Zgłaszanie poprawek do indeksów - przypomnienie zasad

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Co nie zamyka tematu indeksacji Marka - zgonów 1938
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=1
:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Żyła_Dariusz

Sympatyk

Post autor: Żyła_Dariusz »

...a co zrobić jeśli bład jest w samym akcie i nie jest to literówka?

W akcie ślubu jest nazwisko jednego z rodziców Janowicz zamiast Auchimowicz.
Takich błędów znajduję więcej i dotyczą one moich przodków.

Czy też zgłosić to przez opcję "zgłoś poprawkę"?

Jest tam też literówka w nazwisku: Muzawska zamiast Murawska, ale to już wiem jak zgłosić:

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Awatar użytkownika
karmat

Administrator Geneteki
Mistrz

Post autor: karmat »

Poprawki się zgłasza tylko wtedy, jeżeli jest uzasadniona rozbieżność pomiędzy skanem a indeksem.
Pozdrawiam
Karol Matuszewski
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

karmat pisze:Poprawki się zgłasza tylko wtedy, jeżeli jest uzasadniona rozbieżność pomiędzy skanem a indeksem.
Czy na pewno chodziło ci o to, że rozbieżność musi być uzasadniona?
Łukasz
Żyła_Dariusz

Sympatyk

Zmianę nazwiska panny młodej z Muzawska na Murawska zgłosiłem, ale zamianę nazwiska jej matki z Janowicz na Auchimowicz to raczej się nie da.

Oczywiście jestem pewien że nazwisko Auchimowicz jest właściwe, ale udowodnić się tego nie da.

Musi więci zostać jak jest i słusznie. Poprawianie aktów dopiero doprowadziłoby do dramatów...
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Żyła_Dariusz pisze: Musi więci zostać jak jest i słusznie. Poprawianie aktów dopiero doprowadziłoby do dramatów...
Do jakich dramatów? Przykładowo, jest pełno aktów, gdzie ksiądz przepisywał z raptularza do księgi opisowej i w dwa akty pod rząd wpisał np. tę samą matkę dziecka albo nabazgrał nazwisko ojca i źle przepisał. Geneteka ma zasady takie jakie ma, więc jeśli wiemy, że coś jest źle, to można poprosić o dopisanie korekty oczywistego błędu w uwagach. Pomoże to osobie szukającej przodka o wiele bardziej niż zostawienie indeksu z błędem. Oczywiście nie twierdzę, że indeksujący ma obowiązek sprawdzać cokolwiek, ale jeśli indeksuje parafię, którą zna i wie, że ksiądz coś wymyślił, to taki dopisek jest cenny.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Czym innym jest uzasadniony vel (lub coś w uwagach) - uzupełnienie, czym innym zamienienie w indeksie treści indeksowanego dokumentu na inną treść.

@ "uzasadniona" różnica
zmiana w indeksie z Marian na obecną w akcie formę "Marjan" jest średnio uzasadniona
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:@ "uzasadniona" różnica
zmiana w indeksie z Marian na obecną w akcie formę "Marjan" jest średnio uzasadniona
No do tego piję - uzasadniona zmiana czyli poprawka czy rozbieżność ;)
Łukasz
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Czym innym jest uzasadniony vel (lub coś w uwagach) - uzupełnienie, czym innym zamienienie w indeksie treści indeksowanego dokumentu na inną treść.

@ "uzasadniona" różnica
Dokładnie.

W samym głównym indeksie ma być tak dokładnie jak w akcie.
Natomiast dopuszczalne jest dopisanie poprawnego nazwiska w kolumnie vel i zaznaczenie tego faktu w uwagach.
Niewątpliwie pomoże to innemu poszukującemu.
Jak coś takiego wychwytuję podczas indeksacji, to staram się zaznaczyć.

Z drugiej strony, kto oprócz nas będzie poszukiwał tej osoby? Czy należy dokładać administratorowi roboty?
Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu, wprowadzenie takiej poprawki przez admina w indeksie było mocno uciążliwe.
Ja indeksów swoich przodków i kuzynów nie zgłaszam do poprawek. Nie chcę przeciążać adminów.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Markowski_Maciej pisze: Z drugiej strony, kto oprócz nas będzie poszukiwał tej osoby?
Nie masz racji. Piszesz tak, jakby jeden przodek wiązał się wyłącznie z jednym potomkiem i nie miał prawa mieć ich 20 czy 100. Poza tym błędy niekoniecznie dotyczą aktów naszych przodków. Jakiś czas temu indeksowałem urodzenia z parafii, gdzie ksiądz zupełnie nie radził sobie z odczytaniem nazwisk z raptularza i w jednym roczniku z Radomskiego zrobił Radawskiego, ze Startka Surtela, z Króla Krzosa, z Dudki Dudzica, a to nie wszystkie jego błędy. Jaki jest sens pozostawienia takich indeksów bez informacji o właściwym nazwisku?
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Krzysiek_ pisze:
Markowski_Maciej pisze: Z drugiej strony, kto oprócz nas będzie poszukiwał tej osoby?
Nie masz racji. Piszesz tak, jakby jeden przodek wiązał się wyłącznie z jednym potomkiem i nie miał prawa mieć ich 20 czy 100. Poza tym błędy niekoniecznie dotyczą aktów naszych przodków. Jakiś czas temu indeksowałem urodzenia z parafii, gdzie ksiądz zupełnie nie radził sobie z odczytaniem nazwisk z raptularza i w jednym roczniku z Radomskiego zrobił Radawskiego, ze Startka Surtela, z Króla Krzosa, z Dudki Dudzica, a to nie wszystkie jego błędy. Jaki jest sens pozostawienia takich indeksów bez informacji o właściwym nazwisku?
Jeżeli takich błędów jest dużo, to oczywiście warto nad tym się pochylić. Tu była mowa o pojedynczym przypadku.
Poza tym proszę zauważyć, że na końcu niektórych zdań znajdowały się takie znaczki: "?". A na twardo odnosiłem się tylko do swoich przypadków.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Jak uwagi wraz z paczką zrobionych, innych indeksów to nikt się nie obrazi:)
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Czyżbym przeoczył zmianę i wyszukiwarka obejmuje kolumnę 'uwagi'?
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Żyła_Dariusz

Sympatyk

Krzysiek_ pisze:
Żyła_Dariusz pisze: Musi więci zostać jak jest i słusznie. Poprawianie aktów dopiero doprowadziłoby do dramatów...
Do jakich dramatów? Przykładowo, jest pełno aktów, gdzie ksiądz przepisywał z raptularza do księgi opisowej i w dwa akty pod rząd wpisał np. tę samą matkę dziecka albo nabazgrał nazwisko ojca i źle przepisał. Geneteka ma zasady takie jakie ma, więc jeśli wiemy, że coś jest źle, to można poprosić o dopisanie korekty oczywistego błędu w uwagach. Pomoże to osobie szukającej przodka o wiele bardziej niż zostawienie indeksu z błędem. Oczywiście nie twierdzę, że indeksujący ma obowiązek sprawdzać cokolwiek, ale jeśli indeksuje parafię, którą zna i wie, że ksiądz coś wymyślił, to taki dopisek jest cenny.
Jestem tu nowy i się uczę.

Zgloszę więc odważnie zmianę nazwiska mojej prababci w akcie z błędem i spróbuję zaproponować w poprawkach dopisanie jej nazwiska panieńskiego do pięciu aktów, w których go brakuje.

Zobaczę czy zadziała...
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

mam nadzieję, że nie zadziała ZMIANA
ale możesz zmienić treść aktu, nawet po 200 latach
urzędowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”