Kradzież danych z drzewa gen.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Post autor: azielik »

Zwykle przed skasowaniem (a też kasuję) raczej choć rzucą okiem o co chodzi. Zarzut nie czytania maili był skierowany bardziej do kdgs i dramatycznego przywoływania prawa. Dlaczego podejżane są dla ciebie warunki? Nie odpowiada istnienie profilu na necie to tworzysz całkiem offline, czysty układ, da się.
Wystarczy, że ktoś "pod nickiem", Panu na forum "dołoży" i nie do wie się Pan jak się gość nazywał.
W skrajnych wypadkach można gościa znaleźć skoro dopuścił się złamania prawa. Jako moderator jednego z dużych for mogę potwierdzić że trzeba być niezłym aby się tak zamaskować aby admin nie mógł wyśledzić numeru IP.
Zastrzegam jednak, że każdy może mieć nt. inne zdanie
i ja je staram się szanować ale czy nie uważasz że już naszaklasa jest bardziej niebezpieczna? Jak ciebie uraziłem to przepraszam.

Władku, cóż pozostaje mi tylko współczuć. Widocznie 1 listopada stworzyłeś stronę publiczna i tu tkwi problem. A co do paragrafu to chyba ustawa o danych osobowych tu działa, bo to nie ty udostępniasz dane ale osoba dla ciebie obca. Jeśli tylko ten kto przeją twoje dane udostępnia w pełni te młodsze niż 100lat to masz szanse gościa postraszyć. Poszperaj w googlach za numerem paragrafu.

Andrzej Zieliński (konia z rzędem temu co znajdzie mnie w googlach pomiędzy kilkoma celebrytami z takim imieniem i nazwiskiem)
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Andrzejku!
Czyjś numer IP nie jest dla mnie problemem , ale na szczęście .. już mi przeszło (odpuśćmy sobie) - podałem jako przykład. Nie mniej bywa tak, że zachodzi sytuacja typu "bliższa ciału koszula" i inne zależności .. kpw? Wtedy zwykły użytkownik sobie z tym nie poradzi. Ochrony dóbr osobistych praktycznie nie ma ...i musisz polegać na mądrości administratora.
Pozdrawiam. Jerzy A. Sz.
PS. No widzisz też masz jakieś skojarzenia co słabej ochrony danych na portalach, skoro piszesz o "naszej klasie".
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

azielik pisze:Andrzej Zieliński (konia z rzędem temu co znajdzie mnie w googlach pomiędzy kilkoma celebrytami z takim imieniem i nazwiskiem)
...i ptakami śpiewającymi w maju...
Kapitalne :)

Łukasz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Jako członek PTE mam obowiązek podpisywania swoich postów prawdziwym imieniem i nazwiskiem. Zresztą i bez tego mam zasadę nie ukrywania się pod pseudonimami czy wymyślnymi awatarami. Umieściłem prawdziwe zdjęcie (chociaż pasowało rozmiarem trochę młodsze), a mój nick składa się też z pierwszej litery imienia i pełnego nazwiska. Mam już swoje lata i jakoś dotąd nikt nie chciał mi ukraść mojej tożsamości, z wyjątkiem próby wyłudzenia pieniędzy przy pomocy prymitywnego spamu. Dlatego bagatelizuje obawy, które tutaj zgłaszają niektórzy. Tak jest łatwiej, a z drugiej strony są też tego plusy, gdyż występowanie pod własnym imieniem i nazwiskiem zmusza mnie, człowieka dość leniwego lecz samokrytycznego, do ważenia słów gdy formułuję swoje posty na forum.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Jak to jest, że porównując dopasowania mojego drzewa z tą skradzioną gałęzią w obcym drzewie to w moim program nie pokazuje dat i miejscowości a w tamtym są? Czy błędem jest wpisanie miejscowości obok daty? Nie ma problemu z wyświetlaniem daty gdy podany jest tylko rok i nie ma miejscowości. Jeśli zaś wpiszę miejscowość w chowającym się panelu po lewej stronie ekranu to w drzewie się nie pojawia. Jeśli podaję pełną datę bez miejscowości to tylko czasem jest widoczna ale w większości przypadków jej nie ma a czasem wyświetlane są pytajniki.
Bardzo proszę o wyjaśnienie, wskazówkę, podpowiedź...
Pozdrawiam
W E Kostkowski
michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

