Pochodzenie nazwisk (cz.5)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jawoszek_Elzbieta

- Ewa_Szczodruch

Witam
Kus - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy kus-, por. staropolskie kusy 'krótki', staropolskie kus 'kęs', kusić.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pindera - od pinda ‘pogardliwie o kobiecie’; od gwarowego pindel ‘tłumok, tobół’; od pindrzyć się ‘umizgiwać się, stroić się’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Kus - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy kus-, por. staropolskie kusy 'krótki', staropolskie kus 'kęs', kusić.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pindera - od pinda ‘pogardliwie o kobiecie’; od gwarowego pindel ‘tłumok, tobół’; od pindrzyć się ‘umizgiwać się, stroić się’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

-
Jawoszek_Elzbieta

-
Grzegorz_M

Znaczenie nazwiska Mosur
Witam chciałbym się dowiedzieć znaczenie nazwiska Mosur
Mieszkam w Olkuszu woj małopolskim szukam po internecie ale nie mogę nic znaleźć.
Czy nazwiska pisane Mosur, Mossur, Mosór, Mossór czy wywodzą się od tego samego czy są to różne nazwiska
Bardzo dziękuje za odpowiedź
pozdrawiam Grzegorz
Mieszkam w Olkuszu woj małopolskim szukam po internecie ale nie mogę nic znaleźć.
Czy nazwiska pisane Mosur, Mossur, Mosór, Mossór czy wywodzą się od tego samego czy są to różne nazwiska
Bardzo dziękuje za odpowiedź
pozdrawiam Grzegorz
-
Wladyslaw_Moskal

Znaczenie nazwiska Mosur
Witam nowicjusza i ... nastepnym razem proponuje, aby Twoj wpis byl w odpowiednim watku tego Forum.
Ulatwia to prace odpowiadajacym i pomaga w zrozumieniu zagadnien innym pytajacym.
Wg prof. K. Rymuta nazwisko to pochodzi od dawnego slowa "mosor" = naczynie wydlubane z drzewa, czerpak.
W lokalnych gwarach, slowo to moglo byc roznie wymawiane, stad i rozne zapisy nazwisk, wskazujace, ze noszacy te nazwiska trudnili sie wyrobem tego rodzaju naczyn.
Najstarsze odnotowane nazwisko z tej grupy, to Mosora, odnotowane w 1453 r.
Wladyslaw
Ulatwia to prace odpowiadajacym i pomaga w zrozumieniu zagadnien innym pytajacym.
Wg prof. K. Rymuta nazwisko to pochodzi od dawnego slowa "mosor" = naczynie wydlubane z drzewa, czerpak.
W lokalnych gwarach, slowo to moglo byc roznie wymawiane, stad i rozne zapisy nazwisk, wskazujace, ze noszacy te nazwiska trudnili sie wyrobem tego rodzaju naczyn.
Najstarsze odnotowane nazwisko z tej grupy, to Mosora, odnotowane w 1453 r.
Wladyslaw
-
Grzegorz_M

Znaczenie nazwiska Mosur
Dziękuje bardzo za szybką odpowiedż
Jak pan zauważyłjestem nowiciuszem i dopiero uczę się tej strony przepraszam że nie wtym wątku napisałem.
Pisze pan że najstarsze z tej grupy to Mosora a czy mógłby pan napisać jakie nazwiska są jeszcze w tej grupie? i czy można się jakoś dowiedzieć skąd moi przodkowie pochodzą?
Jeszcze raz bardzo dziękuje panie Władysławie
Jak pan zauważyłjestem nowiciuszem i dopiero uczę się tej strony przepraszam że nie wtym wątku napisałem.
Pisze pan że najstarsze z tej grupy to Mosora a czy mógłby pan napisać jakie nazwiska są jeszcze w tej grupie? i czy można się jakoś dowiedzieć skąd moi przodkowie pochodzą?
- Aftanas_Jerzy

