25 Pułk Piechoty

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

25 Pułk Piechoty

Post autor: Olczyk_Paweł »

Witam
Mój dziadek służył w okresie międzywojennym w jednostce piechoty w Piotrkowie Trybunalskim. Nie wiem co to była za jednostka. W okresie tym stacjonował tam 25 Pułk Piechoty. Mam jednak pytanie do znawców tematu: czy w tym czasie (dokładnie 1920 - 1930) stacjonowały w Piotrkowie inne jednostki wojskowe, czy też mając informacje o służbie mojego dziadka w tym mieście, mogę przyjąć, że był to wspomniany pułk? I jeszcze jedno. Dziadek wspominał mi, że uczestniczył w defiladzie w Piotrkowie, którą odbierał Józef Piłsudski. Jednak nie wiem, czy tę informację usłyszałem od dziadka rzeczywiście, czy to tylko moja dziecięca (wówczas) wyobraźnia. W związku z tym mam pytanie: czy w Piotrkowie był kiedykolwiek Piłsudski, a tym samym czy wiarygodna może być wspomniana informacja?
Pozdrawiam. Paweł
Tomek1973

Sympatyk

Re: 25 Pułk Piechoty

Post autor: Tomek1973 »

Olczyk_Paweł pisze: czy też mając informacje o służbie mojego dziadka w tym mieście, mogę przyjąć, że był to wspomniany pułk?
Tak.
Olczyk_Paweł pisze: czy w Piotrkowie był kiedykolwiek Piłsudski, a tym samym czy wiarygodna może być wspomniana informacja?
Nie. W Piotrkowie defilady 25 pp nigdy nie odbierał Józef Piłsudski. Być może chodziło o asystę wojskową wystawianą najwyższym urzędnikom i dostojnikom państwowym przejeżdżającym przez Piotrków. W ten sposób niejednokrotnie był witany prezydent Ignacy Mościcki. Nic mi jednak nie wiadomo o pobycie w Piotrkowie - choćby przejazdem - Józefa Piłsudskiego.

pozdrawiam-tomek
Tomek1973

Sympatyk

Re: 25 Pułk Piechoty

Post autor: Tomek1973 »

W 1924 Józef Piłsudski został honorowym obywatelem miasta Piotrkowa. Być może wtedy właśnie przejeżdżał przez miasto? Poza tym, w przedwojennej Polsce uroczyście obchodzono imieniny Józefa Piłsudskiego i być może z tej okazji 25. pp wziął udział w jakimś jublu?
Ale defilady przed obliczem Marszałka, jako żywo w Piotrkowie nie było.

tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”