Rychel Eustachy Stanisław

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Kukawka_stanisław

Sympatyk

Rychel Eustachy Stanisław

Post autor: Kukawka_stanisław »

>> Poszukuję osób, rodzin T:"Poszukuję Eustachy Stanisław Rychel"

Moja mama Józefa Rychel (1911 Odessa – 1961 Grębocin k. Torunia) jako dziecko (sierota?) przebywała w domu dziecka sióstr zakonnych w Kijowie. Po delegalizacji klasztoru i konfiskacie budynków i dóbr kościelnych w sowieckiej Rosji, w 1924 wraz z zakonnicami (po cywilnemu) przedostała się do odrodzonej Polski, do miejscowości Łabunie (w Łabuniach nie zachowały się żadne dokumenty). Jedyny jej dokument to odpis aktu urodzenia (chrztu), wystawiony przez władze sowieckie w 1924 w Odessie. Jej rodzice to rolnik z guberni wołyńskiej Eustachy Stanisław Rychel i Maria Skopełowa (Skop, Skopeł?). Ochrzczona została w kościele Wniebowzięcia NMP w Odessie (moje próby kontaktów z archiwum w Odessie i z parafią były bezowocne).
Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że Eustachy Stanisław pochodził z rejonu Sokołowa Małopolskiego. Mam podstawy by przypuszczać, że jego krewnym (kuzynem?) był Jan Rychel, który mieszkał w miejscowości Górno. Jan zawarł związek małżeński z Katarzyną Wołcz w 1900 w Wólce Sokołowskiej. Chyba był panieńskim dzieckiem Marianny Rychel. Urodził się i mieszkał w mejscowości Górno (Dołęga). Urodzony w 1863 (informacje z USC Sokołów Małopolski). W indeksach Geneteki jak i w dostępnych dokumentach (szukaj w archiwach, familysearch) nie znalazłem informacji o parafii Sokołów Małop., które objęłyby miejscowość Wólka Sokołowska.
W internecie (ancestry.com) znalazłem informację o Mariannie Rychel (1820-1878) córce Jana Rychel (1772-1842) i Zofii Burek (1775-1854). Mężem Marianny był Sebastian Nizioł (1814-1871). Wszyscy mieszkali w Wólce Sokołowskiej. Możliwe, że Eustachy Stanisław był potomkiem (wnukiem, prawnukiem ?) Jana Rychel i Zofii Burek. Powinien urodzić się około 1860-1880. Możliwe, że to fałszywy trop, ale póki co jedyny i chciałbym go sprawdzić.
Jestem już w wieku emerytalnym. Genealogią rodziny zająłem się kilka lat temu. Chcę moim wnukom pozostawić trochę wiedzy o ich przodkach (kim byli, gdzie mieszkali, czym się zajmowali, jak żyli, jakie były ich losy w burzliwej przeszłości). Nie jestem zbyt biegły w poszukiwaniach internetowych.
Proszę o pomoc w znalezieniu informacji o Eustachym Stanisławie Rychel i ewentualnie o jego żonie Marii Skopełowej.
Z szacunkiem – Stanisław Kukawka
Awatar użytkownika
TomaszSaczawa

Członek PTG
Mistrz

poszukuję Eustachy Stanisław Rychel

Post autor: TomaszSaczawa »

Dzień dobry,
minął ponad rok od publikacji Pana postu, w tym czasie wiele się zmieniło (na lepsze) w genealogii okolic Sokołowa:
1. W Genetece są już indeksy dzieci Jana Rychel i Katarzyny Wołcz https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
2. Skan aktu ślubu Jana i Katarzyny https://fotolubgens.lubgens.eu/USC_Soko ... kan018.jpg
On był już wtedy wdowcem po Marii z d. Łuszczki (w akcie ich ślubu zapisano, że dziadkiem Jana był Maciej Rychel)
W księdze urodzeń dla wsi Dołęga w par. Górno z lat 1784-1838 jest kilkoro dzieci Macieja Rychel i Agnieszki Burek (córki Pawła Burek).
3. Skany dotyczące Górna i Wólki Sokołowskiej https://fotolubgens.lubgens.eu/index.php?/category/1200

Pozdrawiam,
Tomek
Lakiluk

Sympatyk

Re: poszukuję Eustachy Stanisław Rychel

Post autor: Lakiluk »

TomaszSaczawaKamień pisze:W księdze urodzeń dla wsi Dołęga w par. Górno z lat 1784-1838 jest kilkoro dzieci Macieja Rychel i Agnieszki Burek (córki Pawła Burek).
Posiadasz niepublikowane skany/zdjęcia aktów z parafii Górno?
Łukasz
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

W przypadku dotarcia do aktu z Odessy mogę pomóc. Szczegóły na priv.
Awatar użytkownika
TomaszSaczawa

Członek PTG
Mistrz

Lakiluk pisze:
TomaszSaczawaKamień pisze:W księdze urodzeń dla wsi Dołęga w par. Górno z lat 1784-1838 jest kilkoro dzieci Macieja Rychel i Agnieszki Burek (córki Pawła Burek).
Posiadasz niepublikowane skany/zdjęcia aktów z parafii Górno?
Cześć, tak jak pisałem kiedyś, mam trochę dotyczących moich przodków, a Dołęga była małym przysiółkiem.

Pozdrawiam
Tomek
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Ok, myślałem, że masz skitrane coś z Markowizny ;)
Łukasz
Awatar użytkownika
TomaszSaczawa

Członek PTG
Mistrz

Lakiluk pisze:Ok, myślałem, że masz skitrane coś z Markowizny ;)
niewiele więcej niż to o czym pisałem z Tobą w styczniu ubiegłego roku ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”