Znaczenie nazwiska Mosur
Witam!
Ludzi noszących to nazwisko mieszka dość dużo na Ukrainie (wyszukiwarka wykazuje 632 osoby). Podaję adresy i telefony do Mosurów mieszkających w Kijowie (może to jakaś Twoja rodzina). Jest też wieś Mosur (МОСУР) pomiędzy Kowlem a Włodzimierzem Wołyńskim.
МОСУР АП 2778888 ЗЛАТОПОЛЬСКАЯ УЛ. 4 /27
МОСУР ЕС 5501322 БЕРЕЗНЯКОВСКАЯ УЛ. 36 /186
МОСУР ЗС 4885873 БЕЛЕЦКОГО АКАДЕМИКА УЛ. 9 /37
МОСУР НВ 2947567 СТАРОНАВОДНИЦКАЯ УЛ. 6 /82
Ludzi noszących to nazwisko mieszka dość dużo na Ukrainie (wyszukiwarka wykazuje 632 osoby). Podaję adresy i telefony do Mosurów mieszkających w Kijowie (może to jakaś Twoja rodzina). Jest też wieś Mosur (МОСУР) pomiędzy Kowlem a Włodzimierzem Wołyńskim.
МОСУР АП 2778888 ЗЛАТОПОЛЬСКАЯ УЛ. 4 /27
МОСУР ЕС 5501322 БЕРЕЗНЯКОВСКАЯ УЛ. 36 /186
МОСУР ЗС 4885873 БЕЛЕЦКОГО АКАДЕМИКА УЛ. 9 /37
МОСУР НВ 2947567 СТАРОНАВОДНИЦКАЯ УЛ. 6 /82
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Grzegorz_M

Znaczenie nazwiska Mosur
Dziękuje bardzo panie Jerzy o wsi wiedziałem bo była tam bitwa wybieram się tam w najbliższe wakacje ale w samej wsi nieznalazłem nazwiska Mosur
- Aftanas_Jerzy

1. Zobacz hasło z wyjaśnieniem pochodzenia słowa "mosur", "mosurowy" na str 403 Słownika wyrazów obcych... Karłowicza,
http://www.archive.org/stream/slownikwy ... 3/mode/1up
2. Uruchom wyszukiwarkę genealogiczną wpisując swoje nazwisko na pierwszej stronie
http://www.geneaservice.nl/navigator/
http://www.archive.org/stream/slownikwy ... 3/mode/1up
2. Uruchom wyszukiwarkę genealogiczną wpisując swoje nazwisko na pierwszej stronie
http://www.geneaservice.nl/navigator/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Wladyslaw_Moskal

Re: Znaczenie nazwiska Mosur
Mieszkasz w Olkuszu, zatem;Grzegorz_M pisze:Dziękuje bardzo za szybką odpowiedż
http://www.moikrewni.pl/mapa/
i rozmieszczenie nazwisk Mosor, Mosór i Mosur potwierdza, ze jest to region olkusko-krakowsko-beskidzki, gdzie te nazwiska powstaly i do dzis wystepuja. Sa to jak najbardziej polskie nazwiska.
Jesli jednak masz rodzinne korzenie na Ukrainie, wykorzystaj etymologie podana przez Jerzego Aftanasa dla nazwiska ukrainskiego.
Staraj sie na poczatku trzymac jak najprostszych wyjasnien, jesli zechcesz wyjasnien do wszystkich podobnych nazwisk do nazwiska Mosur, zrobisz to, kiedy bedziesz mial pelne dane o swoim drzewie genealogicznym.
Wladyslaw
- Aftanas_Jerzy