Kostkowski pisze:Jak to jest, że porównując dopasowania mojego drzewa z tą skradzioną gałęzią w obcym drzewie to w moim program nie pokazuje dat i miejscowości a w tamtym są? Czy błędem jest wpisanie miejscowości obok daty? Nie ma problemu z wyświetlaniem daty gdy podany jest tylko rok i nie ma miejscowości. Jeśli zaś wpiszę miejscowość w chowającym się panelu po lewej stronie ekranu to w drzewie się nie pojawia. Jeśli podaję pełną datę bez miejscowości to tylko czasem jest widoczna ale w większości przypadków jej nie ma a czasem wyświetlane są pytajniki.
Mam wrażenie, że trochę za nerwowo reagujesz na wszystkie problemy związane z Twoim drzewem na myheritage. Jeśli chodzi o powyższe kłopoty techniczne, to postaram Ci się pomóc, opierając się na własnym doświadczeniu. Wpisywanie miejscowości obok daty jest rzeczywiście błędem – taka data nie ma wówczas prawidłowego formatu i nie jest odpowiednio rozpoznawana przez niektóre aplikacje. Miejscowość związaną z daną datą (np. urodzenia lub śmierci) wpisuje się w lewym (wysuwanym) panelu, o którym piszesz, a to, że nie jest ona widoczna w głównym widoku drzewa wynika tylko z tego, że nie ma tam na to miejsca – każdy „osobowy” prostokąt w drzewie zawiera tylko imię, nazwisko (także nazwisko rodowe/panieńskie), roczniki (nie pełne daty!) urodzenia i śmierci, oraz ewentualnie zdjęcie danej osoby.
Teraz kolejna sprawa – jeśli wpisałeś daty i miejscowości dotyczące danej osoby w Twoim drzewie, to nie znaczy to, że od razu informacje te będą widoczne w przypadku przeglądania dopasowań w funkcji Smart Match. Z mojego doświadczenia wynika, że czasami informacje te widoczne są w Smart Match dopiero po kilku dniach. Teoretycznie Smart Match powinien chyba reagować natychmiast (i czasami rzeczywiście tak jest), ale w praktyce aktualizacja wszystkich dopasowań dla danego drzewa robiona jest chyba co jakiś czas.

Chciałbym jeszcze wrócić do kilku nieścisłości w Twoich wypowiedziach dotyczących „kradzieży” Twojego drzewa. W jednym z postów napisałeś, że drzewo założyłeś na portalu moikrewni (MK), a myheritage (MH) zawłaszczyło te dane. W kolejnym poście pisałeś natomiast, że drzewo stworzyłeś dopiero 1 listopada (a więc kilka miesięcy po przejęciu MK przez MH). Podałeś link do swojego drzewa (można je było bez zresztą trudu znaleźć już po pierwszym Twoim poście), ale nie podałeś takiego linku do drzewa (witryny), którego właściciela oskarżasz o kradzież całego Twojego drzewa, trudno więc ocenić, jak to rzeczywiście wygląda.

Osobiście uważam, że po upublicznieniu w sieci informacji o własnych przodkach trudno mieć pretensje, że ktoś te dane przegląda lub nawet używa je do uzupełnienia luk we własnym drzewie. Stworzyłeś drzewo o tzw. statusie mieszanym (a nie prywatnym), więc powinieneś się z tym liczyć. W Twoim przypadku nie mam jeszcze w dodatku pewności, że ktoś Twoje dane rzeczywiście wykorzystał do wzbogacenia swojego drzewa. A jeśli nawet tak było (co w tej chwili trudno ocenić), to czy zrobił to w sposób, który należy uznać za „naganny”.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Daty są podawane w pełnym formacie, ale gdy zmniejszymy wielkość pokazywanego "osobowego prostokąta", to wówczas zamiast pełnej daty jest wyświetlany rok.

