Golce parafia Kurzyna

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Habuda

Golce parafia Kurzyna

Post autor: Habuda »

Dzień dobry
Poszukuje akt urodzenia z parafii Kurzyna sprzed 1890 r
Próbuje odnaleźć Walentego Habuda - urodzony w 1885
Będę wdzięczna za wskazówki
Pozdrawiam
Eliza
janusz59

Sympatyk

Miejscowość Golce parafia Kurzyna

Post autor: janusz59 »

w 1931 zmarł w Golcach Walenty Habuda urodzony 12 .01 .1873 roku , żonaty z Marią Fedorek. W Genetece są urodzenia z Kurzyny z tamtych lat , a Walentego Habudy nie ma.

Pozdrawiam
Janusz
Habuda

Niestety to nie ten
Mój wyemigrował do Stanów a później stamtąd wrócił już ożeniony.
Mam dwie daty urodzenia 1885 wg przekazu rodzinnego i 1878 wg dokumentów zejścia ze statku w Stanach
Zakładam, ze to ta sama osoba, wieś urodzenia się zgadza i miejscowość w której później mieszkał w Stanach.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Główny szkopuł w tym , że w Genetece są wszystkie akty chrztu z Kurzyny z lat 1860-1920 , a Habudy Walentego nie ma. Są inni Habudowie . A może wiadome są imiona rodziców. Nieraz można znaleźć po nazwisku panieńskim matki, bo jest pomyłka z nazwiskiem ojca.

Pozdrawiam
Janusz
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Chrzty z Golców znajdują się na parafii w Kurzynie. Widziałem te księgi 5 lat temu.
I nie, nie wszystkie akty są zindeksowane, indeksowałem jedynie miejscowość Mostki.
Habuda

Wysiadając ze statku podał informację, ze pochodzi z miejscowości Golce. Później, już po powrocie ze Stanów dotarł na Kresy, ale utrzymywał, ze pochodzi z tych okolic. Ożenił się wg podania rodzinnego w Stanach w Passaic z Polką i może uda mi się odnaleźć akt małżeństwa, wtedy będę miała imię ojca. Lata temu, kiedy jeszcze nie istniały portale takie jak ten, mój teść poszukiwał w parafii w Kurzynie dokumentów na jego temat, ale nie udało mu się do nich dotrzeć. Spotkał natomiast jakaś starsza osobę, która twierdziła, ze pamięta ta rodzinę i wskazała, ze miał braci - Marcina i Piotra. Teoretycznie ich znalazłam i teoretycznie mi wszystko pasuje, ale wolałabym mieć jakieś potwierdzenie w akcie metrykalnym, ze to rzeczywiście ta rodzina. Ta osoba pamietała, ze był taki, ze wyjechał do Ameryki, ale śladu w metrykach po nim nie ma.
Habuda

Re: Miejscowość Golce parafia Kurzyna

Krzysiek_ pisze:Chrzty z Golców znajdują się na parafii w Kurzynie. Widziałem te księgi 5 lat temu.
I nie, nie wszystkie akty są zindeksowane, indeksowałem jedynie miejscowość Mostki.
Czy można do nich dotrzeć umawiając się w parafii - są dostępne ?
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Próbować można, czy proboszcz się zgodzi to już zależy od jego humoru. Pani kierownik USC w Jarocinie nazywa się Habuda, może warto też porozmawiać z nią.
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

8.VI.1905r. Walenty Habuda (27 lat) z żoną Antoniną (24 lata) i córką Antoniną ur 1905r.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view
Ich córka Antonina Habudu ur 3.II.1905r./Passaic City, New Jersey
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view
Bożena
Habuda

Bardzo dziękuje za skany ze spisu, ale do tych informacji już dotarłam. Mam udokumentowaną cała jego historie od wyjazdu, natomiast poszukuje jego rodziców. Prawdopodobnie to Jan Habuda i Rozalia z domu Oleksiak, ale żeby to potwierdzić muszę znaleźć jego akt urodzenia lub ślubu.

Pozdrawiam
Eliza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”