Witam!Wladyslaw_Moskal pisze:Mieszkasz w Olkuszu, zatem;Grzegorz_M pisze:Dziękuje bardzo za szybką odpowiedż
http://www.moikrewni.pl/mapa/
i rozmieszczenie nazwisk Mosor, Mosór i Mosur potwierdza, ze jest to region olkusko-krakowsko-beskidzki, gdzie te nazwiska powstaly i do dzis wystepuja. Sa to jak najbardziej polskie nazwiska.
Jesli jednak masz rodzinne korzenie na Ukrainie, wykorzystaj etymologie podana przez Jerzego Aftanasa dla nazwiska ukrainskiego.
Staraj sie na poczatku trzymac jak najprostszych wyjasnien, jesli zechcesz wyjasnien do wszystkich podobnych nazwisk do nazwiska Mosur, zrobisz to, kiedy bedziesz mial pelne dane o swoim drzewie genealogicznym.
Wladyslaw
Mam dwie sprawy:
po 1. Zostałem źle zrozumiany przez kolegę Władka. Postaram się więc być bardziej precyzyjny.
Ja nie podawałem etymologii nazwiska Mosor, a tylko wzbogaciłem z innego źródła etymologię wyrazu pospolitego "mosur", którą znalazłem w" Słowniku wyrazów obcego a mniej jasnego pochodzenia używanych w języku polskim" autorstwa Jan Karłowicza. Wg autora słowo to przywędrowało do nas z j. słowackiego lub ukraińskiego, a oznacza mniej więcej to samo, co podał wcześniej Władysław Moskal (patrz link do odpowiedniej strony tego słownika zamieszczony w moim poście). Ten wyraz pospolity mógł stać u podstaw stworzenia " nazw własnych" (już z dużej litery): nazwy wsi Mosur na Ukrainie i nazwiska Mosur z pochodnymi. Nazwisko to występuje w Polsce, na Ukrainie, w Niemczech, Francji, Anglii, USA, co łatwo stwierdzić w wyszukiwarkach, które w swoim poście podałem.
Trzeba tutaj zaznaczyć, że "mógł" ale "nie musiał", bo sam Kazimierz Rymut pisze, że wiele takich samych nazwisk może mieć dwie lub więcej różnych etymologii, nie zawsze jeszcze opracowanych i opublikowanych.
Wydaje się podstawne stwierdzenie, że nazwisko Mosur jest genetycznie związane z tym samym kręgiem kulturowym, gdzie występował wyraz pospolity "mosur", ale jak i gdzie się historycznie rozwijało, jak wędrowało (emigracja, zmiana granic), jak powstawały oboczności, tego nie wiemy i tutaj można oczekiwać też przyczynków za strony genealogów rodzinnych.
W wyniku badań genealogicznych można się spotkać z zaskakującymi wnioskami.
Sam tego doświadczyłem, bo moje nazwisko pochodzi od imienia greckiego, które przybierało różne formy w różnych krajach i rodach, a nawet wśród przedstawicieli tej samej "rodziny". Wg takiego nazwiska, które nie ma cech genetycznie narodowych, nie zawsze można określić narodowość, a nawet pokrewieństwo.
Przykładowo: moje nazwisko występuje w kilku odmianach w Polsce, na Ukrainie zachodniej, w Czechach, w Chorwacji, w Słowacji, na Węgrzech i jako wynik emigracji w Anglii, USA i Kanadzie. Trzeba badać metodami genealogicznymi, w tym korespondencyjnie, aby dowiedzieć się "kto jest kto i z kim jest spokrewniony, a nawet jakiej jest narodowości."
po 2. Do słusznych skądinąd porad Władysława Moskala dodam ze swej strony informację o możliwości skorzystania z dostępnej w naszym serwisie literatury podstawowej dla każdego genealoga - amatora. Oto link z linkami:
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ink&cid=24
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Grzegorz_M

Serdecznie dziękuje panie Jerzy i panie Władysławie i oczywiście pani Basiu i już zabieram się za szukanie choć myślę że będzie cieszko:)
Panie Jerzy i panie Władysławie a mam pytanie czy stoje na straconej pozycji. Znam tylko tyle
Moj dziadek Jakub Mosur ożeniony z Jadwigą z domu Sroka
Jakub miał Braci Tomasza Franciszka i siostrę Zofię (niewiadomo z kim żonaci)
Ojciec Jakuba to Stefan Mosur ożeniony z Agatą .Jakub i Stefan byli szewcami
Od strony mojej babci Jadwigi to rodzeństwo Marianna Wincenty Jan Jakub (niewiadomo zkim żonaci)
Rodzice Jadwigi Jan Sroka i Marcianna z domu Nawara
Pytałem wszystkich wujków wtym najstarszego 80letniego ale nic a nic niewiedzą tylko tyle co napisałem.
Jak panowie myślą czy jestem na straconej pozycji
Pozdrawiam Grzegorz
Panie Jerzy i panie Władysławie a mam pytanie czy stoje na straconej pozycji. Znam tylko tyle
Moj dziadek Jakub Mosur ożeniony z Jadwigą z domu Sroka
Jakub miał Braci Tomasza Franciszka i siostrę Zofię (niewiadomo z kim żonaci)
Ojciec Jakuba to Stefan Mosur ożeniony z Agatą .Jakub i Stefan byli szewcami
Od strony mojej babci Jadwigi to rodzeństwo Marianna Wincenty Jan Jakub (niewiadomo zkim żonaci)
Rodzice Jadwigi Jan Sroka i Marcianna z domu Nawara
Pytałem wszystkich wujków wtym najstarszego 80letniego ale nic a nic niewiedzą tylko tyle co napisałem.
Jak panowie myślą czy jestem na straconej pozycji
Pozdrawiam Grzegorz