Komarnicki - Komarniki, Turka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Lukaszlac1983

Sympatyk

Komarnicki - Komarniki, Turka

Post autor: Lukaszlac1983 »

T:"Turka Komarnicki "

Dzień dobry
nazywam się Łukasz Łacina
Gdzie można znaleźć księgi metrykalne z Parafii Turka czyli skany z lat z wieku XVII, XVIII, XIX.
Czemu o nazwisku Komarnicki w genetece jest słabo napisane tzn niema napisane imion i nazwisk rodziców po tacie.
Są tylko akta urodzenia , nie ma akt ślubu i akt zgonu w genetece gr-kat
Gdzie jeszcze można wcześniej znaleźć w wieku XVII, XVII i początek XIX wieku

Nie ma w genetece parafii Hnilcze może że ja nie widzę o nazwisku Komarnicki z lat XVII, XVIII, XIX w wieku

Gdzie można znaleźć skany ze wsi Komarniki ( do jakiej parafii należeli Komarniki tereny myślę dzisiejsza Ukraina może że Białoruś)myślę że wcześniejszych lata nie wiem jakich urodzili się i mieszkali Komarnicsy herbu SAS
Pozdrawiam
Łukasz Łacina
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Turka Komarnicki

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Komarniki pow. Turka - Słownik geograficzny Królestwa Polskiego
Jeśli metryk nie ma w CDIAL lub AGAD to księgi mogą być być w Archiwum Baziaka w Krakowie lub Archiwum Archidiecezji Przemyskiej.
Piotr_Suliński

Sympatyk

Turka Komarnicki

Post autor: Piotr_Suliński »

Na Familysearch są skany z parafii Komarniki
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Jeżeli szukasz Komarnickich to oni oprócz Komarnik mieszkali w Wysocku Wyżnym i Mochnatem
Komarniccy są jeszcze w zbiorze nobility records
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
strona 24 i 25
Podobnie jak w przypadku innych rodzin drobnoszlacheckich z tamtych stron, Komarniccy byli bardzo liczni i prawie każda linia miała jakiś przydomek żeby się od siebie odróżnić. Niestety, nie zawsze te przydomki były odnotowane w księgach metrykalnych.

Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”