Witam, odnalazłam akt ślubu moich pra. Jednak mam problem z nazwiskami dlatego też zwracam się o pomoc w podpowiedzi przyczyn zmian. Pan młody Marcin Tadeusiak synem Tadeusza Józwiaka i Ewy Jadamowny . Identyczna sytuacja panny młodej Brygida Pawłowna -panna córka Pawła Kaźmierczaka i Marianny Błaszczykówny. W obu przypadkach zauważyłam ,że nazwiska chyba od imion ojców. Czy Brygida mogła być z domu Kaźmierczak a Marcin Jóźwiak?
akt 18,19,20
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=994779
Pozdrawiam
Ania
Różne nazwiska-akt ślubu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Dobrzyńska_Anna

Re: Różne nazwiska-akt ślubu
I tak i nie, we wszystkich przypadkach nazwiska stanowią patronimy czyli miana utworzone od imion ojców. Marcin jest synem Tadeusza, Tadeusz Józwy czyli Józefa, Brygida jest córką Pawła, Paweł Kazimierza. Któreś z tych nazwisk w pewnym momencie utrwaliło się jako nazwisko rodowe. Które, tego dowiesz się z kolejnych metryk. Być może Marciniak od imienia Marcin w tej linii, a może inne, utworzone od miejsca, zajęcia, przezwiska.Dobrzyńska_Anna pisze:Witam, odnalazłam akt ślubu moich pra. Jednak mam problem z nazwiskami dlatego też zwracam się o pomoc w podpowiedzi przyczyn zmian. Pan młody Marcin Tadeusiak synem Tadeusza Józwiaka i Ewy Jadamowny . Identyczna sytuacja panny młodej Brygida Pawłowna -panna córka Pawła Kaźmierczaka i Marianny Błaszczykówny. W obu przypadkach zauważyłam ,że nazwiska chyba od imion ojców. Czy Brygida mogła być z domu Kaźmierczak a Marcin Jóźwiak?
akt 18,19,20
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=994779
Pozdrawiam
Ania
- Dobrzyńska_Anna

Dziękuję za podpowiedź. Najprawdopodobniej stąd zmiana nazwisk
-
Janiszewska_Janka

Po dotarciu do najstarszych metryk może się okazać iż cała rodzina może mieć zupełnie inne nazwiska tworzone od imion. Tak miałam przy pomocy Francuzowi polskiego pochodzenia, bo najstarszym był Urban Duda, a w efekcie część dzieci to Urbaniaki, część Dudki, część to Dudkiewicze.Dobrzyńska_Anna pisze:Dziękuję za podpowiedź. Najprawdopodobniej stąd zmiana nazwisk
W innym przypadku te nazwiska tworzone ciągle inne od imion rodziców doprowadziły do zapisu w XVIII wieku do określenia statusu-nazwiska Kmieć.
Nawiasem mówiąc ten Francuz nie był w stanie pojąć tak dziwacznych zapisów w polskich księgach metrykalnych, bo u nich po rewolucji musieli dokonywać cywilnych, jednolitych zapisów.
Pozdrawiam
Janka