacych jednostki lub stacjonujących w niej zołnierzy?
Co to za mundury? czy da sie okreslić stopień wojskowy?

Bardzo prosiłabym o pomoc... jakakolwiek

link do zdjęć:

https://picasaweb.google.com/dporwisz/GENEALOGIAZDJECIA#

Pozdrawiam wszystkich
Mila
Malgonia

Sympatyk
Adept

Proszę o pomoc w odczytaniu pocztówek i co to za wojsko??

Post autor: Malgonia »

Witam
nie jestem znawca w temacie, ale na pocztowce rzeczywiscie mozna odczytac: Regiment Infanteri Nr. 22 w Catha bei Breslau czyli 22. oddzial piechoty w Katach pod Wroclawiem. Wiecej nie moge pomoc...
Pozdrawiam
Malgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”