Nazwisko: Wandycz

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=37188&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Bayard

Sympatyk

Post autor: Bayard »

Szukam informacji o przodkach Jana Wandycza, syna Marcina i Katarzyny, urodzonego 14 maja 1786 roku w miejscowości Biały Kamień, na Ukrainie. 1 czerwca 1802 roku zaciągnął się "z ochoty" do austriackiego pułku huzarów Kienmayer. Zapewne zmieniał po drodze przydział, bo 19 kwietnia 1809 roku znalazł się pod Raszynem, gdzie dostał się do polskiej niewoli, a huzarzy z 8. pułku Kienmayera nie brali udziału w kampanii na terenie Księstwa Warszawskiego. Dobrowolnie wstąpił do nowo formowanego 12. Pułku Ułanów XW, gdzie awansował na wachmistrza. Z 12. Pułkiem Ułanów odbył kampanię 1812 roku i odniósł ranę w plecy od lancy w bitwie pod Romanowem. Następnie walczył w kampanii 1813 roku, a w styczniu 1814 został przeniesiony w stopniu brygadiera do 3. Pułku Eklererów Gwardii, z którym odbył kampanię 1814 roku i zarobił kolejną ranę od lancy, tym razem w bok prawy. Dalsza służba w armii Królestwa Polskiego doprowadziła go do stopnia podporucznika w korpusie pociągów, a konkretnie był dowódcą 5. kompanii II batalionu, przydzielonej do 2. Pułku Strzelców Pieszych w Zamościu.
Mieszkał w Zamościu, ożenił się z Marianną Brzezińską, z którą miał trójkę dzieci: Juliannę Aleksandrę (1829-1908), Wiktora Teofila (1831-1834) oraz Leopolda Jana (1834-1886).
Pozdrawiam
Alek Gawroński
Bayard

Sympatyk

Post autor: Bayard »

Dodam jeszcze, że szukam wszelkich informacji o śmierci Jana. Wiem na pewno, że zmarł przed 20 listopada 1850 roku, bo w akcie ślubu jego córki, Julianny z Franciszkiem Kapuścińskim jest adnotacja, że jej ojciec nie żyje. W księgach parafialnych Zamościa między 1834 (akt urodzenia Leopolda, na którym Jan się podpisał) a 1850, kiedy to już nie żyje, nie znalazłem jednak informacji o jego śmierci.
Pozdrawiam
Alek Gawroński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”