> Poszukuję osób, rodzin T:"Nazwisko: Lachowiecki"
Dzień dobry,
poszukuję informacji o Lachowieckich z Kresów. Mieszkali we wsi Łomna (obecnie w rejonie Turczańskim, Ukraina).
Mój pradziadek Stefan Lachowiecki (ur. 25.12.1910 r. w Łomnej) walczył w kampanii wrześniowej (6 pułk piechoty w stopniu strzelca) i 19.08.1940 r. trafił do Stalagu XIII-A (dostał nr. 12666). Został później przekazany na prace przymusowe. Informacje te są z PCK, o ile dobrze pamiętam.
Stefan miał 2 braci, Mariana i Janka. Drugi z nich tj. Janek, został zamordowany przez Ukraińców w nocy z 15/16 września 1943 roku we wsi Łomna (datę mam z raportu, który znalazłem w internecie). Podobno był listonoszem.
Ich ojcem był Roman Lachowiecki (ur. 1884 r.), a matką Anastazja z d. Taciak (ur. 1887r. w Łomnej).
Rodzice Romana: Franciszek Lachowiecki i Ludwika
Rodzice Anastazji: Paweł Taciak i Katarzyna
Zastanawia mnie, czy była to szlachta, choć pewnie zubożała, a może nawet utracili szlachectwo tak, jak Dmowscy. Mogli być to też jednak żydzi, bo oni również używali tego nazwiska (np. Iwan Majski nazywał się tak naprawdę Jan Lachowiecki, a jego ojciec pochodził z Guberni chersońskiej).
W herbarzu Gajla są wymienieni Lachowieccy h. Ostoja.
Julian Wołoszynowski w „Opowiadaniach Podolskich” też wspomina o Lachowieckich, jako o szlachcie.
Byli też Sieniutowie-Lachowieccy, ale chyba wymarli.
Znalazłem też informację o dwóch szlachcicach (powstańcach styczniowych) z gub. kijowskiej skazanych za udział w powstaniu:
1. Felicjan Lachowiecki - 28 lat, szlachcic, gub. kijowska, skazany na 10 lat
ciężkich robót w kopalniach.
КГВ 3 VIII 1863, nr 31.
2. Polidor Lachowiecki - 38 lat, szlachcic, gub. kijowska, skazany na 4 lata
katorgi.
КГВ 30 V 1864, nr 22.
W sumariuszu ksiąg metryki koronnej województw podolskiego, wołyńskiego etc. znalazłem też informację o nobilitacji pułkownika Lachowieckiego z wojska zaporoskiego w 1658 albo 1659 roku, ale nie wiem, czy to nazwisko, bo może to być coś w stylu „Andrzej Kmicic, chorąży orszański”.
Wiem od mojej mamy, że Marian (brat mojego pradziadka) opowiadał, że znalazł informacje o szlachectwie i herb rodziny. Na cmentarzu Łyczakowskim jest grobowiec rodziny Lachowieckich, a także grobowiec rodu Schexów, w którym pochowana jest Olga Irena Lachowiecka ze Schexów.
To już chyba wszystko, co wiem na ich temat.
Będę bardzo zobowiązany za każdą informację dotyczącą tej rodziny.
Łukasz
Lachowiecki
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sieniutycz_Tomasz
Nazwisko: Lachowiecki
Witam Panie Łukaszu, szukam informacji o pochodzeniu nazwiska Sieniutycz, znajdzie Pan dyskusję na forum. Mam trochę informacji o Sieniutach-Lachowieckich, chętnie się nimi podzielę, proszę do mnie napisać i podać adres mailowy. Lachowce, od którego pochodzi nazwisko to obecnie Biłohirja na Wołyniu. Sieniutowie-Lachowieccy wymarli najprawdopodobniej na Ukrainie, ale gałąź tej rodziny osiedliła się w Wielkopolsce. Może coś Pan znajdzie. Pozdrawiam serdecznie, Tomasz Sieniutycz
- Krystyna.waw

Re: Nazwisko: Lachowiecki
Jak są określani w aktach UMZ?ŁukaszChL pisze: Zastanawia mnie, czy była to szlachta, choć pewnie zubożała, a może nawet utracili szlachectwo tak, jak Dmowscy. Mogli być to też jednak żydzi
Wklej linki do tych dokumentów
Jakieś pokrewieństwo?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Re: Nazwisko: Lachowiecki
Niestety, nie mam żadnych metryk, tylko akty zgonu. Jeszcze kilka zdjęć rodzinnych (przedwojennych) i list (mogę wstawić linki do zdjęć, jakby ktoś był zainteresowany).Jak są określani w aktach UMZ?
Wklej linki do tych dokumentów
Sprawdzałem. Jest taka możliwość (jest to dość rzadkie nazwisko), ale to tylko domysły. Oprócz informacji, które wymieniłem, nie znam żadnych ich krewnych na Ukrainie.Jakieś pokrewieństwo?
Raport z napadu na wieś, ale to nie link: (1943, 26 września – Raport Delegatury PolKO w Samborze dotyczący napadów na ludność polską w rejonie Turki - wizja lokalna przedstawicieli PolKO. W: B. Ossol. 16722/1, s. 317-320) + ten sam dokument, tylko 1943, 2 października, s. 291, 287-289
Mogę wstawić linki do tych źródeł (informacji), które podałem we wcześniejszej wiadomości, ale jak już wspomniałem, opieram się na razie na nazwisku, a nie pokrewieństwie, bo nie mam o nich praktycznie żadnych informacji, a to nazwisko jest raczej rzadkie.
Przejrzę jeszcze raz metryki gr.-kat. (chyba AGAD) z tej wsi, może coś tam będzie.
Łukasz
- Krystyna.waw

Wpisz konkrety, czego szukasz w tym temacie
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... mna#684628
Znasz daty, może ktoś ma jakieś akty w swoim komputerze
Krystyna
Niestety, ale to nie ta Łomna, o którą mi chodzi.Krystyna.waw pisze:Wpisz konkrety, czego szukasz w tym temacie
Moja rodzina pochodziła ze wsi Łomna w dzisiejszym rejonie Turczańskim na Ukrainie, a ten temat odnosi się do miejscowości Łomna w woj. mazowieckim.
Mogę tam zamieścić jakieś informacje, ale nie wiem, czy jest sens.
Mimo wszystko, dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Łukasz