Katarzyna Lubomirecka Michał Bednarski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kasia_Pancerz
Witam
Mam wielką potrzebę odnalezienia swoich korzeni , w tytule imiona i nazwiska moich dziadków, mieszkali za życia w Brzeżanach przeszukałam już kilka forów ale nic nie znalazłam . Nazwisko Babci jest chyba bardzo rzadkie.
Może zdarzy się cud i zajrzy tu ktoś kogo łączą te osoby ze mną.
Mam wielką potrzebę odnalezienia swoich korzeni , w tytule imiona i nazwiska moich dziadków, mieszkali za życia w Brzeżanach przeszukałam już kilka forów ale nic nie znalazłam . Nazwisko Babci jest chyba bardzo rzadkie.
Może zdarzy się cud i zajrzy tu ktoś kogo łączą te osoby ze mną.
Kasiu, witaj na forum. Jesteś pewna, że nazwisko brzmi Lubomirecka, bo może jednak Lubomirska? Masz jakieś dokumenty dotyczące dziadków? Znasz jakieś daty? Im więcej danych podasz, tym większa szansa, że ktoś ci pomoże.
Pozdrawiam, Irek
-
Kasia_Pancerz
Re: Katarzyna Lubomirecka Michał Bednarski
Witaj , bardzo dziękuję za odzew, tak , jestem pewna, że Lubomirecka mam akt urodzenia babci Ur. 8.8 1880 w Brzeżanach, mogę tu przesłać na życzenie( ale nie widzę możliwości dołączenia pliku do posta ) Mam również akt zgonu dziadka urodzony 29.9.1881 , obydwoje zmarli po wojnie w Kwidzynie, grób nie istnieje.choirek pisze:Kasiu, witaj na forum. Jesteś pewna, że nazwisko brzmi Lubomirecka, bo może jednak Lubomirska? Masz jakieś dokumenty dotyczące dziadków? Znasz jakieś daty? Im więcej danych podasz, tym większa szansa, że ktoś ci pomoże.
Tak , wiem , że to nazwisko jest bardzo nietypowe, nie udało mi się nawet znaleźć nikogo o takim samym ale oczywiście ja nie mam odpowiedniej wiedzy do szukania. Nie wiem gdzie szukać bo jestem sama dlatego liczę na cud.
Pozdrawiam
-
Kosciuk_Joanna

Masz "akt urodzenia", czyli co? - współczesny jego odpis? skan księgi metrykalnej? inne? W akcie urodzenia są chyba dane rodziców...? - czego dokładnie szukasz?
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
- Krystyna.waw

Wgraj wszystkie dokumenty do jakies chmury a na forum daj ich opis i wklej linkKasia_Pancerz pisze:nie widzę możliwości dołączenia pliku do posta[/img]
Chmur jest dużo, do wyboru, do koloru:
fotosik.pl
zapodaj.net
pl.imgbb.com
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Kosciuk_Joanna

Parafia Brzeżany, księgi metrykalne wyznania rz.-kat., 1880:
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 2_0320.htm
o ile dobrze widzę, to w księdze nie ma takiego aktu, o jakim wspominasz.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
-
Kasia_Pancerz
Bardzo dziękuję , przejrzałam i faktycznie nie ma ani babci 1880 ani dziadka 1881 r ,Kosciuk_Joanna pisze:Parafia Brzeżany, księgi metrykalne wyznania rz.-kat., 1880:
Pozdrawiam
Joanna
Nie wiem czy się uda ale robię próbę przesłania tego dokumentu
https://www.fotosik.pl/zdjecie/b925d31048dfc243
-
Sroczyński_Włodzimierz

szukaj ksiąg unickich
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Kosciuk_Joanna

to wypis z ksiąg greko-katolickich z 1942 roku, imię ojca Jakub, imię matki Maria Polunkiewicz/Polankiewicz; imię i nazwisko: Katarzyna Lubomirecka.
Pamiętaj proszę, że Brzeżany były miastem prywatnym, przez pewien okres właścicielami byli Lubomirscy i w tym był upatrywała możliwego źródła pochodzenia/powstania tego, faktycznie nietypowego nazwiska.
Spróbuj znaleźć księgi unickie i poszukać w nich innych dzieci Jakuba i Marii oraz innych osób o tych nazwiskach, może Pradziadkowie albo Dziadkowie mieli rodzeństwo.
pozdrawiam
Joanna
Pamiętaj proszę, że Brzeżany były miastem prywatnym, przez pewien okres właścicielami byli Lubomirscy i w tym był upatrywała możliwego źródła pochodzenia/powstania tego, faktycznie nietypowego nazwiska.
Spróbuj znaleźć księgi unickie i poszukać w nich innych dzieci Jakuba i Marii oraz innych osób o tych nazwiskach, może Pradziadkowie albo Dziadkowie mieli rodzeństwo.
pozdrawiam
Joanna
-
Kasia_Pancerz
Bardzo Ci dziękuję za pomoc, pozdrawiamKosciuk_Joanna pisze:to wypis z ksiąg greko-katolickich z 1942 roku, imię ojca Jakub, imię matki Maria Polunkiewicz/Polankiewicz; imię i nazwisko: Katarzyna Lubomirecka.
pozdrawiam
Joanna
-
Arek_Bereza

-
Kasia_Pancerz
Niestety nie wiem. Dopiszę, że Michał mieszkał na ulicy IzabelówkaArek_Bereza pisze:A jak miał na imię ojciec Michała Bednarskiego ? Może Władysław ?
Ostatnio zmieniony śr 20 mar 2024, 11:07 przez Kasia_Pancerz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kasia_Pancerz