Pozdrawiam.
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
michalmilewski

Sympatyk

Krzysztof_Wasyluk pisze:Daty są podawane w pełnym formacie
Rzeczywiście - mój błąd.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

Zastanawiam się jakie praktyczne a nie czysto teoretyczne korzyści płyną z "kradzieży przodków" i czy nie są one niczym w porównaniu z korzyściami płynącymi z możliwości odnalezienia (a tego typu duże wielojęzyczne portale to na pewno bardzo ułatwiają) "gdzieś w świecie" kogoś spokrewnionego...

Sam od lat kilku korzystam z tego typu możliwości i traktuję je li tylko jako uzupełnienie strony rodzinnej - zresztą dzięki wbudowanym narzędziom porównywania zawartości drzew znalazłem sporo krewnych i powinowatych...

Wychodzę z założenia, że moich wypocin nie chowam do szuflady czy ukrywam głęboko na dnie dysków tylko je upubliczniam a tym samym nie dość, że czasami cieszą innych (w końcu z załozenia nie robię tego wyłącznie dla siebie) to jednocześnie podlegają nieustannej weryfikacji... ;)

Wariatów czy zwykłych złodziei nie brakuje a internet nie jest wyjątkiem - ale to nie powód by wpadać w paranoję ;)

Nie dajmy się zwariować!! Róbmy swoje!!!

Wystarczy, że mamy już "mega-wypasioną" Ustawę o ochronie danych ;)

z ukłonami,

Tomasz M.Dąbrowski
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Witam!

Czy mógłby mi ktoś łaskawie sprawdzić czy w moim drzewie są widoczne dane osób żyjących? Ja sam nie wiem jak mam to zrobić, w opcjach prywatności zaznaczyłem opcje witryna otwarta. Link http://www.myheritage.pl/site-family-tr ... a-rodzinna

Pozdrawiam- Michał
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

michalsmiech pisze:Witam!

Czy mógłby mi ktoś łaskawie sprawdzić czy w moim drzewie są widoczne dane osób żyjących? Ja sam nie wiem jak mam to zrobić, w opcjach prywatności zaznaczyłem opcje witryna otwarta. Link http://www.myheritage.pl/site-family-tr ... a-rodzinna

Pozdrawiam- Michał
...te dane są niewidoczne - mają status "prywatne" ;)

Tomasz M.Dąbrowski
michalmilewski

Sympatyk

michalsmiech pisze: Czy mógłby mi ktoś łaskawie sprawdzić czy w moim drzewie są widoczne dane osób żyjących?
W zasadzie tych danych nie widać, choć z jednym zastrzeżeniem, o którym nie wszyscy wiedzą. Ktoś sprytny może poznać rok urodzenia i płeć, a także zobaczyć zdjęcie żyjącej osoby (jeśli oczywiście wszystkie te rzeczy były wprowadzone do drzewa), gdy posłuży się wyszukiwarką osób w drzewie (umieszczoną po lewej stronie, nad panelem profilu osoby) - tak więc mogę np. w ten sposób zobaczyć roczniki urodzenia dwóch braci (chłopców) będących punktem wyjścia dla Twojego drzewa. Widzę też oczywiście ich nazwisko oraz nazwisko panieńskie matki. Nie można jednak zidentyfikować imion, choć i w tym przypadku można czasami wykorzystać wyszukiwarkę do zawężenia pola poszukiwań. W powyższym przykładzie mogę np. zorientować się, że imiona chłopców zaczynają się na literę, która w alfabecie lokuje się między J i S (a dokładniej między Ja i St) - czasami ten przedział jest węższy i można z dużym prawdopodobieństwem trafić prawdziwe imię.
Jest to z pewnością wynik niedopatrzenia ze strony programistów z Myheritage.
Pozdrawiam,
Michał
michalmilewski

Sympatyk

I jeszcze jedno. Drogą dedukcji można też oczywiście zorientować się jeszcze w kilku innych kwestiach (natury dość prywatnej) dotyczących rodziny tych chłopców, więc jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz ich ujawniać, to możesz się zdecydować na opcję drzewa prywatnego. Jest to na pewno spory dylemat, bo drzewa otwarte (albo mieszane) mają istotne zalety, z których szkoda rezygnować (sam mam takie drzewo).
Pozdrawiam,
Michał
Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
https://www.familytreedna.com/groups/milewski/about
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 218753&z=6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”